Kæmpe odder: Karaktertræk og fakta

Den kæmpe odder er et fascinerende dyr. Selvom den er temmelig social blandt dem af samme art, er den ret ond, når det kommer til at forsvare sig selv mod fjender. Dette dyr er desværre i fare for at blive udryddet på grund af ulovlig jagt og mindskning af dens levested på grund af menneskelig aktivitet.
Kæmpe odder: Karaktertræk og fakta

Sidste ændring: 21 november, 2019

Den kæmpe odder er en art af pattedyr, som hører til Carnivora orden, i Mustelidae familien, som lever i Amazon-floden. Dens videnskabelige navn er desuden Pteronura brasiliensis og den er den eneste art i sin slægt. Der er også to kendte underarter: P. b. Brasiliensis og P. b. Paraguensis.

Den kæmpe odder er også kendt som vandjaguaren, flodulven og vandhunden. Andre navne er: På braziliansk, riraí eller ariranha, på uruguaysk, ulvebånd, på argentinsk, ulv, kvæler eller Ariray, og på paraguaysk, Lobope.

Navnet på slægten, Pteronura, kommer fra det gamle græske ord “pteron” (fjer eller vinge) og “ura” (hale) og refererer til den karakteristiske form på dens hale, som ligner en vinge.

Spredning og levested

Underarten P. b. Brasiliensis er spredt i den nordlige del af Sydamerika mellem bassinerne i Orinoco og Amazon-floden, inklusiv Guaiana-floden. Derudover er underarten P. b. Paraguensis spredt i hele den sydlige kegle af Sydamerika og lever i områder i Paraguay, Uruguay, den sydlige del af Brazilien og det nordlige Argentina.

Den kæmpe odder lever primært i floder og strømme med ferskvand, som er oversvømmede i perioder. Andre akvatiske levesteder inkluderer også ferskvandskilder og permanente floder. Af denne årsag spiller to faktorer en rolle i deres valg af levested:

  1. Mængden af føde, som lader til at være forbundet med steder med lavt vand og tilstedeværelsen af lave skråninger.
  2. God vegetationsdækning og derfor direkte adgang til deres yndlings steder til jagt.

De bygger deres dæmninger i områder, der støder op til floderne, hvor de er beskyttet gennem det meste af deres daglige rutine. Oddere rydder også bestemte områder for at kunne bygge deres bosættelser.

Udvidelsen af disse områder kan derudover nå en maksimal størrelse på 27 meter i længden og 15 meter i bredden. De markerer dem ved hjælp af lugtende kirtler, urin og afføring.

Store oddere står på bunke af sand

Kæmpe odder: Fysiske karaktertræk

Den kæmpe odder er den største art i mårfamilien, selvom den ikke er den tungeste. På den ene side er hanner mellem 1,5 og 1,8 meter lange og vejer mellem 31 og 44 kg, og på den anden side måler hunnerne mellem 1,5 og 1,6 meter i længden og vejer mellem 21 og 26 kilo. 

Med hensyn til oddere har den kæmpe udgave den korteste pels og den varierer i farven fra lys til mørk brun alt afhængig af stedet på kroppen. Nogle kan dog også have rødlige eller mørke blonde farver.

Derudover er deres pels ret tæt. Det er et evolutionært træk for at sikre, at kun den yderste del af pelsen bliver våd. Ligeledes er dette ydre lag omkring 0,8 cm tykt, hvilket er cirka dobbelt så tykt som det inderste lag.

Den kæmpe odder har en plet på halsen, som kan være i en nuance fra knækket hvid til hvid. Formen på denne plet er interessant nok unik for hvert dyr.

På samme måde er snuden på den kæmpe odder ret kort og den giver en oval form til deres ansigt. Deres ører er ligeledes små og runde og de har meget følsomme knurhår.

Dette giver dem mulighed for at opfange enhver ændring i vandtrykket og strømmene, og gør det nemmere for dyret at lokalisere et bytte. Deres ben er også tykke og de har store fødder med skarpe kløer.

Vanddyr

De interdigitale slimhinder på deres ben er til at svømme, manøvre og bevæge sig selv fremad i vandet. Hvis de ønsker at svømme hurtigere, vil de derudover bruge deres stærke hale til at gøre det med. Som du kan se, er disse skabninger rigtig godt tilpasset til livet i vandet. Så meget at de kan holde vejret i op til otte minutter, når de er under vand.

Kæmpe oddere er kun aktive om dagen. Deres syn er særdeles godt og de bruger det ikke kun til at fange deres bytte, men også til at opfange og undgå mulige fjender.

