Alt om kærlig adfærd hos oddere

Oddere er virkelig intelligente væsener og er ikke bange for at nærme sig mennesker i jagt efter mad eller andre ressourcer.
Alt om kærlig adfærd hos oddere

Sidste ændring: 31 maj, 2021

Med en primært ensom natur koncentrerer kærlig adfærd hos oddere sig grundlæggende om forholdet mellem mødre og deres unger. Voksne individer, både hanner og hunner, tilbringer deres dage i ensomhed. Selvom de måske deler et territorie, undgår de at møde hinanden uden for parringstiden.

Ud over denne eremitiske karakter skal hunoddere tage sig af deres afkom for at sikre deres genetiske arv. Hvis du vil vide mere om denne specielle adfærd, inviterer vi dig til at læse med her.

Odderens egenskaber

Den almindelige eurasiske odder (Lutra lutra) er et pattedyr i mårfamilien, Mustelidae. Disse dyr er små i størrelse, har vandtæt pels og er gode svømmere. Selvom deres ben er korte, har de en lang hale, der hjælper dem med at bevæge sig i vandet, som er deres naturlige miljø.

Oddere lever i floder, søer, laguner og sumpe på hele det europæiske og asiatiske kontinent. På grund af vandforurening og ødelæggelsen af ​​deres naturlige miljø er denne gruppe pattedyr imidlertid en truet art.

Ligesom resten af ​​mårfamilien er oddere normalt aktive i skumring eller om natten, når de benytter lejligheden til at jage fisk eller makrohvirvelløse dyr. De tilbringer resten af ​​tiden i deres huler – de har tendens til at have flere uden for vandet.

Oddere er nysgerrige af natur

Kærlig adfærd hos oddere, der er voksne

Som vi nævnte ovenstående, lever oddere et meget ensomt liv. Når de først har forladt deres mødres pleje, går de i gang med en eremits liv, indtil tiden er inde til at reproducere sig. Dette kan ske når som helst på året, når individet når voksenalderen og går i brunst for første gang.

På dette tidspunkt forlader odderne nattelivet og begynder at gå ud om dagen. Når de danner par, begynder frieriet. Dette kan vare flere dage, hvor hunner og hanner ikke forlader hinanden.

På disse tidspunkter leger odderne konstant og jagter hinanden gennem vandet og pudser hinanden. Vi kan sige, at dette, bortset fra forholdet mellem mor og unge, er den eneste kærlige opførsel blandt voksne oddere.

Kærlig adfærd hos oddere og deres unger

Efter parring går de voksne hver for sig, og drægtighedsperioden varer cirka ni uger. Fødsler kan, ligesom østrocyklusser, forekomme når som helst på året, selvom der er en større tendens i foråret eller forsommeren.

Normalt får hver hun mellem to og tre hvalpe, men hun kan føde helt op til seks. Dødeligheden i de første måneder af livet er meget lav, så næsten alle unger bliver gamle nok til at forlade deres mor.

Som mange pattedyr, især kødædere, fødes odderunger med lukkede øjne og åbner dem ikke før i fjerde eller femte uge.

Fra det tidspunkt, de blev født, indtil de er lidt over to måneder gamle, er ungerne helt afhængige af deres mors pleje. Sidstnævnte vil bruge timer på at die, pleje og beskytte dem.

Efter syv uger kommer de små oddere ud af deres huler for første gang. Moderen har ansvaret for at lære ungerne, hvordan de gebærder sig i verden. For at lære dem at svømme vil en mor bære sine unger på ryggen til midten af ​​floden. Når de er der, slipper hun dem for at vende tilbage til bredden alene.

Dieperioden for oddere varer mellem seks og otte måneder. Efter denne tid forlader ungerne deres mor for at starte et liv alene.

Kan oddere være kærlige over for mennesker?

Først og fremmest er oddere vilde dyr, der er meget truet af ødelæggelsen af ​​deres habitat. Derfor er de beskyttet af den internationale CITES-aftale (konventionen om international handel med truede arter af vilde dyr og planter). På grund af denne lov kan oddere ikke handles eller holdes som kæledyr.

Odder bærer sin unge i munden

Samtidig kan oddere synes at være blide og yndige dyr, men de er vilde væsener, der bliver virkelig aggressive, når de er i brunst (en stor del af året).

Der er steder i verden, hvor disse dyr og lokale befolkninger lever sammen. Oddere er virkelig intelligente væsener og er ikke bange for at nærme sig mennesker i jagt efter mad eller andre ressourcer. På trods af dette vil de ikke tøve med at angribe, hvis de føler sig truede.

Det kan interessere dig ...
Kæmpe odder: Karaktertræk og fakta
My AnimalsLæs den på My Animals
Kæmpe odder: Karaktertræk og fakta

Den kæmpe odder er et fascinerende dyr. Det er desværre i fare for at blive udryddet på grund af ulovlig jagt og mindskning af dens levested.



  • Mumm, C. A., Urrutia, M. C., & Knörnschild, M. (2014). Vocal individuality in cohesion calls of giant otters, Pteronura brasiliensis. Animal Behaviour, 88, 243-252.
  • Sandegren, F. E., Chu, E. W., & Vandevere, J. E. (1973). Maternal behavior in the California sea otter. Journal of Mammalogy, 54(3), 668-679.
  • Roos, A., Loy, A., de Silva, P., Hajkova, P. y Zemanová, B. 2015. Lutra lutra . La Lista Roja de la UICN de especies amenazadas 2015: e.T12419A21935287.
  • Restrepo, C. A., Botero, Á. B., Parra, J. C. P., Pérez, L. M. F., & Guevara, G. (2018). El caso de la nutria neotropical (Lontra longicaudis Olfers, 1818) como mascota en el río Magdalena (Colombia). Boletin Cientifico del Centro de Museos, 22(2), 76-83.