Hjelmhokkoen: En fugl truet af udryddelse

Har du hørt om hjelmhokkoen? Lær alt om denne truede fugl i denne artikel.
Hjelmhokkoen: En fugl truet af udryddelse

Sidste ændring: 31 oktober, 2019

Hjelmhokkoen er en meget mærkelig fugl, der bærer sit kranie i en benhjelm på toppen af ​​hovedet. Den lever i det sydligste område i Sydamerika i Venezuela og Columbia.

Hjelmhokkoen er af Galliformes-arten og Cracidae-familien, og dens videnskabelige navn er Pauxi pauxi.

Hvad er kendetegnene ved hjelmhokkoen?

Hejlmhokkoen er en stor fugl, der er mellem 85 og 90 cm lang. Den har en benhjelm på toppen af ​​hovedet, som har form som en figen eller en hjelm og er grålig i farven. Denne benede hjelm måler cirka 7,5 cm i længden.

Hovedet og nakken har fløjlsagtige sorte fjer. Ryg og sidefjer varierer fra sort til en meget skinnende sort med grønne og blå reflektioner. Dens mave er hvid, ligesom enden af ​​halen.

Endnu mere farverig er dens næb, der er en mørkerød farve. Dens øjne er brune og fødderne er højrøde.

Hvor lever hjelmhokkoen?

Hjelmhokkoen lever i tæt tågeskov og bjergterræn. Derudover er dens rækkevidde fra 450 til 1800 meter over havets overflade

I Venezuela lever hjelmhokkoen i den sydvestlige del af Santander og den nordlige del af Boyacá. Der findes en underart i Sierra de Perijá.

I Venezuela lever hjelmhokkoen fra det sydlige Sierra de Perijá til Tucuco-floden i delstaten Zulia. Den lever også i den sydlige del af Táchira i Andesbyerne Mérida, Lara, Yaraucuy og øst for Falcón, Cordillera de la Costa i Aragua, Carabobo, Capital District, Vargas og Miranda.

Hjelmhokkoen lever i tæt tågeskov og bjergterræn. Derudover er dens rækkevidde fra 450 til 1800 meter over havets overflade. Imidlertid har folk set dem oftere i tågeskove mellem 900 og 1400 meter over havets overflade.

Adfærd og reproduktion

Disse fugle er aktive om dagen og lever i skoven. De har ikke en tendens til at flyve meget, men vil bestemt gøre det, når de føler sig truet af et rovdyr. Derudover er de territoriale og bor i familiegrupper bestående af en han, hun og afkom. De spiser hovedsageligt om morgenen og sent på eftermiddagen.

I parringssæsonen udstøder hannen en ventrikulær lyd, der lyder som gammelt træ, der knækker. Deres alarmkald er en blød “tzuk” lyd, som de gentager. Ud over disse lyde klukker han også, som en kylling gør.

Parringssæsonen for hjelmhokkoen er fra januar til juli, og de opdrager kun én familie om året. Hunnerne skjuler sig i redeområdet, og generelt findes reden i trægrene, sammenflettet med klatreplanter.

Hjelmhokkoen har ikke tendens til at flyve meget, men vil bestemt gøre det, når de føler sig truet af et rovdyr

Normalt befinder de reder, de laver, sig fra 3,5 til 6 meter over jorden. Det tager hunnerne 4 til 6 dage at konstruere reden med grene og små tørre pinde.

Hunnerne inkuberer æggene alene i en periode på 34 til 36 dage. Æggene er 12 cm lange og 6 cm brede med en meget hård skal. Hannerne kommer ikke i nærheden af ​​reden, inden babyerne er født. Mærkeligt nok sørger både hannen og hunnen for ungerne.

Bevaring af hjelmhokkoen

Ubegrænset jagt og tab af dette dyrs levested er de største trusler mod hjelmhokkoen. World Conservation Union (IUCN) anser den for at være en truet art i sin Røde bog om truede arter. Dette skyldes det faktum, at den er i fare for udryddelse i den nærmeste fremtid.

Derudover er den opført i tillæg III til konventionen om international handel med truede arter af flora og fauna. Dette er dog kun i Columbia. I Venezuela såvel som Columbia er den opført i den røde bog.

Disse fugle findes i et meget lavt antal i deres naturlige levesteder i Columbia og Venezuela. Der findes mindre end 5 til 10 hjelmhokkoer for hver kvadratkilometer. I alt er dette mindre end 2500 voksne fugle i verden. Derfor har denne art et stort behov for at blive beskyttet for at undgå udryddelse.

Det kan interessere dig ...
Den korthalede albatros: Dens nuværende situation
My AnimalsLæs den på My Animals
Den korthalede albatros: Dens nuværende situation

Læs denne artikel for at lære mere om den truede korthalede albatros. På grund af dens dyrebare fjer, blev den tidligere jagtet intensivt.



  • Rojas-Suárez, F., Sharpe, C. J., Lentino, M. y Ascanio, D. (2015). “Paují copete de piedra, Pauxi pauxi”. J.P. Rodríguez, A. García-Rawlins y F. Rojas-Suárez (eds.) Libro Rojo de la Fauna Venezolana. Cuarta edición. Provita y Fundación Empresas Polar, Caracas, Venezuela.