Caiquer: Alt, hvad du behøver at vide

Amazonas er hjemsted for en lille fugl, der, selvom den ikke flyver meget, har enorm energi. Oplev mere her.
Caiquer: Alt, hvad du behøver at vide

Sidste ændring: 30 august, 2021

Caiquer er fugle, der tilhører slægten Pionites og er kendetegnet ved at være visuelt attraktive eksemplarer. Slægten samler to arter, der er differentieret af farverne på deres hoved og mave. De holdes normalt som kæledyr takket være deres lille størrelse, da dette gør deres pleje lettere.

De er meget intelligente fugle, med unik, prangende adfærd, og de er ikke så støjende som almindelige papegøjer. Derfor er en af de to arter af caique en ideel mulighed for dem, der ønsker en farverig, legende, sjov fugl, der ikke er meget afhængig af ejerne. Nedenstående finder du alle de oplysninger, du har brug for at kende om disse smukke dyr.

Caiquers habitat

Udbredelsen af caiquer dækker et bredt territorium i Sydamerika. De er spredt mellem Guyana, det sydlige Colombia, det nordlige Venezuela og en stor del af Brasilien.

I disse lande har sorthovedede caiquer (Pionites melanocephalus) en tendens til at bugne, mens man i det sydlige Ecuador, det nordlige Peru og Bolivia finder hvidbrystede caiquer (Pionites leucogaster).

De sorthovede caiquer lever i den nordlige del af Amazonfloden. På den anden side foretrækker hvidbrystede caiquer de lavere områder syd for den samme flod. På grund af sin ringe flyvekapacitet er det usandsynligt, at du finder andre bestande i andre regioner, der grænser op til flodlejet.

Caiquer har en lille, men tung krop, og deres korte vinger forhindrer dem i at rejse lange afstande. Derfor udvides deres naturlige levesteder ikke.

Caique

Fysiske karaktertræk

Fysisk er caiquer relativt små i størrelse, cirka 23 til 25 centimeter i længden. Som nævnt ovenstående omfatter slægten Pionites to arter af caiquer. Begge kendetegnes ved farverne på deres fjerdragt. For eksempel er den sorthovedede caique kendetegnet ved, at dens lår og den nedre del af halen er orange, og maven er hvid.

I modsætning hertil har hvidbrystede caiquer et orange hoved, mens lårene og den nederste del af halen har gule farver. Nakken er også lidt lysere og dens mave (på trods af at den er hvid, som navnet antyder) har nogle gange også gullige toner. Vingerne på begge arter er normalt grønne.

I begge arter har unge fugle en stærk gul farve på maven, der gradvist bliver lysere.

Disse forskelle i caiquers fjerdragt giver dem ikke seksuel dimorfisme, da hanner og hunner er fysisk ens. Man skelner mellem kønnene ved observation, da hunnerne normalt er lidt mindre end hannerne. Dette er dog ikke altid tilfældet, så DNA-kønsbestemmelse er den mest anbefalede metode.

Caiquers adfærd

Caiquer er sjove fugle med et højt socialt niveau. De er meget populære som kæledyr (især sorthovedede caiquer), selvom de kan være ganske støjende. Disse fugle har et højt, gennemtrængende skrig, som de udsender ved daggry og om aftenen.

Nogle opdrættere anbefaler at anskaffe et par, da en enkelt fugl har større sandsynlighed for at blive mere afhængig af ejerne. Interessant nok er der observeret, at caiquer afgiver en ejendommelig lugt, der kan beskrives som en paplignende duft. Intensiteten af denne aroma afhænger af fuglens kost, genetik eller følelsesmæssige tilstand.

Fodring af caiquer

Caiquer er kendetegnet ved at være meget grådige fugle, og de kan spise meget mad i forhold til andre større fugle. De har et meget højt stofskifte, så de er meget aktive og har derfor brug for en stor mængde mad til rådighed.

Interessant nok er disse fugle ikke tilbøjelige til fedme og har ikke særlige fødekrav. Tværtimod er deres kost meget enkel, og i fangenskab er den baseret på frugter som æbler, appelsiner og druer. Disse dyr elsker også solsikkefrø, hvede, fuglefrø og hampfrø.

I naturen spiser caiquer ikke frugt, fordi de i virkeligheden kun presser frugterne og udtrækker saften fra dem. Selvom deres kost ikke er kompleks, skal du dog regelmæssigt give store mængder. På trods af at de har dagaktive vaner, beslutter nogle caiquer også at spise om natten.

Reproduktion hos caiquer

Hvad angår reproduktionen af disse fugle, varierer parringsperioden afhængigt af det område, hvor de bor. I Venezuela begynder det i midten af april, mens det i Surinam finder sted i oktober. Hunnerne lægger cirka tre æg i gennemsnit, som inkuberes i 26 dage for senere at klække. Forventet levetid for denne art er 15 til 20 år.

Pleje af caiquer

Disse fugle behøver ikke meget pleje bortset fra et godt område, hvor de kan dyrke motion, og konstant mad. Fordi deres naturlige habitat er tropisk, tåler caiquer temperaturer mellem 33ºC og 42ºC, men de reagerer ikke godt på ekstrem kulde. Hvis de holdes som kæledyr i Europa eller meget kolde steder om vinteren, bør de få husly.

Med hensyn til størrelsen på buret kan det være 1,50 meter langt, 1 meter højt og en meter bredt. Disse dimensioner er nødvendige på grund af caiquers legende og aktive opførsel. Det er dog vigtigt, at pindene ikke er mere end 2 centimeter fra hinanden, da dette forhindrer fuglen i at undslippe.

Legetøj bør også tilføjes til buret, så fuglene kan have det sjovt. Følelsesmæssig stimulering er meget vigtig hos disse fugle.

Som du kan forstå, er caiquer en meget nysgerrig og aktiv art, der har brug for simpel pleje for at leve komfortabelt i fangenskab. Dens smukke fjerdragt og lille størrelse gør denne fugl til et ideelt eksemplar for dem, der ønsker en eksotisk fugl som kæledyr.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor papegøjer er sjove ledsagere
My AnimalsLæs den på My Animals
Hvorfor papegøjer er sjove ledsagere

Papegøjer er sjove ledsagere, hvilket gør dem til et af de mest efterspurgte dyr som kæledyr. Deres udadvendte natur gør dem til gode kæledyr.



  • Gonzales, F. Caiques. AFA Watchbird23(2), 45-46.
  • Marshall, T. C. Captivating Caiques. AFA Watchbird, 22(2), 8-9.
  • Marshall, T. C. Caiques: A Superspecies. AFA Watchbird, 41(4), 6-9.
  • Lima, R. The Care and Breeding of Caiques. AFA Watchbird, 23(2), 34-38.