Interessante fakta om de vilde elefanters adfærd

22 marts, 2020
De vilde elefanter lever i flokke og sørger for deres unger.

Alle dyr på jorden udviser sin egen adfærd og karakteristika, når de befinder sig i deres foretrukne omgivelser. Dette gør det nemmere fra et videnskabeligt synspunkt at studere dem. Det bliver vi hele tiden klogere på. I dag vil vi se på vilde elefanters adfærd.

Elefanter, der lever i deres naturlige habitater, har evnen til fuldt ud at udvikle deres etologiske adfærd. Ved at observere dem kan vi se utallige handlinger, der er repræsentive for lige nøjagtig denne art i naturen. Nedenunder vil vi dele nogle interessante fakta om vilde elefanters adfærd.

Interessante fakta om vilde elefanters adfærd

Vilde elefanters adfærd for at undgå rovdyr

Takket være deres enorme størrelse og natur har de matriarkalske elefantfamilier ikke en tendens til at blive bytte for rovdyr. Men når det er sagt, så kan deres små unger ind imellem godt være ret så sårbare.

en hun med sin unge

Ligesom hovdyrene er nyfødte elefanter hurtige til at komme op på benene og gå. Dette træk hjælper dem med at kunne følge med resten af flokken. Alligevel er de små elefanter sårbare overfor rovdyrens angreb, især hvis de kommer lidt væk fra flokken.

Vi kan bekræfte, at presset fra rovdyr – med undtagelse af menneskers jagt på dem – ikke er en afgørende faktor i kontrollen af antallet af vilde elefanter.

At finde føde

Vi finder elefanterne i forskellige habitater, hvilket betyder, at deres diæter er meget alsidige. De finder føde i form af alt fra græs til frugter, bark, rødder, blade og grene. Kombinationen af deres snabel, deres kraftfulde tunge og en utrolig stærk krop gør det muligt for elefanter at leve af de små planter såvel som af træerne.

Elefanter ved en flod viser vilde elefanters adfærd

Faktorer, der har indflydelse på at finde føde

  • Alder: Evnen til at kunne nyde en så varieret diæt bliver mere og mere begrænset, efterhånden som elefanten bliver ældre. Babyelefanter får i starten udelukkende deres føde fra moderens mælk. Lidt efter lidt begynder de at eksperimentere med andre fødevarer, samtidig med at de stadig dier hos deres mor, hvilket de fortsætter med, indtil de er 2 år.
  • Køn: Blandt elefanter eksisterer der en kønsmæssig dimorfisme, der favoriserer hannerne.

Undersøgelser viser, at grupper af vilde hanelefanter er mere selektive i deres søgen efter føde end hunner. Hannerne har en tendens til at prioritere kvantitet, mens hunnerne i højere grad ser sig om efter føde af høj kvalitet. Denne forskel kan måske forklares ved, at de gerne vil forbedre kvaliteten af deres mælk til ungerne.

De vilde elefanters adfærd i reproduktionen

Både hanner og hunner parrer sig med mere end én partner, når der er parringstid. Hunnerne får dog som regel kun én unge, hver gang de bliver svangre.

Dette system med at parre sig med flere partnere er kendt som polygami.

en flok elefanter drikker vand som eksempel på vilde elefanters adfærd

Når det drejer sig om at gøre kur, behøver hanelefanter ikke nødvendigvis at være i brunst. Men undersøgelser viser, at de er mere reproduktivt dominante end dem, der ikke er det. Brunst er en fase, hvor hanelefanterne udviser en en mere hovmodig og aggressiv adfærd. De holder deres hoveder højere, strækker deres ører og skyder brystet frem.

Vilde elefanters adfærd viser, at de er legesyge

Leg mellem dyr har ingen vital funktion, men det forbereder dem på uventede stressfyldte situationer. Selvom man har set unge elefanter bære rundt på grene, løbe rundt og jage de små dyr, så ved eksperterne faktisk kun meget lidt om deres legesyge adfærd hos de vilde elefanter.

elefantunger leger
Kilde: http://bebesdelreinoanimal.blogspot.com

Det eneste, ekspertene ved, er, at hannerne har en meget mere aggressiv måde at lege på. De ser ud til at starte slagsmål for sjov med andre hanner på samme alder, også med hanner fra andre flokke. Hunnerne derimod har en mere fredelig adfærd, især med de yngre hunner.

  • Fowler M, Mikota S. Biology, Medicine, and Surgery of Elephants. Hoboken: John Wiley & Sons; 2008.