Inkakakadu: Habitat og karaktertræk

Inkakakadu er en fugl, der tilhører ordenen papegøjer. Den lever i Australien og er meget legesyg og aktiv foruden at være meget smuk.
Inkakakadu: Habitat og karaktertræk

Sidste ændring: 08 september, 2021

Sandsynligvis er det sidste, du forventer at finde i de australske halvtørre områder, en spektakulær fugl som inkakakadu , men naturen er fuld af overraskelser. Denne art, sammen med mange andre arter af kakaduer, lever i Australien, hvor den er endemisk.

Danner de store eller små grupper? Hvilken natur bor de i i Australien? Disse spørgsmål og mange andre vil blive besvaret i denne artikel.

Habitat for inkakakadu

Som tidligere nævnt er inkakakadu (Lophochroa leadbeateri) bosat i Oceanien, specifikt i Australien. Den er dog ikke udbredt i hele landet, men i bestemte områder i regionen: Centrum og vest. Til gengæld er dens yndlingshabitat i åbne skove – især eukalyptus – og buske.

Fysiske karaktertræk

Denne fugl er ikke kun kendt under navnet inkakakadu, men den har også mange andre kaldenavne, der fremhæver visse slående egenskaber ved dyret. Blandt dem har vi pink kakadue. Der er et andet kaldenavn, som vi også nævner om et øjeblik.

Den eneste art af sin slægt med en spektakulær kam

Inkakakadu har det videnskabelige navn Lophochroa leadbeateri og er den eneste art, der integrerer denne slægt. Blandt de mest slående træk ved denne fugl er den spektakulære kam, der kroner hovedet.

På toppen er der 16 lange, buede fjer med rødlige og gule nuancer som Spaniens flag. Af denne grund kaldes den i spansktalende lande også spansk flagkakadue eller spansk kakadue.

Med hensyn til størrelse når disse fugle en længde på mellem 33 og 40 centimeter, og deres vægt er omkring 480 gram. Derudover kendes to underarter i øjeblikket: L. leadbeateri leadbeateri og L. leadbeateri mollis, der adskiller sig ved næsten umærkelige træk, såsom variationen i farven på deres kam.

Eksempel på inkakakadu

Seksuel dimorfisme

Med hensyn til seksuel dimorfisme er der næppe nogen forskelle mellem hanner og hunner af denne art. Det skal dog nævnes, at hannerne er større end hunnerne. En anden måde at differentiere dem på er i farven, da hunnen har en noget lysere farve.

Hos hunner er øjnene lyserøde, og maven er hvid, mens den hos hanner er henholdsvis brun og laksefarvet.

Begge køn har et lyserødt ansigt og hals, sammen med nedre dele, der viser laksefarver. Som det sidste har både vingerne og halen en laksefarve, der bliver hvid mod spidserne. Ryggen er også hvidlig.

Adfærd hos inkakakadu

Disse fugle har en stærk personlighed og er slet ikke føjelige. På den anden side er de meget intelligente fugle, som skal interagere med hinanden og opfatte stimuli for at forblive aktive.

Hvis de ikke har noget legetøj eller noget til at underholde dem, kan de kede sig og vise aggressiv adfærd. For eksempel, hvis de er i fangenskab, ødelægger de ofte elementer i buret. Det siger sig selv, at de på grund af disse karaktertræk ikke anbefales som kæledyr.

Aggression eller dårlig opførsel

Selvom de ikke er føjelige dyr, er de normalt ikke særlig aggressive. Hvis du bemærker, at kakaduen begynder at vise tegn på dårlig opførsel eller endda aggressivitet – såsom at ødelægge ting – bør du overveje følgende muligheder:

  • Opmærksomhed: Hvis kakaduen keder sig, vil den forsøge at få din opmærksomhed på forskellige måder med dårlig opførsel.
  • Avlssæson: Hanner har en tendens til at blive aggressive i denne periode, især hvis magen er i en anden alder.
  • Burets position: Placering af buret nær støjende steder eller andre upassende steder kan forårsage alvorlige ændringer i fuglens adfærd.
  • Socialisering : Du ved muligvis ikke, hvordan du interagerer med en kakadue, og den kan føle sig truet af din tilstedeværelse.

Inkakakadu: Kost

Hvis du undrer dig over, hvilken mad inkakakadu spiser, er der et stort udvalg! Deres kost består hovedsageligt af forskellige frø fra urter og træer og frugter. Ikke nok med det, men de kan også indtage hvirvelløse larver, så vi kan sige, at det er et altædende dyr.

Reproduktion

I naturen kan vi observere, at kakaduer normalt danner små grupper, der spænder fra 10 til 50 fugle. I relevante situationer, såsom tørke eller overflod af mad, mødes flere grupper. I rugetiden – fra august til december – adskiller hver gruppe sig selvfølgelig og vandrer mod de traditionelle redesteder. Kun par bliver sammen.

På grund af dette mener eksperter, at parret er den grundlæggende sociale enhed.

Trusler og bevaringsstatus

I øjeblikket er major bestanden af inkakakadu stabil og en bevaringsstatus som ikke truet. Tabet af deres levesteder har imidlertid ført til en betydelig reduktion af bestanden i de sydlige og østlige områder.

Desuden udsættes disse dyr for forskellige trusler, såsom tyveri af reder eller fælder. For at sætte en stopper for disse angreb er genopretningsplaner blevet aktiveret, og bevaringssteder er blevet beskyttet.

Kan du have en inkakakadu som kæledyr?

En af hovedårsagerne til, at vi ikke ville anbefale denne fugl som kæledyr, er dens for høje pris og dominerende adfærd sammenlignet med andre populære kæledyrsfugle, f.eks. kanariefugle eller papegøjer.

Inkakakadu flyver

Kort fortalt er inkakakadu et af de vigtigste australske endemiske dyr til fjerkræopdræt. Denne larmende, meget aktive fugl, der elsker at lege, er normalt meget smukkere og nysgerrig i naturen end i hjemmet, da den har et temperament, der er ganske vanskeligt at styre.

Det kan interessere dig ...
7 Husfugle i fare for udryddelse
My AnimalsLæs den på My Animals
7 Husfugle i fare for udryddelse

Den høje efterspørgsel efter husfugle og den ulovlige praksis, der blev brugt til at få dem, har bragt mange arter i fare.