Blåhalsen: Alt om denne vidunderlige fugl

Blåhalsen har ikke kun slående farver, men den kan også udsende lyde, der imiterer lyden fra andre arter.
Blåhalsen: Alt om denne vidunderlige fugl

Sidste ændring: 23 oktober, 2019

Som navnet antyder, har blåhalsen en blå fjerdragt – blandt andre farver – på brystet. Men dette er ikke det eneste vidunderlige ved denne fugl. Lær mere om det i denne artikel.

Beskrivelse af blåhalsen

Dets videnskabelige navn er Luscinia svecica og det tilhører den passerine gruppe og Muscicapidae-familien.

Blåhalsen har en lille, slank figur. Det måler kun 14 cm og vejer under 30 gram. De har tynde ben og et lille næb, begge i en gråtone, og de har sorte øjne.

Det, der får denne fugl til at skille sig ud, er de blå fjer på brystet – hvoraf den også får sit navn. Disse fjer kan også ledsages af andre farver, såsom hvid eller orange. Hannerne er også meget mere slående og prangende end hunnerne. Som for de fleste fugle er der en klar sondring mellem kønnene.

Resten af ​​dets fjer er grå, orange, hvidlige eller gullige. Desuden er hovedet, ryggen og vingerne mørkere end ansigtet. Fjerene på halen er også meget karakteristiske for denne fugl: Spidsen er sort og resten er rød eller orange.

blåhalsen udenfor

Blåhalsens adfærd og levesteder

Nogle kan sige, at denne fugl er noget ‘genert’ og ‘undvigende.’ Hunnerne har en tendens til at søge mod jorden, og så snart de føler nogen fare eller hører en underlig lyd, vil de gemme sig.

Blåhalsens sang er hurtig, omfattende og melodiøs. Derudover kan de undertiden efterligne sange af andre arter, især sang fra lærken. De synger normalt om morgenen, og når det bliver mørkt; hannerne synger, mens de gemmer sig i buskene.

Indtil videre har eksperter identificeret 11 underarter af natteruger med blå hals. Disse lever overalt fra de arktiske breddegrader til det nordlige Palearktis.

Dette betyder, at du kan se dem i Skandinavien, Alaska, Asien og Central- og Vesteuropa. Nogle eksemplarer blev endda opdaget i Indien og Nordafrika i løbet af migrations- eller dvaletiden.

De foretrækker høje bjergområder – mellem 1.000 og 2.000 meter over havets overflade i ynglesæsonen. Hvad angår resten af ​​året, kan du finde dem i vådområder, bøge- eller pileskove, lyng, tæt på åbne enge, nær floder, laguner eller vandløb og i områder med en masse ukrudt.

Nærbillede af blåhalsen

For at bygge sin rede, vil den se efter skråningen på en bakke eller et bjerg i nærheden af ferskvand. I midten af maj vil den lægge mellem fem og syv grønne eller blålige æg med rødlige pletter. Derefter, efter at de inkuberer i to uger – en opgave fordelt mellem mor og far – fødes ungerne. Disse unger kan flyve efter kun en måned.

Diæt og farer

Så hvad spiser en blåhals? Det er en insektiv fugl, hvis diæt er baseret på biller, fluer, sommerfugle, akvatiske insekter og endda larver. Nogle gange spiser de også frugter fra vilde buske og nogle frøer i efteråret.

Blåhalsens største trusler er græsning, skovrydning og udtørring af floder og vandløb. Alle disse ændrer deres naturlige landskaber. Dog betragtes de ikke som i fare for udryddelse, truet eller sårbar. I stedet er de mærket som en “mindre” bekymring, fordi der stadig er et højt antal af dem på verdensplan.

Det kan interessere dig ...
De 5 smukkeste sangfugle i verden
My AnimalsLæs den på My Animals
De 5 smukkeste sangfugle i verden

Der er få ting, der er lige så smukke at vågne op til, som en smuk sangfugl i din vindueskarm. Vi fortæller dig mere om de smukkeste sangfugle.



  • Zink, R. M., Drovetski, S. V., Questiau, S., Fadeev, I. V., Nesterov, E. V., Westberg, M. C., & Rohwer, S. (2003). Recent evolutionary history of the bluethroat (Luscinia svecica) across Eurasia. Molecular Ecology. https://doi.org/10.1046/j.1365-294X.2003.01981.x