Elaphodus Cephalophus: Lær mere om den tuftede hjort

17 september, 2020
Selvom det kan virke mærkeligt, er hugtænder et almindeligt kendetegn ved nogle hjortearter i Asien. Vi fortæller dig mere i dagens artikel.

Den tuftede hjort (Elaphodus Cephalophus) er et dyr, der ser ud, som om det stammer fra en middelalderlig fantasysaga. Imidlertid eksisterer denne art faktisk. Denne lille hjort har nogle hugtandslignende hjørnetænder, hvilket er meget besynderligt, da den tuftede hjort som alle andre hjorte er en planteæder.

Nedenstående fortæller vi dig mere om denne specielle art fra Centralasien. Du vil opdage dens vigtigste egenskaber, og hvorfor forskere fortsætter med at studere dens habitat, selvom de allerede har nogle oplysninger.

Den tuftede hjort: Besynderlig, men ægte

Før vi går nærmere ind på egenskaberne ved den tuftede hjort, er det vigtigt at have en vigtig detalje i tankerne.

Tidligere var alle hjorte relativt små i størrelse og havde både gevirer og hugtandslignende tænder. Takket være presset fra evolution og naturlig udvælgelse deles hjorte imidlertid i to store grupper.

Den første gruppe bestod af hjorte med gevir, der var større. Og på den anden side hjorte med hugtænder, der var mindre. Blandt denne sidstnævnte gruppe finder vi også muntjak, sibirisk moskushjort og kinesisk vandhjort.

En flok hjorte i en lysning

Som vi allerede har nævnt, er det mest bemærkelsesværdige træk ved disse små klovdyr de to hugtandslignende hjørnetænder, der kommer ud af deres mund. Disse tænder kan være meget lange, skarpe og brede. De forekommer dog kun hos hannerne i arten.

Ifølge undersøgelser hjælper disse tænder dem med at kæmpe mod andre hanner under de rituelle kampe, der finder sted under kurtisering. I øvrigt er det sommetider nok blot at vise deres hugtænder, og så kan det få andre hanner til at løbe væk.

Der er ikke noget, der tyder på, at disse hugtænder tjener noget formål, når det kommer til den tuftede hjorts kost. Faktisk består deres kost af urteagtige planter, frugter og bambus. Derfor er disse hjorte planteædere.

Hunnene blandt denne art har ikke hugtænder. Eksperter mener, at hannerne har dem for at kæmpe mod deres konkurrenter under kurtisering.

Hugtænder og andre særegenheder

Tuftede hjorte er små i størrelse, mellem 50 og 70 cm i højden over nakken. Alligevel er de større end resten af ​​artener i deres gruppe. De er smalle og slanke med en bred variation i vægt mellem et eksemplar og et andet. Tuftede hjorte kan veje et sted mellem 17 og 50 kg.

Deres pels er tyk, bestående af korte og stive hår, der er meget mørkebrune om vinteren og noget lysere om sommeren. Øverst på hovedet har de en lok (tuft) af længere hår, og det er her, de får deres navn fra. Lokken er formet som en hestesko og er mørkere end håret på resten af ​​kroppen.

Selvom det er svært at se, på grund af deres pels, har hannerne også små horn på toppen af ​​hovedet

Den tuftede hjorts reproduktion

Hunnerne når seksuel modenhed i en alder af 9 eller 10 måneder. På dette tidspunkt går hunnerne i brunst, normalt henmod slutningen af ​​efteråret. Her begynder hannerne kurtiseringsprocessen, der består af lyde, der ligner gøen, og ritualistiske kampe mellem hanner.

Den første fødsel finder normalt sted, når hjortene er omkring halvandet år gamle. Efter en drægtighedsperiode på i gennemsnit 180 dage fødes kalvene sidst på ​foråret eller i forsommeren. Normalt får de kun én kalv, men nogle gange får de to.

Andre interessante fakta om den tuftede hjort

Hunnene blandt de tuftede hjorte har ikke hugtænder

Tuftede hjorte har tendens til at være enspændere. Imidlertid kan de lejlighedsvis bevæge sig rundt i par – og ikke kun i parringssæsonen.

På samme tid er disse dyr glade for skumringstiden. Derfor er de meget mere aktive, når der kun er en lille mængde lys på himlen. For eksempel når solen går ned om aftenen eller lige omkring daggry.

Deres territorier er veldefinerede, og derfor er de vant til at vandre de samme stier. Derudover, strejfer de omkring på de samme områder og efterlader meget tydelige spor. Dette gør dem desværre til let bytte for de fælder, som mennesker sætter for dem.

Videnskabsfolk studerer stadig det foretrukne levested for den tuftede hjort. På trods af dette ved vi, at disse dyr foretrækker bredbladede regnskove. De opretholder deres territorium nær vand, og hvor de kan finde tilgængelig mad.

Vi ved, at denne art er hjemmehørende i Kina, og at de i dag lever i de centrale og sydlige dele af landet. Der er dog også optegnelser over deres eksistens i Burma. Alligevel har eksperter ikke kunnet finde noget eksemplar, der lever der i dag. Dette kan skyldes, at de lever i en meget begrænset, isoleret region i høj højde.

  • Harris, R.B. & Jiang, Z. 2015. Elaphodus cephalophus. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T7112A22159620.
  • Li, X., Buzzard, P., & Jiang, X. (2014). Habitat associations of four ungulates in mountain forests of southwest China, based on camera trapping and dung counts data. Population Ecology, 56(1), 251-256.
  • Leslie Jr, D. M., Lee, D. N., & Dolman, R. W. (2013). Elaphodus cephalophus (Artiodactyla: Cervidae). Mammalian Species, 45(904), 80-91.
  • LIU, L., & HU, J. (2008). Habitat selection by tufted deer (Elaphodus cephalophus cephalophus) in spring in Fentongzhai Nature Reserve, Sichuan Province. Sichuan Journal of Zoology, 27, 135-141.
  • Redacción National Geographic. (2014). Ciervos con colmillos. National Geographic. Disponible en: https://www.nationalgeographic.es/animales/ciervos-con-colmillos