Blå ara: Levested og kendetegn

Den blå ara er en fugl med en farvetone, der er uimodståelig for mennesker. Men deres nuværende tilstand er alvorlig.
Blå ara: Levested og kendetegn

Sidste ændring: 06 november, 2021

Mange farvestrålende fugle, som f.eks. den blå ara, kan findes i Sydamerika. Denne smukke fugl lever i en stor del af Brasilien, Bolivia og den nordlige del af Paraguay. Desuden skal det bemærkes, at det er den største art inden for gruppen af araer.

Desværre er denne art i dag i en sårbar tilstand. Krybskytter gør forskning om dette dyr vanskeligt, ligesom viden om dets adfærd og karakteristika. Læs videre for at finde ud af mere om den blå ara.

Fysiske kendetegn ved den blå ara

Den blå ara (Anodorhynchus hyacinthinus) er en papegøjefugl, der tilhører Psittacidae-familien. Inden for denne gruppe finder vi de fugle, der almindeligvis er kendt som papegøjer. Til gengæld omfatter denne familie araer og andre lignende fugle, der findes i Amerika og Afrika.

Når man sammenligner disse fugle, er det let at konkludere, at de alle har en række fælles kendetegn. Den blå ara skiller sig blandt andet ud fra de andre ved sine smukke farver og adfærd. Hvis du vil vide mere om den, så læs videre.

Blå ara

1. Den blå ara er den største papegøje af alle

Sammenlignet med resten af sine slægtninge når Anodorhynchus hyacinthinus 90-100 centimeter i længden og et vingefang på op til 140 centimeter. Det gør den til den største papegøje, der er kendt i øjeblikket. Desuden ligger dens vægt på mellem 1,5 og 1,7 kilo, hvilket er et ikke ubetydeligt tal for en fugl.

2. Dens intense blå nuance er umiskendelig

Denne ara har en farverig nuance, der gør den til et uimodståeligt visuelt mål for turister. Dens kraftige blå farve – der minder om indigo – breder sig til dens vinger og meget lange hale, hvis underside er sort.

Desuden viser den periokulære ring ved næbbets rod og den tilstødende side en gul farve. På grund af alt dette indgår denne art i gruppen af de mest farverige fugle sammen med regnbuepapegøjen og andre.

3. Dens buede og spidse næb er tilpasset dens fødeindtagelse

Charles Darwin fastslog, at fuglenes næb opfylder en vigtig funktion: Det er et vigtigt redskab i deres fødeindtagelse. I den blå ara’s tilfælde er deres primære føde valnødder. Denne nød kommer fra forskellige palmer, afhængigt af hvilken region fuglen bor i.

Undersøgelser viser, at disse fugle kan samle kokosnødder op fra jorden eller rive dem af planten. Desuden supplerer de deres føde med frugter fra Ficus sp. (figner) og ferskvandssnegle af slægten Pomacea.

Takket være det sorte næb kan denne fugl med sin styrke knække nødderne og resten af fødevarerne, som udgør dens føde.

4. De viser ikke kønsdimorfi

Det er ikke muligt at skelne hanner fra hunner med det blotte øje. Derfor ser vi, at denne art ikke viser nogen synlig kønsdimorfi. Selv om de ser ud til at være næsten umulige at skelne fra hinanden, har hunnerne det særpræg at være mere slanke.

5. Levested og adfærd for den blå ara

Udbredelsen af denne art strækker sig ind i det indre af Sydamerika, dog mellem vidt forskellige områder. Normalt findes de i tropiske områder, der er dannet af forskellige arter af palmer med store frø. Inden for disse områder foretrækker den områder med lav luftfugtighed eller sæsonbestemt luftfugtighed.

F.eks. kan denne fugl findes i lavlandets brasilianske Amazonasskove og klippedalsplateauer i det nordøstlige Brasilien.

Den blå ara’s adfærd

Selv om papegøjer udmærker sig ved mange kognitive evner, er den bedst kendte måske deres evne til at imitere lyde eller ord. Dette er dog ikke den eneste adfærd, som vi kan fremhæve hos den blå ara. Her er et par stykker mere:
  1. Denne fugl udfører migration.
  2. Den lever i forskellige sociale strukturer: Som et par, en familiegruppe eller små flokke på op til 10 individer.
  3. Blå araer har yndlingstræer at bygge rede i: Især hos slægterne Enterolobium og Sterculia.
  4. Hannerne “samarbejder” i rugningen: I hele rugemåneden har hannen ansvaret for at tage sig af sin mage.
  5. Selv om de lægger to æg, overlever normalt kun det ene: Det æg, der klækkes tidligere, har de største chancer for at overleve, da det andet æg ikke kan konkurrere om føde, da det er svagere.
  6. De efterligner og gentager ord fra 6-7 måneder: Man mener, at disse fugle efter 2 år er i stand til at forstå, hvad de siger.

Bevaringstilstand

I øjeblikket er den blå ara på listen over sårbare arter. Specifikt skyldes denne situation overdrevet fangst til kommercielle formål samt brugen af deres fjer til at fremstille tilbehør.

Desuden har mennesket ligesom resten af de dyr, der udgør den vilde fauna i de områder, hvor de lever, bragt deres levesteder i fare. Særligt betydningsfuldt er de brande, som mennesket skaber i forsøg på at få landbrugsjord, hvilket ender med at ødelægge reder af denne og andre arter.

Alt dette har medført, at denne art er i tilbagegang i sin bestand.

En blå ara ses tæt på

Kort sagt er den blå ara en fugl med en farve, der er uimodståelig for mennesker. Men deres nuværende tilstand er alvorlig, og vi er nødt til at sætte en stopper for deres trusler for at forhindre, at en så smuk art som denne forsvinder.

Med henblik på at øge befolkningens bevidsthed har Bolivia besluttet at medtage denne art på sine pengesedler. På denne måde forsøger de offentlige myndigheder at holde folk ansvarlige for deres handlinger og fremme beskyttelsen af denne og andre arter.