5 spændende fakta om skovhornuglen

Skovhornuglen er en mellemstor fugl, der i gennemsnit måler 14 tommer i længden. Find ud af alt om dette fascinerende dyr her.
5 spændende fakta om skovhornuglen
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Skrevet og kontrolleret af biologen Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.

Sidste ændring: 22 januar, 2023

Skovhornuglen er en rovfugl, der har et ganske fortryllende ansigt, og der er flere andre interessante aspekter ved den, som vi vil fortælle dig om i dag.

Den kan findes på det meste af den nordlige halvkugle af planeten, såsom Amerika, Europa, Rusland og endda Japan.

Det videnskabelige navn for denne art er Asio otus. Den hører til ordenen Strigiformes, en gruppe, der er kendt for at integrere natfugle som f.eks. ugler. Læs med og udforsk nogle spændende aspekter om skovhornuglen.

Hvordan er skovhornuglen?

Skovhornuglen er en mellemstor fugl, der i gennemsnit måler 35 centimeter i længden og har et maksimalt vingefang på 100 centimeter. Dens fjerdragt er tæt og har en tendens til at være mere tæt på hovedet, hvilket får den til at se firkantet ud og danner to tuer, der ligner ører.

Med hensyn til dens farvetegning har denne fugl en kombination af sorte, brune og hvide fjer. Disse danner et varieret mønster, der minder lidt om træernes bark. Denne camouflage hjælper den til at gå ubemærket hen, mens den hviler på de omkringliggende fyrretræer.

Denne art er nataktiv og er ikke let at få øje på om dagen. Af denne grund er mange aspekter stadig ret ukendte, selv om dens udseende er ret unikt, og den er kendt i flere dele af verden.

Skovhornuglen i mørke

Ikke særlig kendte fakta om skovhornuglen

Skovhornuglen er en imponerende art med interessante farvetegninger, men der er nogle ret besynderlige aspekter ved dens biologiske opbygning. Lad os tage et kig på nogle af dem.

1. Ingen aflange ører

De aflange buer på toppen af skovhornuglens hoved er ikke ører, men lange fjer, der stikker lidt ud. Selv om det kan virke mærkeligt, er ørekanalerne skjult på hver side af kraniet, men fjerdragten er så tæt, at de ikke er så synlige.

2. De lader som om, de er en del af træerne

Når et rovdyr dukker op, forlænger skovhornuglen sin krop, samler sine fjer og står stille for at lade sig ligne en del af træet. Mens kropsfarve er vigtig i disse situationer, tilpasser uglerne også deres adfærd for at øge deres overlevelsesrate.

3. De er nomadiske

Ugler af denne art flytter ofte rundt i flere dele af deres naturlige udbredelsesområde. Disse rejser er korte og skyldes overflod eller mangel på føde, så de betragtes normalt ikke som vandringer. På grund af dette betragtes de som nomadefugle, der konstant søger efter territorier, der er egnede til deres overlevelse.

4. De kan bevæge deres “ører” (ørepuder)

Selv om de fjer, der stikker ud fra hovedet, ikke har en auditiv funktion, er de nødvendige for fuglens kropssprog. Faktisk har disse fjer en vis bevægelighed og kan ændre fuglens overordnede udseende, ændre dens humør eller hjælpe den til at se mere skræmmende ud.

Nærbillede af en ugle

5. Skovhornuglen bygger sjældent sin egen rede

Det lyder måske underligt og umuligt, men skovhornuglen bygger sjældent sin egen rede fra bunden. Det skyldes, at de fleste af dem genbruger reder efterladt af andre fuglearter, hvilket sparer tid og giver dem mulighed for at fokusere på at yngle. Hvis de ikke finder en passende rede, er de selvfølgelig i stand til at lave en.

Som du kan se, er skovhornuglen en interessant fugl med mange mærkelige aspekter. Dens undvigende adfærd og fremragende camouflage gør den dog vanskelig at studere, så der er stadig mange uopklarede spørgsmål om dens liv. Vi kan kun håbe, at forskningen vil fortsætte, og at vi i fremtiden vil opdage meget mere om denne smukke art.

Det kan interessere dig ...
Europæiske ugler: Nattens rovfugle
My Animals
Læs den på My Animals
Europæiske ugler: Nattens rovfugle

Rovfugle er majestætiske dyr, som flyver over himlen i søgen efter et bytte. I dag ønsker vi at fokusere på europæiske ugler, nattens rovdyr.



  • Tome, D. (2003). Nest site selection and predation driven despotic distribution of breeding long‐eared owls Asio otus. Journal of Avian Biology, 34(2), 150-154.
  • Perrone Jr, M. (1981). Adaptive significance of ear tufts in owls. The Condor, 83(4), 383-384.
  • Ivory, A. 1999. “Asio otus” (On-line), Animal Diversity Web. Recuperado el 6 de enero de 2023, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Asio_otus/
  • Garner, D. J., & Milne, B. S. (1998). A study of the Long-eared Owl Asio otus using wicker nesting baskets. Bird Study, 45(1), 62-67.
  • Rodríguez, J. A. H. (2001). Aproximación al conocimiento de la biología del búho chico,” asio otus”, en la provincia de Zamora. Anuario del Instituto de Estudios Zamoranos Florián de Ocampo, (18), 163-196.

Indholdet på My Animals er skrevet med formålet om at dele information. Det kan ikke erstatte diagnosen, rådgivningen eller behandlingen fra en fagperson. I tilfælde af tvivl er det bedst at tale med en betroet specialist.