Mød fingerdyret: Det største natlige primat

14 november, 2019
Fingerdyret er en ejendommelig art, der oprindeligt stammer fra øen Madagaskar. I dag anses den for at være en truet dyreart. Lær mere i denne artikel!

Fingerdyret er et unikt pattedyr, der stammer fra øen Madagaskar. I dag anses den for at være en truet dyreart. Desværre er dette årsagen til, at dette dyr har fået stor opmærksomhed i hele verden. Her vil vi tale om dets primære kendetegn, levested, kost og parringsvaner.

Fingerdyrets fysiske kendetegn

Fingerdyret (Daubentonia madagascariensis) er et primat, der er relateret til lemurer. Det er et sjældent dyr, og den dag i dag er det den eneste levende art af dens slægt (daubentonia). Det andet dyr, der er nærmest fingerdyret, uddødde for omkring 1.000 år siden og var kendt som det kæmpe fingerdyr.

Den så så ejendommelig ud, at den blev kendt som et “besynderligt egern”, da den blev opdaget af videnskabsmænd. De fysiske kendetegn sammen med dens våde snude indikerer dog, at det er en temmelig primitiv art af primater.

Primære fysiske aspekter

Fingerdyret er af mellem størrelse, hvor den kan nå en kropslængde, der minder om en voksen kat. Deres kroppe måler næsten 40 cm og halen kan blive op til 15 cm lang.

Deres krops vægt er ret let i forhold til deres størrelse. Den når næppe op over 2,7 kg. Dette giver dem mulighed for at bevæge sig meget hurtigt og nemt flygte fra sine naturlige fjender.

Blandt deres mest slående fysiske kendetegn er de brede ører, som er runde ved spidserne. Derudover har de også store og på en måde svulmende gule øjne. Det sidstnævnte er et typisk kendetegn ved natlige dyr, hvilket gør dem bedre i stand til at se om natten, når der ikke er naturligt lys.

Fingerdyret i et træ

Deres ben er korte og ser en smule besynderlige ud med lange, tynde fingre. De har også skarpe, spidse kløer på deres fingre.

Interessant nok har fingerdyret en længere og tyndere tredje finger på sin hånd, som den bruger til at grave og fange insekter. Det vides også, at denne tredje finger er meget følsom overfor vibrationer. Derudover stiger dens temperatur, når fingerdyret søger efter mad.

Kost og vaner for fingerdyret

Fingerdyrene er trælevende dyr (de lever det meste af deres liv oppe i træerne). De har også en alsidig kost, primært baseret på insekter og larver. De har dog også tendens til at spise nogle frugter og frø for at opfylde deres ernæringsmæssige behov.

Som vi nævnte kort før, spiller denne lange, tynde tredje finger en vigtig rolle. Fingerdyret bruger den til at slå barken på træer, lidt ligesom en spætte gør med næbet. Fingerdyrene er de eneste pattedyr, der har udviklet denne evne.

Når den formår at lave et hul i træstammen, tager fingerdyret sin finger ind i det for at lede efter insekter, larver og orme. Derudover giver denne fingers følsomhed overfor vibrationer dem mulighed for at kende den præcise placering for dets bytte indeni træet.

Sammen med denne teknik bruger fingerdyret også sin kraftfulde hørelse til at finde små huller under træets bark. Hule lyde indikerer, at larver og insekter har spist træet indeni og er indenfor rækkevidde.

Aye-aye om natten

Levested og parringsvaner for fingerdyret

Som nævnt i begyndelsen, er fingerdyret oprindeligt en art, der hører til øen Madagascar på det afrikanske kontinent. Nu lever der omkring 2500 af dem i hele Afrika, med en smulere flere på den østlige side.

I sit naturlige levested kan disse dyr reprocudere hele året rundt – den har ikke en særlig parringssæson. Et tegn på, at hunnerne er modtagelige, er, når de går med til at være sammen med hanner 24 timer i døgnet.

Selvom nogle af dem måske kan være ret sociale, sker det kun, at de tilbringer dag og nat sammen, under reproduktion. Hanner på den anden side er aggressive overfor hinanden og de kan tage del i dødelige kampe.

For hver parringsperiode føder hunnerne en enkelt unge. De vil pleje den, indtil den er i stand til at overleve på egen hånd. Generelt går hunner kun med til at parre sig igen to eller tre år efter deres seneste graviditet.

Fingerdyrets levetid kan være mellem 20 og 23 år i optimale omstændigheder. Alligevel bliver vi dog nødt til at tage deres fjender med i regnestykket, inklusiv mennesket. Alt i alt er den anset for at være en af de mest truede arter af lemurer, fordi dens levesteder bliver ødelagt på grund af udvikling af byer.