Agamihejren: Levested og kendetegn

Kan du spotte en agamihejre? Den er ekstremt svær at at spotte, fordi den har en tendens til at forholde sig roligt i lange perioder. Her kan du læse alt om den.
Agamihejren: Levested og kendetegn

Sidste ændring: 13 september, 2019

Agamihejren er en unik fugl, der lever i lavlande og fugtige skove i Centralamerika og den nordlige del af Sydamerika. På trods af det arbejde, forskere af denne fugl har udført, så står den stadig tilbage som et mysterium for os. Dens levested er vanskeligt at komme til, hvilket gør den meget svær at observere.

Generelt er agamihejren en ensom fugl, der foretrækker at holde sig væk fra andre medlemmer af dens art. Men i parringtiden vil agamihejren parre sig med en anden og danner kolonier med op til 900 reder. Det sker under regntiden, hvor de lave enge bliver oversvømmet.

På trods af et ihærdigt forsøg på at studere den, så er agamihejren stadig et mysterium for os. Der findes kun meget få kolonier af dem, fordi deres levested er meget vanskelig at komme frem til for os. Det har afholdt forskere fra at kunne tælle deres antal og hvor tæt de bor på hinanden, men vi ved nok til at kunne sige, at det er en truet art.

Synlige kendetegn ved agamihejren

En voksen fugl er lige omkring 75 cm høj og vejer lidt over 500 gram. Som så mange andre fugle, der lever i sumpe og markland har den ekstremt lange ben, der gør det muligt for den at kunne gå gennem de oversvømmede arealer.

Fugl med en smuk blå fjerdragt

De har orange øjne med et lille skær af rødt. Dens næb er altid i en grålig tone af grøn. Denne art af hejren har også en lang tynd nakke og næb, der gør det lettere for den at fange mindre bytte.

Sjovt nok så beholder agamihejren ikke den samme fjerdragt året rundt. Det meste af tiden er dens hoved sort med korte mørke fjer omkring nakken. Dens nakke er brun med et kastanjefarvet og hvidt bånd fra det øverste af nakken ned til deres bryst.

Når først parringsæsonen går i gang, vokser der på både hanner og hunner længere blå-grå fjer omkring nakken på dem. Det kan godt være, at det ikke ser ud af så meget, men det har den ønskede effekt.

De nye lette fjer omkring nakken skaber en kontrast til deres mørke kroppe, der får det til at ligne solens refleksioner i vandet. Det gør det meget vanskeligt at spotte dem.

Udbredelse og levested

Agamihejren er en tropisk fugl, der især lever langs den caribiske kyst i Centralamerika. De lever også i det nordlige Sydamerika og over det meste af regnskovene i Amazonas.

Den kan findes i Mexico, Guatamala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Panama, Colombia, Ecuador, Fransk Guayana, Venezuela, Peru, Bolivia og Brasilien.

her står fuglen stille og venter på fisk

I Centralamerika lever de mest i nærheden af mangroveskove og ferskvandområder tæt ved kysten. Denne slags omgivelser er perfekte for agamihejren, fordi de kan lide at gemme sig i de lave buske. I Amazonas vil de gerne opholde sig ved ferskvandssumpe og de enge, der bliver oversvømmet i regntiden.

De spiser for det meste små fisk og øgler som frøer og leguaner. I nogle tilfælde kan de spise ting som snegle. Når det er sagt, skal vi lige slå fast, at fisk er deres primære føde. Deres fangstteknik indebærer, at de står stille i meget lang tid, så fisken vil svømme helt tæt på dens ben. Når fisken er tæt nok på, hugger de hurtigt til dem med deres lange næb.

Selvom de gerne vil holde sig til havets overflade, har nogle forskere dog spottet agamihejren tæt ved Andesbjergene. Der var de i en højde af 2400 meter.

Lige nu er agamihejren klassificeret som en truet art. Fældning af skove og klimaforandringer har drastisk forandret deres levesteder, hvorved hele arten nu er truet.

Det betyder også, at det at spotte dem, hvilket allerede i forvejen var vanskeligt, nu bare bliver endnu mere vanskeligt. Se, om du kan spotte en, hvis du nogensinde kommer til Centralamerika!

Det kan interessere dig ...
Lær piratfisken at kende
My AnimalsLæs den på My Animals
Lær piratfisken at kende

Piratfisken er en af de mest frygtede fisk i verden, fordi de har lange skarpe tænder, en muskuløs krop og en umættelig appetit.



  • Stier, A., Ricardou, A., Uriot, S., De Pracontal, N., & Kushlan, J. A. (2017). Breeding season home range and migration of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 40(3), 289-297.
  • Abella-Gutiérrez, I., & López-Conlon, M. (2008). Fenología reproductiva de una colonia de Garza Agami (Agamia agami, Aves: Ardeidae) en la Reserva Pacuare, Costa Rica. Brenesia, 69, 77-79.
  • Kushlan, J. A., & Hines, K. (2016). Behavior of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 39(2), 187-193.