Den sortbenede ilder: Habitat og egenskaber

Selvom det er forvekslet med den indenlandske ilder, adskiller dette dyr sig i adfærd og i sin særlige fødekilde.
Den sortbenede ilder: Habitat og egenskaber

Sidste ændring: 05 august, 2021

Den sortbenede ilder ( Mustela nigripes ) eller amerikansk polecat er et lille pattedyr, der gennem årtier har været nødt til at kæmpe for at overleve. På trods af at det ser ud til at være harmløst, er denne art præget af sit omfattende forbrug af andre pattedyr. Takket være udseendet forveksles den sortbenede ilder ofte med indenlandske prøver, selvom der er mange forskelle.

Kloning, beskyttelsesprogrammer, fangenskab og andre strategier er blevet implementeret for at garantere deres eksistens. På den anden side har domesticering af denne art afsluttet dets jagtinstinkt og dets ensomme vaner. Find ud af mere om den sortbenede ilder nedenfor.

Habitat for den sortbenede ilder

Den sortfodede ilder beboer åbne økosystemer, som den normalt deler med sin vigtigste fødekilde: præriehunde ( Cynomys). Derudover bruger det deres huler som et tilflugtssted og hul, så dets levested afhænger af tætheden af dets byttes åbninger.

Generelt er det blevet observeret, at den sortbenede ilder har brug for 40 til 60 hektar foderpotentiale, og befolkningstætheden hos præriehunde bestemmer deres levested. Tilsvarende har sygdomme og overflod af præriehunde rovdyr en indvirkning.

Med hensyn til dens geografiske placering lever denne art i øjeblikket i USA. Den dækker cirka 500 km² (310 miles) i et område, der inkluderer staterne South Dakota, Wyoming og Arizona. Imidlertid er der også registreret nogle befolkningsspor i Kansas, New Mexico, South Dakota og Utah takket være flytningsprogrammer.

En vred ilder.

Fysiske egenskaber

Fysisk har den sortfodede ilder en længde på 35 til 50 centimeter (13 – 20 tommer) ud over en foret hale, der er 15 centimeter lang. Med hensyn til dens vægt varierer det normalt mellem 0,7 og 1,3 kg (ca. 1,5 til 3 tommer).

Bunden af huden er hvid, selvom den bliver mørkere ved spidserne, så den generelt har et gulbrunt udseende. Hannerne er ca. 10% større end hunnerne.

Dens karakteristiske egenskab med hensyn til andre lignende arter er den sorte farve på benene. Dette begynder i hoften og slutter ved spidsen af halen. Tilsvarende har voksne af denne art en karakteristisk hoved “maske”, som også er sort. Disse farver tillader dette pattedyr at blande sig med sit prærieøkosystem, hvor det trives vildt.

Den sortbenede ilders opførsel

Den sortbenede ilder har natlige adfærdsmæssige vaner og tilbringer det meste af sin tid inde i huler, som den stjæler fra præriehunde. Uden for yngle- og opdrætstider er denne art for det meste ensom. Af denne grund har organisationer som World Wild Life implementeret bevarelsesprogrammer for denne fritterart i præriehunde.

Interessant nok er disse pattedyr afhængige af en række høje lyde eller snak, som de advarer andre om. På den anden side bruger de et hvæs for at vise deres frygt, og hunnerne kalder deres unger med en slags stønnende lyd. Endelig stoler de på en slags latter i frieriet, selvom de også hopper og klikker som en del af deres parringsritual.

Fodring og reproduktion

Med hensyn til kosten af den sortbenede ilder – som en kødædende som nævnt ovenfor – er dens diæt baseret på 90% på præriehunde. Men når disse dyr er i dvale, tyder den sortbenede ilder på at fodre med rotter, fugle, egern og kaniner.

Det anslås, at en voksen sortbenet ilder spiser cirka 100 præriehunde om året. På samme måde er det blevet observeret, at arten uden denne fødekilde ikke kan overleve under optimale forhold. For præriehunde er en koloni mellem 130 og 150 hektar. På grund af dette bør der være mindst en koloni for hver sortbenet ilder.

