Den røde panda og dens adfærd

15 december, 2020
Den røde panda er et smukt dyr med fantastiske egenskaber. Det er dog desværre en truet dyreart.

På trods af sit kaldenavn har den røde panda meget lidt at gøre med den kæmpe sorte og hvide bjørn, som den deler sit navn og habitat med. Røde pandaer hører nemlig til Musteloidea familien. Og de ligner derfor mere stinkdyr end medlemmer af bjørnfamilien.

Deres taksonomi har altid været en stor udfordring for forskere, da de både var blevet klassificeret i familien Procyonidae (halvbjørn) og også i familien Ursidae (bjørn). I øjeblikket tilhører de imidlertid deres egen familie, Ailuridae-familien, som de er det eneste medlem af. Læs med for at lære mere om disse skønne pattedyr.

Er den røde panda en bjørn eller en vaskebjørn?

Den røde panda bor i de høje bambusskove i de nepalesiske bjerge i det nordlige Myanmar (mellem 2.100 og 4.800 meters højde) og de centrale regioner i Kina.

Dette dyr har cirka samme størrelse som en huskat uden at tage hensyn til halen, som tilføjer næsten 50 cm til længden af ​​dyrets krop.

Røde pandaer har rødbrun pels, og deres ansigter har hvide pletter, der sammen med deres stribede haler også minder os om vaskebjørne. Takket være deres ansigtsmarkeringer er det muligt at skelne mellem forskellige individer.

Deres kløer kan trækkes tilbage, og de har en falsk tommelfinger, ligesom pandabjørne. Dette er faktisk ikke en sjette finger, men snarere en forlængelse af knoglerne på håndleddet, der gør det lettere at gribe træer.

Panda på gren

Livet blandt træerne

Disse dyr tilbringer det meste af deres tid i træerne og sover endda i træer. De kan krølle sig sammen og dække deres ansigter til med deres haler, eller de kan sove med benene strakt ud.

Sidstnævnte er en meget karakteristisk position, der vises i mange fotografier af dyret. Desuden kan den røde panda bruge det meste af dagen på at sove – op til 15 timer om dagen.

Pandaer er fremragende klatrere og er meget adræte i træerne. Disse pattedyr er mest aktive om natten og ved solopgang, det er nemlig her, de er ude og finde føde. Da de er altædende, lever de af bambus, frugt, agern, rødder, æg, insekter og små dyr som firben, fugleunger og gnavere.

Den røde pandas adfærd

Røde pandaer markerer deres territorium ved hjælp af sekreter fra deres analkirtler. De kommunikerer også ved hjælp af høje vokaliseringer.

Røde pandaer er enspændere, og du kan kun se dem i flok i parringsperioden, hvilket er om vinteren. Deres unger bliver født om foråret og sommeren, og kuld består normalt af mellem en og fire unger.

Hunnerne bygger deres reder i huler og revner i klipper. Der forbliver de beskyttet med deres unger i cirka halvfems dage efter fødslen. Mødrene tager sig af deres unge røde pandaer, indtil de er seks måneder gamle, og hannerne deltager ikke i deres opdragelse.

Den forventede levetid for den røde panda er mellem otte og ti år. I fangenskab kan de dog leve i op til femten år. Mange zoologiske haver rundt om i verden arbejder sammen som en del af en global plan for reproduktion i fangenskab. Disse zoologiske haver udveksler prøver for at øge den genetiske mangfoldighed af denne art.

Et af problemerne med opdræt af røde pandaer i fangenskab er den høje spædbarnsdødelighed. Derfor er den kunstige opdragelse af dyr, der afvises af deres forældre, en vigtig del af programmet. På samme måde lægger programmet særlig vægt på undersøgelsen af ​​årsagerne til høje dødelighedsrater.

De mest almindelige sygdomme, som eksperter har observeret blandt prøver i dette program, er parvovirus, rabies, toxoplasmose og leptospirose.

Bevarelsesstatus for den røde panda

Den røde panda er en truet art, der er i fare for udryddelse i betragtning af det reducerede antal eksemplarer i naturen. Desværre falder deres nuværende population fortsat. Som det ofte er tilfældet, er mennesker ansvarlige for denne virkelighed. Faktorer som ødelæggelsen af ​​deres levesteder til fordel for landbrug, skovrydning og krybskytteri er skylden.

Vilde røde pandaer er så få, at indavl er en nuværende faktor blandt arten. Dette udgør endnu et stort problem, når det kommer til deres bevarelse.

Rød panda

Som du kan se, er den røde panda et smukt pattedyr med et yndigt udseende, der vinder manges hjerter. Men uanset dets udseende fortjener hver art vores bevarelsesindsats. Forskning og avl i fangenskab er afgørende for overlevelsen af den røde panda og mange andre arter, der er i samme situation.

  • National Geographic. Panda rojo.
  • Roberts, Miles S. and Gittleman, J. L. 1984. “Ailurus fulgens.” Mammalian Species. No. 222:1–8.
  • Panda Rojo (Ailurus fulgens fulgens) en el zoo – aquarium de Madrid: Descripción de un caso de parvovirosis, RCCV Vol. 1 (2). 2007.