Alt, hvad du ønsker at vide om kæmpebæltedyret

Kæmpebæltedyret er et stort dyr, der lever i det meste af Sydamerika. Det er i fare for udryddelse på grund af ulovlig jagt og tab af levesteder.
Alt, hvad du ønsker at vide om kæmpebæltedyret

Sidste ændring: 23 oktober, 2019

Kæmpebæltedyret er et pattedyr fra Cingulata-slægten og tilhører familien Dasypodidae. Dets videnskabelige navn er Priodontes Maximus.

Kæmpebæltedyret er det eneste medlem af en monotypisk slægt, der er endemisk til Sydamerika og er i øjeblikket det største bæltedyr i verden. Navnet henviser til dens stærke skal, der dækker en stor del af kroppen.

Kæmpebæltedyrets egenskaber

Den kan veje mellem 20 og 30 kg i fuld størrelse. Den kan også måle mellem 75 cm til en meter fra sin snude til spidsen af ​​halen.

Den har et lille, tykt hoved med polygonale plader over hele ryggen. Dens ører sidder næsten på siden af hovedet og har skaller imellem. Den har et kegleformet, kødfarvet, hårløst ansigt. Dette dyr har også omkring 100 tænder, der alle ser ens ud.

Selvom dens mave er nøgen, er resten af ​​kroppen beskyttet af en tynd, fleksibel skal. Denne skal dannes af små, grå plader med gule toner mod de nederste kanter.

Pladerne er arrangeret i tværgående rækker, der også dækker dens hale og ben. Derudover har den meget store, stærke kløer, der kan være op til 20 cm lange, især på dens forben.

Tungen udskiller et tyktflydende stof, der giver det mulighed for at fange insekter, som er dens vigtigste fødekilde. Den har en god lugtesans, men dets andre sanser er ikke særlig stærke. Faktisk kan den ikke skelne mellem farver, men det betyder ikke meget, fordi den er nataktiv.

Bæltedyr i græs

Levestedet for kæmpebæltedyret

Kæmpebæltedyrets levested strækker sig over hele det sydamerikanske kontinent. Det strækker sig fra Colombia til det nordlige Argentina og passerer gennem Venezuela. Hovedsageligt bor de nær vandet ved Amazonas-floden.

Dens foretrukne levesteder er tropiske skove, oversvømmelsesflader og savanner. På grund af dette er kæmpebæltedyret i stand til at tilpasse sig en lang række økosystemer.

Eksperter har endda fundet dem på steder 500 meter over havets overflade. Uanset levestedet, de lever i, lever alle bæltedyr en stor del af deres liv under jorden i huler, som de bygger.

Kæmpebæltedyrets reproduktion og opførsel

Deres drægtighedsperiode er i løbet af sommeren og varer i cirka fire måneder. De føder kun en eller to babyer, og de giver dem deres modermælk i de første måneder, før de gradvist tilpasser sig en voksen diæt. Kæmpebæltedyret opnår seksuel modenhed mellem 9 og 12 måneders alderen.

Kæmpebæltedyret er nataktiv, enspænder og har underjordiske vaner. Den vil normalt foretage ture på mere end tre kilometer for at lede efter mad. På trods af sit stive udseende er den faktisk et ret smidigt dyr, der kan bevæge sig hurtigt og elsker at grave.

Derudover kan de holde deres balance på bagbenene, mens de hviler på halen. Dette giver dem mulighed for at nå op til termitter og true fjender.

På grund af sin store størrelse og stærke rustning, behøver den ikke at gemme sig helt i sin skal, i modsætning til andre bæltedyr.

Med hensyn til dens kost spiser den hovedsageligt myrer og kolonitermitter. Imidlertid spiser den også larver, orme, edderkopper, slanger og ilder.

Kæmpebæltedyret i hule under jord

Kæmpebæltedyret i fare for udryddelse

Dette kæmpebæltedyr anses for at være i fare for udryddelse af International Union of Conservation of Nature. Det er også i tillæg i (nær udryddelse) af konventionen om international handel med truede arter af vilde dyr og planter (CITES).

I Colombia er kæmpebæltedyret i fare for udryddelse; i Paraguay og Argentina er den i en kritisk fare for udryddelse, og den er også sårbar i Peru og Ecuador. Den betragtes som udryddet i Uruguay.

I Venezuela er den i fare, og de udnævnte den som beskyttet art i 1983. De forbød først at jage dette dyr i 1996 i et dekret, der fastlægger dets forbud.

Kæmpebæltedyret er en skrøbelig art, da der findes så få af dem. Det har også en lav reproduktionskapacitet og meget specialiserede spisevaner på grund af dens foretrukne diæt bestående af myrer og kolonitermitter. Deres samlede befolkning er ukendt, men eksperter vurderer, at der er seks personer pr. 100 kvadratkilometer.

Ud over tab af levesteder er mennesker, der jager dem på grund af deres kød, også en trussel. Da bæltedyret er meget værdsat som proteinkilde, jages de aggressivt. Dette har resulteret i udryddelse af en stor procentdel af alle slags bæltedyr.

En anden trussel er også ulovlig jagt og hemmelig salg til samlere, men dette er vanskeligt at kvantificere. Derudover bruger nogle amazoniske indfødte folk deres hove til at fremstille ornamenter.

Det kan interessere dig ...
Lær alt om de forskellige arter af bæltedyr
My AnimalsLæs den på My Animals
Lær alt om de forskellige arter af bæltedyr

Bæltedyret er et pattedyr formet som en tønde og dækket med et beskyttende lag af benplader. Læs om de forskellige arter af bæltedyr her.



  • Superina, M., Abba, A.M., Porini, G. y Anacleto, T.C.S. (2009). «Priodontes maximus». Lista Roja de especies amenazadas de la UICN.
  • Wilson, D. E. y D. M. Reeder (Eds)(2005). Mammal Species of the World – A Taxonomic and Geographic Reference. Third edition.