Den kæmpe isfugl: Levested og reproduktion

10 oktober, 2019
Den kæmpe isfugl er en fugl, som blev opdaget for første gang i 1769. Det er den største type af isfugle-familien og er temmelig bemærkelsesværdig. Ikke blot på grund af størrelsen, men også på grund af dens smukke fjerdragt og vaner.

Den kæmpe isfugl er den største type af Alcedinidae familienDens størrelse, fjerdragt og vaner gør den til en temmelig slående fugl. Læs med for at finde ud af mere om den.

Karakteristika og vaner for den kæmpe isfugl

Dens videnskabelige navn er Megaceryle maxima. Den hører til coraciiform fuglene i Cerylinae underfamilien, som kun findes i Afrika. Den kæmpe isfugl kan findes i hele kontinentet. Den er dog især fundet i områder med tæt vegetation nær floder og åer. Det er her, den finder det meste af dens føde.

Selvom den er godt under 60 cm høj, er den stadig den største type af isfugle. Det er derudover værd at bemærke, at den har en berygtet seksuel dimorfi. Det betyder, at hannen er større og mere robust end hunnen.

Hos begge køn er fjerdragten sort og sølv eller hvid. Spidserne på fjerene på hovedet er hvide og brystet er lysere end dens vinger og hale med nogle brunlige og rødlige pletter.

Isfugl

Den kæmpe isfugl har derudover ben i en mørkere farve og et langt, sort næb, præcis ligesom dens øjne. De karakteristiske lyde for denne fugl er kraftfulde “wak wak wak”, som er måden, hvorpå den kommunikerer med sin art.

Indtil videre er to underarter af kæmpe isfugle kendt: Egaceryle maxima maxima, som lever i den sydlige del af Afrika, Senegal og Etiopien, og Megaceryle maxima gigantea, som lever i junglerne i Liberia, Tanzania og Angola.

Første gang, denne art blevet beskrevet, var under en ekspedition udført af den tyske naturalist, Peter Simon Pallas, i 1769. Der navngav han fuglen Alcedo maxima. Senere, i 1848, omdøbte en anden tysk naturalist, Johann Jakob Kraup, den til det navn, den har i dag.

Spisevaner og reproduktion for den kæmpe isfugl

Som med andre medlemmer af familien, spiser den kæmpe isfugl fisk, selvom den nogle gange tilføjer krebsdyr til dens kost (primært krabber). Når vandet er grumset, og den ikke kan finde sit bytte (som den fanger hurtigt med sit næb), spiser den insekter, krybdyr og padder… sikke en opportunist!

Kæmpe isfugl med orange plet

Parring

Med hensyn til, hvordan denne art reproducerer, afhænger parringssæsonen af området, hvor den bor på det givne tidspunkt. Hvis dens levested er i den nordlige del af kontinentet, er parringssæsonen mellem december og februar. Men hvis den på den anden side bor i den sydlige del, vil parringssæsonen kun være fra december til januar.

Eksperter er stadig ikke sikre på, om den kæmpe isfugl er monogam. Men det, der er sikkert, er, at begge medlemmer af et par bygger deres rede tæt ved kysten ved en flod. Hjemmet for ungerne er en forlænget tunnel, der kan være op til 60 cm i længden, der fører til en rummelig og behagelig hule.

Før de lægger æg, bærer både hannen og hunne provisioner hen til reden. Efter at have lagt mellem tre og fem æg, skiftes de til at inkubere dem i en hel måned.

Når ungerne er født, bliver de i hulen i reden i endnu en måned, og så forlader de reden for første gang efter den periode. Efter endnu en måned forlader de reden for altid. De er fuldstændig afhængige af deres forældre i løbet af de første otte uger af deres liv.

Vanerne for den kæmpe isfugl er stadig et mysterium, men det er helt sikkert en fascinerende fugl.

  1. Takeishi, M. (1983). Avifauna od the Omo National Park, Ethiopia, in the Dry Season. African Study Monographs