King Vulture: Habitat og egenskaber

Kongegribben er en majestætisk fugl i Sydamerika, hvoraf meget af dens adfærd i naturen stadig er ukendt. Bliv ved med at læse for at kende alle de nysgerrigheder omkring dette storslåede dyr.
King Vulture: Habitat og egenskaber

Sidste ændring: 13 august, 2021

Kongegribben ( Sarcoramphus papa ) er en af de nye verdens gribbe, der omfatter 7 amerikanske arter, og tilhører familien Cathartidae. Selvom det er en ikonisk fugl, ved vi ikke for meget om dens adfærd.

Denne fugl adskiller sig fra andre gribbe ved sin hvide fjerdragt og smukke hovedfarve. Hvis du gerne vil vide mere om denne smukke art, opfordrer vi dig til at fortsætte med at læse.

Kongegribens levested

Kongegribben er fordelt over det amerikanske kontinent, fra Mexico til det nordlige Argentina. Den lever normalt i tropiske lavlandsskove eller, hvis ikke det, i savanner og græsarealer nær disse skove.

De er tæt forbundet med vandløb, da de i modsætning til andre gribbe har brug for at drikke meget, og de bruger det også til at pleje deres fjer. Af denne grund er de altid tæt på flodlejer eller søer. De udfører deres aktiviteter i områder op til 1.200 meter over havets overflade, og selvom deres nøjagtige levested er ukendt, mener eksperter, at de bruger trætoppene til at hvile.

En kongelig grib.

Fysiske egenskaber

Kongegriben adskiller sig fra de andre ved sin spektakulære farve. Den har en for det meste hvid fjerdragt (når den er voksen), med sorte spidser på vingerne og halen. Modne prøver kan nå et vingefang på op til 200 centimeter (6,5 fod) med åbne vinger og en samlet længde på 70 til 80 centimeter (2,3 til 2,6 fod).

Hovedet har ingen fjer, hvilket gør det muligt for fjerdragt ikke at blive plettet med madrester og dermed undgå sygdomme. Det skiller sig også ud for sin lyse farve. Denne fugl har caruncles og kødfulde røde og orange papiller omkring næbbet. Dens iris er hvid, med en rød orbitalring.

Inden for Cathartiformes -gruppen skiller den sig ud for sit næb, som er stærkere end andre gribbe. Benene er sorte, med ikke særligt udviklede kløer. Ungdyr har brune fjer, og det er i sjette år, når de erhverver voksen fjerdragt.

Seksuel dimorfisme i denne art er minimal, da hanner og hunner praktisk talt ikke kan skelnes.

Arters adfærd

Der vides ikke meget om kongegribbens opførsel i naturen. De er kendt for at være ensomme dyr og samles ikke i store grupper. På den anden side er de ikke trækfugle og forbliver på samme område hele året.

Voksne prøver tilbringer det meste af deres tid ubemærket, højt i trætoppene eller flyver på udkig efter mad. Da de er store fugle, har de brug for luftstrømme til at glide og bevæger sig praktisk talt ikke deres vinger, mens de flyver.

De er ikke meget aggressive gribbe, da de står over for en mulig kamp, har en tendens til at trække sig tilbage. Derudover skal det bemærkes, at disse fugle skal være tæt på vandløb for at udføre urohidrose, en mekanisme, der består i afføring på deres ben, og som tjener til aktivtafkøling og termoregulering. Denne mekanisme ligner sved fra pattedyr, da de bruger væskernes fordampningskapacitet.

Kongegribsfodring

I modsætning til de fleste af sine slægtninge har kongegribben ikke en god lugtesans. For at lede efter mad styres det af synet, på udkig efter andre scavengers, der angiver placeringen af et lig. Mange af disse mindre fugle har fjer, der lyser i solen for at gøre dem lettere at få øje på.

Når de finder et kadaver, flytter de andre fugle væk, da kongegribben har et meget stærkere næb, der kan åbne dyrenes hårde hud. Det har en tendens til at spise de hårdeste dele, såsom slagtekroppen og de hårdeste områder af væv, og så er de vigtige fugle i nedbrydningsprocesserne.

Derudover har forskning vist, at selvom de har en næsten udelukkende kost, har de også været set jage nogle levende bytte og fodre med frugt. Disse fugle lever sporadisk af frugterne af moriche -palmen ( Mauritia flexuosa) og guarumo (C. insignis).

Reproduktion af kongegribben

Lidt er kendt om kongegribbens reproduktive adfærd i naturen. Det lille, vi ved, er, at disse dyr rede i træhul, klippevægge eller buske i jordhøjde, og at de ikke i sig selv laver rede. De lægger normalt et enkelt æg, og inkubation udføres af begge forældre.

På den anden side mener eksperter, at de er monogame dyr, og i fangenskab udfører de et udførligt frieri, hvor hunnen og hannen får gispende og snustende lyde sammen. Ægget har normalt en inkubationstid på 60 dage, og når ungen er født, fodrer begge forældre det.

Afkommet er født dækket af dun, og efter 3 måneder er det fuldt fjeret. Når de vokser, bevæger kyllingerne sig længere og længere væk fra reden og begynder at udvikle deres voksne fjerdragt efter 18 måneder. De er normalt tæt på deres forældre, indtil de fuldender deres vækst.

Bevaringstilstand

Ifølge rødlisten over arter vurderet af International Union for Conservation of Nature (IUCN) har kongegriben status af “mindst bekymring”. Afhængigt af det geografiske område kan det nu være i fare for at uddø, som det er tilfældet i regionen Mexico.

De største trusler mod denne art er nedbrydning og fragmentering af levesteder, forgiftning med giftige eller giftige stoffer (enten med lokkemad, ved indtagelse af kugler eller af landbrugskemikalier) og kollisioner med kraftledninger og vindmølleparker. Det er nødvendigt at passe på det for enhver pris, da dets generelle befolkningstendens er faldende.

[integrer] https://www.youtube.com/watch?v=Qdcuh_AXB7o [/integrer]

Nu hvor vi ved lidt mere om disse fugle, er det vigtigt at huske den rolle, de spiller i økosystemer, da de ved at eliminere lig forhindrer spredning af sygdomme og tillader recirkulation af organisk stof til miljøerne. Vi er nødt til at forstå mere om denne art for at etablere specifikke bevaringsplaner i fremtiden.

Det kan interessere dig ...
11 truede dyr i Spanien
My AnimalsLæs den på My Animals
11 truede dyr i Spanien

Truede dyr i Spanien omfatter pattedyr, fugle, krybdyr og padder. Der er bevaringsprogrammer til dem.