Denne egenskab er karakteristisk for den kæmpe odder, eftersom de andre arter af oddere har et normalt eller let nærsynet syn, både på land og i vand. Med hensyn til deres hørelse, er den også temmelig god og deres lugtesans er veludviklet.

Kæmpe odder: Adfærd

Den kæmpe odder er et meget socialt dyr, som lever i store grupper. Disse grupper har ofte tre til otte medlemmer og der kan være op til 20 dyr i alt. Odderfamilier har en stærk forbindelse, fordi de sover, leger, rejser og spiser sammen.

Kæmpe odder hviler sig

Der er dog gængse aggressive handlinger mellem medlemmer af arten, selvom deres forsvar mod indtrængere lader til at blive udført i samarbejde. Voksne hanner håndterer som regel aggressivitet, selvom alfahunner nogle gange danner overvågningsgrupper.

Spisevaner

Oddere er en smule opportunistiske, eftersom de har en stor evne til at tilpasse sig til at indtage de arter, der er flest af, i deres omgivelser. Med hensyn til tilgængelighed af føde, spiser de også krabber og slanger.

Oddere jager alene, i par og i grupper, mens de er afhængige af deres gode syn til at lokalisere byttet.

En kæmpe odder fanger fisk

Oddere har en god evne til at manøvre under vandet. Så de kan enten angribe byttet ovenfra eller nedefra og holde det fast i sin kæbe. Efter at have fanget det, indtager odderen det med det samme, hvor den begynder med hovedet, som den holder fast mellem dine forben. De indtager omkring 10% af deres kropsvægt om dagen (omkring 3 kg).

Reproduktion

Hunnerne lader til at føde sine unger i den tørre sæson. Deres østrale cyklus varer 21 dage og de er seksuelt aktive mellem den tredje og tiende dag i deres cyklus. De danner desuden par og mager for livet.

Drægtighedsperioden varer mellem 65 og 70 dage og de føder 1-5 unger, selvom gennemsnittet er 2. Registrerede intervaller mellem fødsler varierer mellem 21 og 33 måneder.

Hunnder føder i tunneller, der er bygget på forhånd af deres familie. De er generelt placeret tæt ved skråningerne ved floderne og deres favorit sted til at fiske.

Ved fødslen har ungen meget hår, som beskytter den, og de er født blinde. Hannerne tager del i al pasningen af ungen, så deres familiebånd er stærke. Ligeledes deltager ældre søskende også i mindre aktive del af opvæksten af ungerne.

Oddere ligger sammen

Ungerne åbner generelt deres øjne omkring den fjerde uge, efter de er blevet født. De begynder at gå i den femte uge, og de er i stand til at svømme ordentligt i en alder af 14 uger. De stopper med at dige, når de er ni måneder gamle og begynder at jage selv kort tid derefter.

Den kæmpe odder: Bevarelse

I 1999 kategoriserede the International Union of Conservation of Nature (IUCN) den kæmoe odder som en truet dyreart. Den er dog blevet anset som sårbar siden 1982.

Handel af arten og at anvende dens produkter er internationalt ulovligt under lovgivningen af the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).

Den nuværende totale bestand er svær at anskue, selvom et studie af IUCN i 2006 foreslår, at der er omkring 1000 til 5000 oddere. Ifølge den røde liste af IUCN er tilstedeværelsen af den kæmpe odder i Argentina og Uruguay ukendt.

Den kæmpe odder har været et naturligt ikon for provinsen Misiones i Argentina siden August 1996.

Som et resultat af jagten på odderens skind, hvilket var meget mere fremherskende i 1950-1960´erne, er bestanden faldet betydeligt. Nu er deres primære trussel mindskningen af deres levested.

Den kæmpe odder er en fjende for fisk, hvilket giver dem problemer med fiskere, som anser dem som konkurrenter. Økoturisme er også en stor fare for disse arter.

Det kan interessere dig ...
Alt, hvad du ønsker at vide om kæmpebæltedyret
My AnimalsLæs den på My Animals
Alt, hvad du ønsker at vide om kæmpebæltedyret

I denne artikel kan du læse alt, hvad du vil vide om kæmpebæltedyret. Det er et meget specielt dyr, som desværre er truet af udryddelse.



  • Duplaix, N. (1980). “Observations on the ecology and behavior of the giant river otter Pteronura brasiliensis in Suriname”. Revue d’Ecologie (Terre Vie), N° 34: 495-620.
  • Carter, S.K. y Rosas, F.C.W. (1998). “Biology and conservation of Giant Otter (Pteronura brasiliensis)”. Mammal review, XXVII-1: 1-26.