De forskellige arter af losser

Vil du vide mere om, hvor du kan finde en los?
De forskellige arter af losser

Sidste ændring: 17 december, 2019

Den iberiske los er ret så kendt, men der findes også mange andre arter af losser, og sammen er det lykkedes for dem at dominere en stor del af jordens økosystemer.

Lossen er en mellem størrelse vildkat, som vejer omkring 10-30 kg. De er langt fra at være “store katte,” som kan nå op over 100 kg. Lossen har strittende hår på toppen af ørerne, så det forbedrer dens hørelse væsentlig.

Den har en kort hale, fordi der ikke er brug for den til at holde balancen i træerne eller bruge den som et ror under forfølgelse af byttet, sådan som andre vildkatte gør.

Den jager efter mindre bytte såsom kaniner, men de større arter af lossen kan jage små klovbærende dyr som rådyr. De lever deres liv alene som de fleste andre kattedyr.

Den iberiske los er den mest truede af alle arter af losser

Den iberiske los er den mest truede kat i verden. Men programmer for at bevare den har for nylig sørget for, at den nu er mindre truet. Ikke desto mindre er dette dyr stadig i fare for at uddø, fordi der kun er omkring 500 eksemplarer af dem tilbage ifølge de seneste optællinger.

Den iberiske los

Denne los er af mellem størrelse og vejer godt 13 kg., men man har set hanner, der vejer op til 20 kg. Dens primære bytte er hareagtige gnavere, hvorfor en af dens største trusler er mangel på kaniner, som kan forekomme, fordi de kan smittes med farlige sygdomme som hæmoragisk feber på grund af virus eller myxomatose.

Den har normalt en brun eller grålig pels, hvor dens sider er dækket af sorte pletter. Man finder den især i Andalusien, nærmere bestemt i Donana og Sierra Morena. I de seneste år har den bredt sig til Portugal, Toledo og Extremadura. Man har endda set den iberiske los vandre langt mod nord på den iberiske halvø.

Udover manglen på kaniner, så udgør biler en stor trussel, hvorfor der er brug for flere vildtpassager under vejene. Krybskytteri og mangelen på genetisk diversitet er andre farer, som den står overfor.

Den røde los er den mest almindelige af alle arter af losser

Dette er den mindste af alle arter af losser, med en noget mindre størrelse end den iberiske los. Denne er hjemmehørende i Nordamerika, hvor den findes på hele kontinentet. Den vejer omkring 8 kg., nogle gange op til 17 kg., hvilket er dobbelt så stort som en almindelig huskat.

Den er ikke i fare for at blive udryddet, fordi den findes på hele kontinentet. Men der findes 12 underarter, og nogle af dem er i overhængende fare for at uddø. Faktisk anser man den røde los for at være det mest jagede kattedyr i verden. Dette skyldes især mangelen på regulering af jagt.

Den røde los anses for at være det mest jagede kattedyr i verden.

Den nordlige rødlos

Denne art af losser er den største af dem alle, hvor den kan nå op på 30 kg. Det er en af de rovdyr, der har den største økologiske niche i verden, fordi den dækker store dele af Eurasien.

Denne art af losser kan findes i adskillige lande såsom Tyrkiet, Kina, Rusland, Tyskland og Tibet, samtidig med at den også har en masse underarter og et stort udvalg af byttedyr.

Så antallet af den nordlige rødlos gør det muligt for dem at nedlægge så forskellige typer af bytte som kameler, okser eller rensdyr. Men ligesom andre arter af losser har den en stor forkærlighed for kaniner.

Selvom det overordnede antal af denne los ikke er så lavt, så er den truet i nogle lande på grund af krybskytteri. For nylig har Spanien afvist at genudsætte den (modsat hvad Frankrig gjorde), fordi den ville komme i konflikt med for mange mennesker.

Dette tilfælde er meget lig med hvad, der skete mellem landmænd og ulve på trods af, at den nordlige rødlos faktisk levede i De Cantabriske Bjerge og Pyrenæerne for 400 år siden.

Den nordlige rødlos er en af de flotte arter af losser

Den canadiske los

Denne los deler nogle af sine levesteder med den røde los. Den lever i de kolde skove med nåletræer i det nordlige USA, Canada og Alaska. Af den grund har denne art en meget tykkere pels end de andre, og den fælder mindre. Dens lysegrå farve kamuflerer den med sneen.

Denne art er den næststørste, og derfor kan den jage bjørneunger med lethed. Endnu engang er den største trussel mod disse dyr den ulovlige jagt, der foregår på grund af dens skind.

Kilde til billederne: Gabri Solera, Guillermo Fdez og Keith Williams.

Det kan interessere dig ...
Forskellene mellem kameler og dromedarer
My AnimalsLæs den på My Animals
Forskellene mellem kameler og dromedarer

Det er et meget almindeligt spørgsmål, når folk taler om kameler og dromedarer. Disse to arter er meget lig hinanden, så hvad er forskellen mellem ...