Fossaen: Et usædvanligt rovdyr fra Madagaskar

08 december, 2019
Læs mere om det djævelske rovdyr fra Madagaskar.

Fossaen er et så frygtindgydende rovdyr, at de lokale i Madagaskar ikke engang tør sige dens navn højt. De siger, at det er en djævel, der kidnapper børnene… men det er selvfølgelig ikke sandt. Det er bare et kødædende rovdyr – det farligste på øen.

Kan du tro på, at et dyr, der ser så sød ud, faktisk er et af de vigtigste rovdyr i Madagaskar? Fortsæt med at læse her, hvis du vil vide mere om dette grusomme rovdyr.

Et unikt rovdyr

Dens videnskabelige navn er Cryptoprocta ferox, og de er kødædende pattedyr, der lever naturligt på øen Madagaskar. De har en masse ligheder med katte, men de tilhører faktisk Eupleridae familien, som alle lever naturligt i området.

De er det dominerende rovdyr på øen, fordi der ikke rigtig lever andre kødædende pattedyr der. De er også den primære jæger (efter mennesket) af lemurer.

Deres store størrelse (op til to gange større end en huskat) skyldes et fænomen, man kalder ø gigantisme. Det er evolutionens svar på det, som sker med isolerede arter, der ikke har nogen naturlige fjender i sine omgivelser.

De fysiske karakteristika ved fossaen

Hannen hos fossaen er en smule større end hunnen, og den kan blive omring 80 cm høj. Hunnen bliver omkring 75 cm høj. Dens hale er cirka en meter lang og hannerne har en tendens til at kunne veje omkring 10 kilo, hunnerne omkring 6 kilo.

Kvikt dyr fra Madagaskar

Begge køn har kort pels, der kan være lidt rødligt, gyldenbrunt eller brunt. Dens hoved er lille sammenlignet med resten af dens lange muskuløse krop.

Det er noget, den har til fælles med mangusten, dens nære slægtning. Den har også store runde ører, en mørk næse, runde store øjne, der gør det muligt for dem at se om natten, og knurhår over hele deres ansigt.

En af de mest usædvanlige karakteristika ved fossaen er de eksterne kønsdele. Hannen har en penis mellem sine bagben. Derimod har hunnen noget, som kaldes “forbigående maskulinisering” fra de er omkring 1 til 2 år gamle. De fører til, at de får en forstørret klitoris, som fejlagtigt kan antages for at være en penis.

De har kløer, der kan trækkes ind i dens pote (ligesom katte.) De har nøgne trædepuder, der gør dem i stand til at holde sig godt fast i klipper og grene. De er sålegængere og kan springe fra træ til træ for at fange deres bytte.

Adfærd og reproduktion hos fossaen

Fossaen er mest nataktiv og kan lide at gemme sig i tørre skove, hvor der er masser af plads imellem træerne og masser af buske og vegetation omkring. De jager lemurer ved at springe ned på dem ovenfra, og så kan de fange fugle, mens de flyver. De kan ind imellem finde på at spise frøer, insekter, øgler og endda små pattedyr.

De lever alene og er meget territoriale. Fossaen markerer sit territorie med sekreter, der kommer ud af deres små svedkirtler. Det gælder for begge køn, og det er hunnen, som beslutter, hvem der kan få lov til at være den næste, der skal parre sig med hende. Faktisk kan hunnen nogle gange forlade sin partner midt i den seksuelle akt.

halen kan blive næsten en meter lang

Antallet af unger, de føder, kan variere lidt. Ungerne er født uden pels eller tænder og er helt og holdent afhængige af deres mor, indtil de er omkring et år gamle. En ung fossa er normalt grå eller hvid, og den når sin seksuelle modenhed, når den er tre år gammel, hvor den kan begynde at reproducere.

Bevarelsen af fossaen i Madagaskar

På grund af deres adfærd og fremtoning, anser folk i Madagaskar fossaen for at være en “djævel.” Der findes mange legender om dette dyr, og en af de mest populære er en, der fortæller, at de kidnapper babyer om natten.

Dette har ført til, at mange folk har jagtet dem eller dræbt dem i det øjeblik, de ser dem, og de lokale myndigheder har været nødt til at træde til for at beskytte dem. Jagt og ødelæggelse af deres levesteder er nogle af de vigtigste årsager til, at deres antal er på vej op igen. Forskere anslår, at der kun er omkring 2.500 tilbage af dem i den frie natur.

Deres ry lever slet ikke op til, hvordan de er i virkeligheden. Fossaen er relativt fredelig og nogle folk holder dem endda som kæledyr. De kan faktisk være ret så hengivne mod deres ejere og kan leve op til tyve år i fangenskab.

Som de fleste andre dyr på øen Madagaskar er fossaen en helt særlig skabning.

  • Hawkins, C. E., & Racey, P. A. (2009). A novel mating system in a solitary carnivore: The fossa. Journal of Zoology. https://doi.org/10.1111/j.1469-7998.2008.00517.x