Pallas' kat: Ensom i Himalayabjergene

11 marts, 2021
Pallas' kat er et ensomt og sky dyr og ses sjældent på sit levested. Det foretrækker stenede og fjerne områder i bjergene i Centralasien.

Pallas’ kat (Felis manul eller Otocolobus manul), der også er kendt som manul, er et lille vildt kattedyr fra Centralasien. Det er interessant at vide, at dets gængse navn kommer fra navnet på personen, som først opdagede det, nemlig den tyske zoolog, Peter Simon Pallas.

Dette kattedyr har samme størrelse som en tam kat og har smuk og meget eftertragtet pels. Dens runde pupiller, som minder om dem hos store kattedyr, er derudover et af dets særlige kendetegn. Denne kat har korte ben, et fladt ansigt og brede ører, som den bruger til at skabe nogle af de sjoveste ansigtsudtryk i katteverden.

Hvor lever Pallas’ katte?

Selvom Pallas’ katte findes i hele Centralasien, er dens levested meget specifikt. Dette kattedyr er tilpasset til kolde og tørre områder og lever på stepper, ørkener i bjerge og stenede områder. 

Denne art lever dermed på sletterne i lande såsom Mongoliet, Rusland, Pakistan, Vestkina, Sibirien og Tibet. Den kan også findes i den nordlige del af Iran og Indien.

Den lever i grotter, sprækker og huler, der er lavet af andre dyr, i højder på mellem 4000 og 5000 meter over havniveau, men kun i områder, hvor dyb sne ikke ophober sig. Meget sjældent ses den i områder lavt nede.

Pallas’ kat på stor sten

Pelsen på pallas’ kat: Beskyttelse, skønhed og forbandelse

Denne kats skønhed kommer primært fra dens meget tykke pels. Takket være dens pels kan den beskytte sig selv mod kolde frostgrader på dens levested. Dens hår viser en bemærkelsesværdig variation af farver, som ændrer sig ud fra dens placering og sæson, hvilket hjælper den med at gå ubemærket hen i sit levested.

Pelsens toner varierer afhængig af tiden på året, eftersom den er mere hvidlig om vinteren og mere grålig, når der ikke er noget sne på stenene. Dens pels varierer derfor fra askegrå til okker toner i forskellige områder.

Denne variation overbeviste nogle videnskabsfolk om at foreslå en klassificering af to underarter. Definitionen af denne undergruppering kræver ny forskning. Disse underarter ville være:

  • Otocolobus manul manul, der repræsenteres af den mest gængse pigmentering, der findes. Den findes hos de fleste eksemplarer af arten, men primært i Mongoliet og Kina.
  • Otocolobus manul nigripectus, som har meget tydelige sorte markeringer. Den findes i Tibet, Kashmir, Nepal og Bhutan.

Mønsteret i pelsen på Pallas’ kat

Den har en hvidlig pels på sine kinder. Det står i kontrast til de sorte pletter i dens pande og de to fine, mørke striber, der begynder fra hjørnerne af dens øjne og krydser over ansigtet. Den har også mørke ringe omkring sine øjne og sorte pletter ovenpå hovedet og panden. Munden, kinderne og halsen er hvide med en lidt rødlig farve tæt på overlæben.

Benene og overkroppen viser fem til syv smalle, sorte striber, som krydser den nedre del af ryggen på tværs. Disse mørke striber kan ikke altid ses ved første øjekast på grund af, hvor tyk pelsen er.

Dens lange, behårede hale har derudover en sort spids og smukke, sorte ringe hele vejen ned. Dens pels på maven er næsten dobbelt så lang som på dens ryg, og det tjener som beskyttelse mod kulde, når den ligger ned.

Andre fysiske karaktertræk

Pallas’ katte er robuste, fyldige og har korte ben. De når mellem 50 og 62 centimeter i længden plus en hale på 21-31 centimeter, og de vejer 4,5 kg i gennemsnit.

Måske er det mest typiske ved dyret dens store, flade hoved. Dens ører er små og sidder ekstremt lavt. Dens snude er kortere end hos tamme katte, så den har færre tænder end andre katte.

Livsstil

Denne vilde kat lever alene og er aktiv om natten, men den kan også være aktiv ved tusmørke og tidligt om morgenen. Ifølge eksperter sover den som regel i sprækker i sten og små grotter om dagen. De søger ofte tilflugt i andre dyrs huler såsom murmeldyr, ræve og grævlinger.

Videnskabsfolk bemærkede deres ekstraordinære evne til at gemme sig på deres eget levested. Deres striber og pigmentering giver dem mulighed for nemt at blende ind i omgivelserne. Denne evne til at camouflere sig er gavnlig til jagt, eftersom Pallas’ katte er dårligere løbere.

Hvis de bliver truet, vil dette kattedyr som regel spytte eller fløjte, ligesom den hyler eller knurrer, når den bliver bange. Lyden er blevet beskrevet mere, som når en lille hund hyler, frem for når en tam kat miaver. Ifølge eksperter kan dette kattedyr spinde ligesom en tam kat.

Få af disse dyr bliver holdt i fangenskab, men dem, som bliver det, har tendens til at være aggressive og dristige over for mennesker.

Hvilke bytter foretrækker Pallas’ kat?

Gennem hele dens levested spiser dette kattedyr primært små pattedyr kendt som pibeharer og andre små gnavere. Som et rovdyr er dens rolle gavnlig for mennesker, fordi pibeharer anses som plager for landbrug.

Denne kat er en ekspert i at forfølge og fange disse dyr på stenede stepper, hvor den lever. Den er også kendt for lejlighedsvis at spise små insektædende fugle.

Den ulovlige handel af Pallas’ kat

Der er historiske rapporter, der viser, at salg af dette kattedyrs pels begyndte i 1965 med et gennemsnit på mere end 50.000 pelse om året indtil 1985. Det bør blive bemærket, at pelsen fra Pallas’ kat ikke på nuværende tidspunkt anses som pels af god kvalitet og har derfor lave priser sammenlignet med sneleoparden, lossen og andre arter af vilde katte.

Bevaringsstatus

Det bør blive bemærket, at pallas’ kattens bevaringsstatus ikke er særlig kendt på grund af mangel på information om antallet af dem. Den blev jaget meget indtil 1980’erne.

Selvom jagt ikke længere lader til at være et problem for dette kattedyr, bliver de små gnavere og pibeharer, som den spiser, forgiftet i nogle dele af Rusland og Kina, fordi de anses som bærere af sygdomme.

Vild kat gemmer sig under sten

Det er på nuværende tidspunkt ikke tydeligt, hvad den største trussel for denne art er: Eksponering for gift eller reduceringen af tilgængeligheden af dens føde. På trods af lovene, der beskytter den, kan vi dog stadig finde krybskytteri på grund af dens smukke, grå pels.

Som det sidste er forsøg på avl i fangenskab ret skuffende og ikke særlig frugtbart. Det skyldes, at dødelighedsraten for afkom i fangenskab er på næsten 50% (en ud af to).