Alt om adfærd hos geparder

Gepardens opførsel har nogle forskelle fra andre store katte, der er værd at kende til for at sikre deres bevarelse. Her kan du læse om dem.
Alt om adfærd hos geparder

Sidste ændring: 26 august, 2021

Selvom de er berømte for deres eksplosive løb, er adfærd hos geparder ikke mindre interessant end resten af deres egenskaber. Derudover er dette pattedyr ganske anderledes end andre store katte, som de deler savannen med.

Men studiet af adfærd hos geparder og dets biologiske sammensætning bliver mere og mere nødvendigt, da det er en art, der er dømt til udryddelse, og reproduktion i fangenskab bærer ikke frugt. Jagt for at beskytte husdyr og til salg er de største trusler for denne kat. Her kan du lære alt om dem.

Geparders egenskaber

Geparden (Acinonyx jubatus) er et pattedyr, der tilhører familien Felidae. Det er den eneste kendte art af slægten Acinonyx og det hurtigste landdyr i verden. Den når op på 114 kilometer i timen på bare 10 sekunder.

Det er en mellemstor kat, der måler 150-170 centimeter, og den kan veje mellem 35 og 60 kilo. Hannerne er lidt større end hunnerne. Desuden oplyser eksperter, at der er fire forskellige underarter af dette store dyr.

Deres kost er strengt kødædende og består af mellemstore dyr, såsom gazeller eller impalaer. Selvom den ikke har fjender, er dens vigtigste konkurrent hyæner, der drager fordel af dens træthed efter jagt for at stjæle byttet.

Størstedelen af den vilde gepardbestand – knap 12.000 eksemplarer – er fordelt i det østlige og sydvestlige Afrika i Serengeti National Park. Gepardens vigtigste levested er savannen, selvom den også kan findes andre åbne steder, såsom store græsarealer.

Deres tilpasninger til jagt er virkelig interessante og er blevet undersøgt for anvendelse til moderne teknologi. Her er nogle af kvaliteterne ved denne sande dræbermaskine:

  • Iltoptimering: En gepards lunger er større i forhold til andre arter, ligesom deres næsebor. Som om det ikke var nok, udnytter deres muskler også bedre det ilt, der når dem, så de kan bevare deres eksplosive sprint i længere tid.
  • Deres kløer kan ikke trækkes tilbage: Dette giver dem et bedre greb om jorden under løb og bedre trækkraft, hvilket forhindrer dem i at glide ved høje hastigheder.
  • De er i stand til at holde hovedet stille, mens de løber: De gør dette takket være deres indre øre, en relativt moderne tilpasning, der udvider deres vestibulære system for at opretholde balance uden at miste byttet.
En gepard løber

Gepardens personlighed

De er ikke så aggressive som de andre store katte. De er sky ved interaktion med mennesker og vandrer væk fra deres bosættelser. De vil kun angribe husdyr i tilfælde af ekstrem underernæring. De risikerer heller ikke at stjæle andre dyrs bytte.

Kommunikation indenfor adfærd hos geparder

En god del af deres kommunikation er baseret på lugt. Med det er geparder i stand til at identificere sig individuelt gennem urinmarkeringer. Feromoner frigivet af hunnen under brunst er også et signal til hannerne i området om at parre sig – hvilket forhindrer dem i at angribe hende, når hun kommer ind på deres område.

Geparden er ikke i stand til at brøle, men den har et repertoire af vokaliseringer baseret på grynt og spinden. Formålet med vokaliseringerne er normalt at advare om et angreb eller at kalde på hinanden på afstand.

Hunner med afkom har et unikt kald til de unge, når de mister dem af syne eller vandrer væk fra hulen. Mærkeligt nok ligner dette kald en fugls sang, hvilket er en detalje, som eksperter mener, at de bruger for at undgå at tiltrække sig andre rovdyrs opmærksomhed i området.

Når medlemmer af en gruppe går væk fra hinanden, bruger de vokaliseringer til at mødes. Det er dog sjældent, at de bevæger sig væk fra hinanden, da de normalt er i tæt fysisk kontakt.

Adfærd hos geparder

Gepardens vaner er dagaktive og ensomme. De er mest aktive ved daggry, skumring og de midterste timer på dagen. Det er på de tidspunkter, andre rovdyr hviler og derfor ikke konkurrerer med dem.

Hanner har en tendens til at være mere territoriale end hunner og markerer det område, de forsvarer, med urin, afføring og markeringer på træer eller jord med deres kløer. De forlader kun deres territorium for at lede efter hunner i deres reproduktive periode.

Social adfærd hos geparder

Hunnerne lever alene, i modsætning til hannerne. Blandt hannerne kan der være flere situationer:

  • Familiegrupper: Disse er normalt unge, beslægtede hanner, der lige har skilt sig fra deres mor, og de arbejder sammen for at jage.
  • Blandede grupper: Nogle gange slutter enlige hanner sig til andre grupper, der allerede er dannet, uden at være i familie med dem. De er normalt meget unge eller gamle geparder.
  • Nomadiske hanner: Disse katte tilbringer ikke mere end et par dage i hvert område og slutter sig normalt ikke til en gruppe hanner. Det er almindeligt at se ældre individer med denne type adfærd og også voksne, der ikke accepteres i nogen gruppe.

