Alt om bevarelsen af den sorte stork

08 marts, 2020
Den sorte stork er en fugleart omgivet af symbolisme og myter, men er ikke ligeså kendt som den hvide stork. Hvis du gerne vil lære mere om denne fugl og dens bevarelse, skal du ikke misse dagens artikel. 
 

Den hvide storke er en af ​​de mest kendte fugle i vores land i betragtning af den tro og historier, der omgiver dem. Når det kommer til den sorte stork, er situationen en helt anden.

Selvom der sandsynligvis har været ligeså mange sorte storke som hvide storke i gennem tiden, er folk langt mindre opmærksomme på deres eksistens og ved meget lidt om dem. Dette skyldes, at de er meget mere sky end hvide storke og har tendens til at holde sig væk fra menneskelige befolkninger.

Er disse to storke virkelig så forskellige?

Storke hører til familien, Ciconidae, der består af 17 forskellige fuglearter. Blandt disse skiller Ciconia slægten sig især ud. Og inden for denne gruppe finder vi de iberiske storke:

  • Ciconia ciconia eller den hvide stork
  • Ciconia nigra eller den sorte stork

Begge disse storke migrerer til den iberiske halvø for at reproducere hvert år. Men udover den genetiske nærhed mellem begge arter er det forbløffende at se, hvordan de adskiller sig, når det kommer til deres opførsel. Mens den hvide stork er menneskeskabt, er sorte storke sky og søger altid at blive i regionens bjerge, langt væk fra mennesker.

Hvad angår deres antal og fordeling er forskellene ekstraordinære. Mens der findes mange hvide storke, er deres sorte familiemedlem desværre på listen over truede arter. Af alle disse grunde er det vigtigt for naturfredningsarbejdere at komme med idéer til at beholde disse smukke vandfugle.

Den sorte stork: Karaktertræk

 

Egenskaberne, der definerer disse sky vandfugle, er følgende:

  • De har et vingespænd på cirka 1,5 meter
  • Deres vægt er cirka 3 kg
  • Disse fugle har ikke fjer på deres ben, som er tynde, lange og rødlige i farven
  • Disse storke har et spids rødligt næb
  • Deres fjer er helt sorte, undtagen på deres mave, hvor de er hvide
En sort stork med en hvid mave

Bestanden og fordelingen af ​​den sorte stork i Europa

Disse fugle lever i den sydvestlige del af Spanien, med den største befolkning, der besætter bredden af ​​Tajo-floden. Eksperter estimerer, at der er omkring 300 til 350 reproduktive par i landet. I resten af Europa, da fuglen migrerer over Sahara, findes der relativt store bestande i den østlige del.

Den sorte stork: Habitat

Valget om at bosætte sig i et område afhænger af flere forskellige faktorer. Disse inkluderer tilgængeligheden af ​​materialer til at bygge deres reder med og nærheden af ​​ferskvand. Og som vi nævnte før, foretrækker disse dyr regioner, der er fri for mennesker.

Sorte storke er en fremtrædende skovart. Derfor vælger de modne skove nær kysterne ved floder og søer for at bygge deres rede i store træer.

Den sorte stork er unik, fordi den om nødvendigt kan bygge sin rede i stenede områder på grund af afskovning.

 
Habitatet for den sorte stork

Bevarelsen af ​​den sorte stork

Alt tyder på, at fordelingsområdet såvel som antallet af reproduktive par er faldet over tid. Årsagerne kan være:

  • Ødelæggelsen af ​​modne skove og forsvinden af ​​store vandmasser.
  • Oprettelse af veje og bygninger tæt på de områder, hvor disse fugle lægger deres æg.
  • Fodringsområder går tabt, voksne bliver generet i avlssæsonen og deres æg stjålet.
  • Men først og fremmest elektrisk chok, forgiftning og ulovlig jagt – som det er tilfældet med alle store vilde fugle.
En sort stork flyver over en flod

De foranstaltninger, der er iværksat for at beskytte og forøge populationen af ​​den sorte stork, involverer at udvikle en god rehabiliteringsplan, herunder:

  • Beskyttelsen og gendannelsen af ​​fuglens habitat
  • Reduktion af dødeligheden af ​​voksne fugle
  • Forbedring af succesrate for reproduktion gennem årvågenhedsprogrammer og eliminering af muligheden for at genere og stjæle æg
 
  • Las cigüeñas ibéricas: la cigüeña negra y la cigüeña blanca. Colección GREFA-BCH, Nº 9. Pág.:2-8; 16.