Deres reproduktive adfærd finder sted mellem februar og marts, og drægtigheden tager mellem 42 og 45 dage. Antallet af hvalpe varierer normalt mellem 1 og 7 individer, hvoraf kun 3 eller 4 normalt overlever. De unge er født i hulerne, der ejes af de sortbenede fritter, og kommer ikke ud af dem, før de er 6 uger gamle.

Sortbenede fritter har en forventet levetid på 8 år i fangenskab og 1 til 4 år i naturen.

De førnævnte unge fødes næsten blinde og deres pels er hvid. Visionsændringer vises efter 35 dage, og mørke pletter vises på deres pels i tre ugers alderen. Sortbenede fritter når seksuel modenhed ved et års alderen. De kan dog kun reproducere, når de er 3 eller 4 år gamle. De flytter til et andet hul, når de kun er et par måneder gamle.

Bevarelsestilstand

Da den sortbenede ilderpopulation er afhængig af eksistensen af præriehundekolonier, har deres befolkning sine op- og nedture. Deres største trussel har været skadedyrsbekæmpelsesforanstaltninger og omdannelsen af deres naturlige habitat til landbrugsjord. Derudover er der problemet med landmænd, der angriber og forgifter præriehundekolonier.

Ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN) var der i 2015 kun 206 vilde prøver i deres oprindelige rækkevidde. Af denne grund er bevaringsstatus for sortbenede ilder i øjeblikket truet. Selvom denne ilderart i dag ikke jages, er de ofre for coyotefælder og elektriske hegn.

En stor ilder.

Som du kan se, er de sortbenede fritter knyttet til eksistensen af præriehunde. I slutningen af det 20. århundrede var det muligt at tage nogle individer til at opdrætte dem i fangenskab og bevare arten. Men i disse dage er indsatsen ikke nok. Af denne grund er det meget vigtigt, at ikke-statslige og statslige organisationer mødes for at oprette bevarelsesprogrammer.

Det kan interessere dig ...
Forskellene mellem ulve, ræve og prærieulve
My AnimalsLæs den på My Animals
Forskellene mellem ulve, ræve og prærieulve

Selvom ræve, ulve og prærieulve er hjørnetænder, der kan forveksles med hinanden, tillader flere forskelle dem at blive identificeret korrekt.



  • WWL. Hurón de patas negras. Recogido el 30 de junio de 2021 de: https://www.worldwildlife.org/descubre-wwf/historias/huron-de-patas-negras
  • Miller, B., Biggins, D., Hanebury, L., & Vargas, A. (1994). Reintroduction of the black-footed ferret (Mustela nigripes). In Creative conservation (pp. 455-464). Springer, Dordrecht. Recogido el 30 de junio de 2021 de: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-011-0721-1_27
  • Santymire, R. M., Lavin, S. R., Branvold-Faber, H., Kreeger, J., Che-Castaldo, J., Rafacz, M., & Marinari, P. (2020). Influence of vitamin E and carcass feeding supplementation on fecal glucocorticoid and androgen metabolites in male black-footed ferrets (Mustela nigripes). PloS one, 15(10), e0241085.
  • Mackie, P., Chan, B., Franke, M., & Mastromonaco, G. F. (2020). Urethral catheterization as an alternative method for collecting sperm in the black-footed ferret (Mustela nigripes). Conservation Physiology, 8(1), coaa078.
  • Pastor, A. R. (2017). Investigating enteric coccidiosis in the black-footed (Mustela nigripes) and domestic ferret (Mustela putorius furo) (Doctoral dissertation).
  • Mize, E. L., Grassel, S. M., & Britten, H. B. (2017). Fleas of black-footed ferrets (Mustela Nigripes) and their potential role in the movement of plague. Journal of wildlife diseases, 53(3), 521-531.