Når der opstår kampe mellem hanner, vinder den største gruppe normalt. Accept af en ny gepard i en gruppe er en proces, der normalt er fyldt med aggression og spænding, men når den først er inkluderet i gruppen, holder det normalt hele livet.

Reproduktiv adfærd

Hunnerne er polygame og leder efter flere hanner i deres område. Deres reproduktive cyklus er polyestrisk – mere end en seksuel cyklus pr. løbetid – og de er frugtbare i 12 dage i hver af dem. Mens de reagerer på opfordringerne fra hannerne, der kommer ind på deres område, forsøger de at beskytte deres område.

Frieriritualer er ikke blevet rapporteret indenfor adfærd hos geparder. Normalt er det hannen, der initierer tilgangen, og hunnen venter på ham i en stilling klar til parring.

På den anden side udføres forældrepleje udelukkende af hunner. Efter ungernes fødsel gemmer moderen dem et beskyttet sted i en periode på 8 uger, selvom de normalt er fravænnet efter 6 uger.

Unger forbliver hos deres mødre, indtil de når 15 til 17 måneders alderen. I denne periode ledsager de deres mor for at lære jagtteknikker. Faktisk jager den voksne hun byttedyr og bringer dem til sine unger for at stimulere deres jagtinstinkt.

Adfærd hos geparder i fangenskab

I tilfælde, hvor eksperter har undersøgt adfærd hos geparder i fangenskab, har de observeret en ret høj forekomst af adfærdsforstyrrelser. Blandt dem er meningsløse gentagne bevægelser og selvskade de mest almindelige.

På den anden side synes denne arters ensomme adfærd at være udfaset noget i fangenskab. Hunnerne – de mest asociale – er blevet opbevaret i det samme anlæg uden dødelige konflikter. Hanner har været i stand til at danne større grupper.

Afsondrethed påvirker også reproduktion, hvilket gør det næsten umuligt. Dette er et problem for avlsprogrammer i fangenskab, da mangel på plads tilsyneladende tilsidesætter hunnernes reproduktive instinkt.

Jagt- og fodringsteknikker

Gepardens jagtadfærd er både effektiv og bevidst. Faktisk er dets effektivitet til at dræbe byttedyr 60%, sammenlignet med 25% for andre store kattearter.

Geparden studerer omhyggeligt terrænet, inden den stikker afsted mod sit bytte. Det gør den, fordi eksplosiviteten i dens løb er skadelig for dens styrke. Hvis den ikke kan nå sit offer, skal den hvile i cirka 20 minutter, før den kan rejse sig, og det efterlader den i en sårbar position.

Derudover vælger geparden jagttaktikken baseret på terrænet og situationen, og foretrækker altid steder, der gør det muligt at komme så tæt på som muligt, før angrebet iværksættes. Dens pludselige ankomst vil få flokke til at sprede sig, så geparden kan hoppe på det nærmeste offer.

Hvis terrænet derimod er ujævnt og ikke tillader geparden at gemme sig, vil katten vente på, at et af dyrene skal adskille sig fra gruppen for at ligge i baghold. Den kan også udføre en langsommere distanceløb, der får gruppen af byttedyr til at bevæge sig sammen, hvilket giver den tid til at vælge et bestemt offer, der er lettere at fange.

Gepard løber

Disse dyr er vidundere indenfor biologisk teknik, der aldrig ophører med at forbløffe os. Desværre er de også sårbare over for udryddelse. Deres bestand falder hvert år, og der er ikke andet valg end at beskytte dem i deres naturlige miljø. Der er dog stadig håb for dem, da flere og flere mennesker deltager i kampen for deres bevarelse.

Det kan interessere dig ...
De 6 pattedyr med de mest udviklede sanser
My AnimalsLæs den på My Animals
De 6 pattedyr med de mest udviklede sanser

Pattedyr med de mest udviklede sanser ser og hører ikke kun bedre end mennesker, men de opfatter også helt andre stimuli.



  • Grohé, C., Lee, B. & Flynn, J.J. Recent inner ear specialization for high-speed hunting in cheetahs. Sci Rep 8, 2301 (2018). https://doi.org/10.1038/s41598-018-20198-3
  • A. M. Wilson, J. C. Lowe, K. Roskilly, P. E. Hudson, K. A. Golabek y J. W. McNutt. “Locomotion dynamics of hunting in wild cheetahs” Nature, Junio 2013, doi:10.1038/nature1229
  • Tang, Y. (2020, 1 mayo). Leveraging elastic instabilities for amplified performance: Spine-inspired high-speed and high-force soft robots. Science Advances. https://advances.sciencemag.org/content/6/19/eaaz6912?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=TrendMD_1
  • Durant, S., Mitchell, N., Ipavec, A. & Groom, R. 2015. Acinonyx jubatusThe IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T219A50649567. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T219A50649567.en. Downloaded on 22 June 2021.
  • Bradford-Wright, R. R., & Hons, B. A. (2013). Social and reproductive behaviours in the cheetah (Acinonyx jubatus) in a captive population. Flinders University of South Australia, School of Biological Sciences.
  • Chadwick, C. (2014). Social behaviour and personality assessment as a tool for improving the management of cheetahs (Acinonyx jubatus) in captivity.
  • Acinonyx jubatus (cheetah). (2021). Animal Diversity Web. https://animaldiversity.org/accounts/Acinonyx_jubatus/#communication