Ved du: Hvad spiser ænder egentlig?

Ænder har en varierende kost alt efter deres geografiske placering og deres tilstand i naturen eller i fangenskab. Under alle omstændigheder anses de fleste for at være altædende og meget tilpasningsdygtige.
Ved du: Hvad spiser ænder egentlig?

Sidste ændring: 25 november, 2021

Ænder findes på alle kontinenter undtagen Antarktis. Desuden har de en usædvanlig tilpasningsevne og har formået at nå til øer som Hawaii og Galapagosøerne. Hvordan kan de så let gøre nye miljøer til deres egne? Hvad ænder spiser og deres livsstrategier indeholder en del af svaret på dette spørgsmål.

Selv om mennesker måske forbinder en ands kost med et par stykker fugtigt brød, der flyder på en dam, er sandheden, at disse fugle spiser mange flere typer føde. Her fortæller vi dig alt om disse land- og vandlevende fugles kost.

Hvad er ænder?

Betegnelsen and henviser til en lang række forskellige fuglearter, der tilhører familien Anatidae. Der findes anslået 156 typer eller arter af ænder, som er opdelt i 6 familier (Anatinae er den mest talrige). Anden par excellence er Anas platyrhynchos, også kendt som gråanden. Der findes dog mange flere.

Andens kropsform er generelt aflang, og halsen er lang, men ikke så lang som hos svaner og gæs (et tydeligt kendetegn). De har også en tendens til at have et cylinderformet næb, da mange af dem er nødt til at dykke under vandet for at jage deres bytte.

Næbbet er meget bredt og indeholder savtakkede strukturer (som er meget udviklede hos filtrerende arter).

Hvad angår flyvning, har mange ænder korte og spidse vinger, som er stærke og i stand til at slå hurtigt. Nogle fugle, der indgår i denne gruppe (som f.eks. slægten Tachyeres), er dog praktisk talt ude af stand til at flyve.

Mens nogle ænder ikke kan flyve, foretager andre meget kostbare træk for at overvintre i de mest ressourcestærke områder.

To ænder flyver

Hvad spiser vilde ænder?

Som vi allerede har sagt, afhænger ænders kost meget af arten, deres geografiske placering og deres tilstand i frihed (eller i fangenskab). For at få et lidt bedre kendskab til variationen hos disse dyr, vil vi give dig nogle konkrete eksempler. Gå ikke glip af det!

1. Gråandens (Anas platyrhynchos) kost

Gråanden repræsenterer den mest udbredte andeart på den nordlige halvkugle. Den er hjemmehørende i Nordamerika, Asien, Europa og endda Nordafrika. Det er en fugl, der er kendt for sit trækpotentiale, og langt de fleste ænder, der holdes i fangenskab, hører til denne art.

Ællingens kost er altædende. Desuden er det en meget fleksibel fugl, hvad angår dens kost. Hovedparten af dens kost er baseret på plantemateriale, frø, rødder og knolde, men den afviser heller ikke hvirvelløse vanddyr, insekter (fluer, sommerfugle, møl med mere) og små krebsdyr.

Interessant nok har det vist sig, at æglæggende hunner spiser meget mere animalsk materiale (70%) end ikke-æglæggende hunner (37%) i parringssæsonen. Dette afspejler det faktum, at æglægning er en krævende aktivitet, der kræver meget protein.

Denne ands kønsdimorfisme er yderst mærkbar. Hannerne har grønne fjer med metalfarver på hovedet og kontrasterende farver, mens hunnerne er brune.

En and flyver

2. Bøffelandens (Bucephala albeola) kost

Bøffelanden er en typisk trækfugl i Nordamerika og i det sydlige USA. Hannerne er meget iøjnefaldende på grund af deres gråsorte farve og en meget tydelig hvid streg under øjnene. Hunnerne er derimod noget mere ensartet grå.

Disse ænder søger føde under vandet. I ferskvandsøkosystemer er de mest insektædende, mens de i saltvand jager krebsdyr og bløddyr. Vandplanter og fiskeæg er også en vigtig del af deres kost.

Disse ænder viser en vis forkærlighed for hvirvelløse vanddyr, der er mere udtalt end hos gråanden.

En and svømmer

3. Kosten for en stor skallesluger (Mergus merganser)

Denne and er helt anderledes end dem, vi er vant til at se i damme og søer i bymiljøer. Det er en stor, hurtig fugl med en strømlinet krop og et meget langt, smalt næb. Desuden har den savtakkede indvendige tænder, der fungerer som en krog og gør det lettere for den at fange byttet.

Som du kan forestille dig, lever den store skallesluger hovedsageligt af levende fisk. Den jager fisk i både fersk- og saltvand, selv om den ikke går glip af muligheden for at spise bløddyr, krebsdyr, insektlarver og andre hvirvelløse dyr. Meget sporadisk lever den også af små pattedyr, krybdyr og padder.

Det ser ud til, at farven på hannernes fjerdragt til en vis grad afhænger af de karotenoider, som de indtager i deres kost.

And svømmer på vand

Hvad spiser ænder i fangenskab?

Vi har allerede undersøgt de forskellige kostvalg hos flere meget forskellige andearter. Afslutningsvis vil vi gerne opsummere kostvanerne for gråænder i fangenskab (Anas platyrhynchos):

  • Når ællingerne er unge (op til tre ugers alderen), fodres de med særligt foder til unger. Proteinprocenten er høj i denne fase – 18-20%.
  • Mellem 3. og 20. leveuge kan der overgås til foder til unge ænder. Dette bør indeholde 15% protein.
  • Voksne ænder kan indtage almindeligt foder som basis for deres kost. Derudover har de konstant brug for kalkpulver for at bevare deres knoglesundhed. Deres foder bør dagligt suppleres med grøntsager som rødbeder, ærter, majs, kål, lucerne og salat. De kan også tilbydes krebsdyr og døde hvirvelløse dyr sporadisk.

Selv om det er meget almindeligt i parker og visse fritidscentre, er det ikke godt at give ænder brød. Det indeholder en masse kulhydrater og vil kun gøre dem for fede i længden. Det er meget bedre at bruge et særligt foder til dem som basis og at blande det med grøntsager og lidt fisk og skaldyr sporadisk.

Som du kan se, afhænger svaret på spørgsmålet om, hvad ænder spiser, af arten, deres oprindelsesregion og deres status i økosystemet. De er altædende dyr, men nogle vælger at spise mest plantemateriale, mens andre har specialiseret sig i at jage fisk og hvirvelløse dyr. Den enkelte arts kost er baseret på, hvad der er tilgængeligt i dens økosystem.

Det kan interessere dig ...
5 forskelle mellem ænder og gæs
My Animals
Læs den på My Animals
5 forskelle mellem ænder og gæs

Mange tror, at disse fugle er den samme art, men der er flere forskelle mellem ænder og gæs, der gør det muligt at skelne mellem dem.



  • Swanson, George A.; Meyer, Mavis I.; Adomaitis, Vyto A. (1985). «Foods consumed by breeding mallards on wetlands of south-central North Dakota». Journal of Wildlife Management 49 (1): 197-203.
  • Bufflehead, ADW. Recogido a 17 de noviembre en https://animaldiversity.org/accounts/Bucephala_albeola/