Den amerikanske mink: Levested og karaktertræk

Den amerikanske mink er en af de største invasive eksotiske arter i næsten alle verdenshjørner.
Den amerikanske mink: Levested og karaktertræk

Sidste ændring: 29 januar, 2020

Den amerikanske mink er oprindeligt fra det nordamerikanske kontinent. Men på grund af årsager som dets store ekspansive og koloniserende potentiale har de i disse dage udvidet deres levested til store dele af Europa, Asien, Sydamerika og New Zealand. Lær mere om minken nedenfor.

Den amerikanske minks korte evolutionære historie

Dette kødædende pattedyr blev først beskrevet i 1777 af den tyske naturforsker, Johann Von Schreber. Den amerikanske mink er en del af mårfamilien (mustelidae).

Denne gruppe af pattedyr er kendetegnet ved sin kødholdige kost, dens langstrakte krop og dens store udbredelsesområde. Der er adskillige kendte arter inden for mårfamilien, såsom ilderne, væsler og oddere.

Biologer har i øjeblikket identificeret to arter af minke: Den europæiske mink (Mustela lutreola) og den amerikanske mink (Neovison vison). På trods af at de til en vis grad er i familie, afslører nyere undersøgelser af det amerikanske eksemplar, at det er et meget mere specialiseret dyr.

Dette betyder, at den amerikanske mink generelt er mere tilpasset til jagt og prædation, og formen på dens kranium og krop indikerer dette.

Morfologiske egenskaber

Minkens pels er tæt og skinnende, med en farve, der varierer afhængigt af årstiden. Om vinteren dominerer normalt mørke og brune farver. Om sommeren forkortes pelsen, og dens farver er mere dæmpede

Når vi taler om størrelse, kan det siges, at den amerikanske mink er et mellemstort medlem af mårfamilien. Dens længde spænder mellem 30 og 45 cm, og dens vægt mellem 0,5 og 1½ kilo. Disse variationer – især vægten – afhænger af årstiden og køn, men hanner er tilbøjelige til at være større.

Minkens ben er korte, men robuste. Dette sammen med den aflange form på deres krop giver dem en fordel, når de lister sig ind på byttedyrene. Deres krop ender i en busket og relativt lang hale.

Hovedet er lille, selvom det i sammenligning med den europæiske art er mere fremtrædende. Øjne og ører er også små, men det forhindrer dem ikke i at have fremragende syn og hørelse.

Deres pels er tæt og skinnende, med en farve, der varierer afhængigt af årstiden. Om vinteren dominerer normalt mørke og brune farver. Om sommeren forkortes pelsen, og dens farver er mere dæmpede.

Underlæben og hagen på den amerikanske mink er en meget karakteristisk hvid farve. Disse farvemønstre er nyttige til at skelne dem fra deres europæiske slægtninge, da de normalt har en ekstra hvid plet på overlæben.

Levested og udbredelse af den amerikanske mink

Mink rejser sig op

Som mange andre i mårfamilien foretrækker disse dyr levesteder nær ferskvand. Derfor er det almindeligt at se dem i floder, vandløb eller søer. Minken føler sig dog mest tryg, når disse vandmasser er beskyttet på bredderne, enten af ​​vegetation eller af klipper. Det er i de områder, hvor de kan beskytte sig selv og grave deres huler.

Oprindeligt levede minken i hele Nordamerika og Canada. Men på grund af interesse fra pelsindustrien begyndte den kunstigt at komme ind i Sydamerika, Europa og Asien. Dette har betydet, at nogle eksemplarer har etableret vilde bestande over hele verden.

Dens hurtige ekspansion har udløst alarmer i flere lande. Den amerikanske mink er begyndt at fortrænge nogle oprindelige arter af mårfamilien, især den europæiske mink. Kampagner for at reducere dens bestand slår i de fleste tilfælde fejl.

Dette har ført til øgede kontrolforanstaltninger i pelsdyrbrug. Derudover har mange regeringer truffet foranstaltninger såsom en udryddelsesplan eller inkluderingen af ​​denne art i listerne over invasive eksotiske arter i mange lande.

Det kan interessere dig ...
Pelsindustrien er endelig ved at uddø
My AnimalsLæs den på My Animals
Pelsindustrien er endelig ved at uddø

Utallige dyr bliver brutalt myrdet for deres pels kun for at tilfredsstille menneskets luksusbehov. Der er dog gode nyheder: Pelsindustrien er ved at uddø.



  • Martínez, A. B., Santos, I., & Carbonell, R. (2015). El visón americano Neovison vison (Schreber 1777) en España: posibles causas de su expansión, interacción con otros mamíferos semiacuáticos y actuaciones de control. Revista Ecosistemas24(1), 4-11.
  • Zuberogoitia, I., & de Ana, J. M. P. (2014). Evolución de las poblaciones y del conocimiento de los visones europeo Mustela lutreola (Linnaeus, 1761) y americano Neovison vison (Schreber, 1777) en Bizkaia. Munibe Monographs3, 119-131.
  • Morales, J. A. V. I. E. R., Díez, D. A. V. I. D., & Lizana, M. I. G. U. E. L. (2010). Análisis de la alimentación y distribución del visón americano (Neovison vison) y de la nutria (Lutra lutra) en la población simpátrica del río Moros (Sistema Central, Segovia). Galemys22(1), 63-89.