Lille tårnfalk, den mindste af falkene

Undersøgelser viser, at bevaringsindsatsen lykkes, da bestanden af lille tårnfalk er steget fra 5.000 par til 12.000. De er dog stadig truet.
Lille tårnfalk, den mindste af falkene

Sidste ændring: 08 juni, 2021

Den lille tårnfalk er en smuk insektædende fugl, der engang var let at finde i det europæiske landskab. Den er ofte forbundet med duelofter, tårne ​​og forladte bygninger. Imidlertid faldt bestanden hurtigt for et århundrede siden på grund af menneskelig indblanding.

I dag har bevarelsesindsatsen og ​​opsætning af kunstige redekasser forbedret dens situation betydeligt, men den har stadig nogle store problemer. I dag fortæller vi dig om karakteristikaene ved denne lille dagaktive rovfugl: hvad spiser den, hvor bor den og de bevaringsproblemer, den i øjeblikket oplever.

Den lille tårnfalk: Den mindste af falkene

Den lille tårnfalk (Falco naumanni) er den mindste falkeart. Denne lille falkeformede fugl har et vingefang på højst 65 centimeter – og forveksles ofte med den almindelige tårnfalk. Der er flere karakteristika ved denne fugl, men disse to skiller sig ud:

  • Hannens hoved- og vingedækfjer er blågrå, og brystet er hvidt eller off-white med sorte pletter. I modsætning til den almindelige tårnfalk er ryggen rødbrun uden pletter.
  • Hunnerne er lignende, men deres farver er svagere, hovedsagelig rødbrune, selvom de har de karakteristiske brystpletter.

Den lille tårnfalks føde

Denne fugl er en rovfugl, der dagligt lever af insekter. Dens kost består næsten udelukkende af græshopper. Lejlighedsvis lever disse fugle også af små hvirveldyr, såsom krybdyr, padder og gnavere.

Den lille tårnfalk jager normalt i grupper i åbne områder, hvor der ikke er træer. Den spejder normalt ned ovenfra og scanner horisonten fra pæle eller tørre træer på jagt efter bytte. En anden jagtmetode, der anvendes af denne rovfugl, er svæven. Faktisk svæver den et par meter over jorden for at forfølge sit offer takket være dets kraftige vingeslag.

Græshopper er den foretrukne føde for denne fugl

Lille tårnfalk, et land og en kolonifugl

Det åbne landskab er levested for den lille tårnkalk og inkluderer afgrøder, stepper og enge med en vis mangfoldighed og forhøjede steder til jagt. Den søger normalt landbrugsområder med en vis biodiversitet, hvor der er masser af velsmagende insekter at spise.

Faktisk er intensiveringen af ​​landbruget en af ​​årsagerne til det store fald i dens bestand i de seneste årtier.

Et af de mest bemærkelsesværdige kendetegn ved den lille tårnfalk er bestemt dens sociale adfærd. Disse dyr danner adskillige kolonier i forladte huse, klokketårne ​​og andre tårne ​​for at opføde deres unger.

Således er det almindeligt at få øje på denne fugl i klokketårnene eller bygningerne i mange landsbyer, hvor den lille tårnfalk er en attraktion for fuglekiggere. Denne fugl er et tydeligt eksempel på landdistrikter og oprindelig fauna på samme tid.

En trækfugl

Hvad angår dens udbredelse, er den lille tårnfalk en trækfugl. Dens yngleområde er i Europa, hvor den tilbringer foråret og sommeren til dannelse af kolonier og jagt i markerne på kontinentet. Om efteråret foretager disse fugle en vandring til de varmere områder i Sahel i Afrika.

Alligevel er der adskillige eksemplarer, der forbliver på Den Iberiske Halvø hele året. Disse eksemplarer er lettere at se i den sydlige halvdel af denne region.

Bevaringsproblemer for den lille tårnfalk

Den største trussel for denne smukke rovfugl er tabet af dens jagtrevirer. Dette skyldes, at intensivering af landbruget gør det stadig sværere for den at finde insekter. Pesticider dræber bestanden af mange hvirvelløse dyr på kort og lang sigt.

Derudover har den lille tårnfalk en tendens til at bygge rede på steder som forfaldne huse. På grund af bestandens nedgang på 95% i det 20. århundrede er denne art nu på listen over truede dyr. Der er dog planer for deres bevaring.

En succes for den lille tårnfalk

Blandt de mange bevarelsesplaner for den lille tårnfalk er den mest ambitiøse konstruktion af bygningslignende konstruktioner med indvendige åbninger, som de kan bygge rede i. Dette muliggør intensiv overvågning af kolonierne og ungernes sundhed og velfærd.

Derudover er disse konstruktioner en enorm attraktion for miljøuddannelse og turisme. I Madrid har den oprindelige fauna-rehabiliteringsforening, GREFA, bygget 12 af dem. De bruger dem i øjeblikket til at genopbygge tårnfalkebestande, mens de samtidig studerer denne art i dybden.

To fugle sammen på gren

En enestående rovfugl, der har brug for din hjælp

Undersøgelser viser, at bevaringsindsatsen lykkes, da bestanden af lille tårnfalk er steget fra 5.000 par til 12.000. De er dog stadig truet. Derfor skal vi fortsætte med at fremme deres redebygning gennem konstruktionen af ​​kasser og andre strukturer.

Ligeledes er brugen af pesticider i landbruget meget skadelig for denne og andre fugle, da det får de insekter, som de lever af, til at forsvinde. Dette er yderst skadeligt for økosystemer og skal tages i betragtning i fremtiden.

Det kan interessere dig ...
Alt, hvad du bør vide om falken
My AnimalsLæs den på My Animals
Alt, hvad du bør vide om falken

I dagens artikel vil vi fortælle dig om falken, der er en rovfugl med et meget udviklet syn. Den er samtidig en glimrende flyver, der kan opnå høj fart.