Karakteristika ved den tasmanske tiger

16 november, 2020
Den tasmanske tiger er et uddødt dyr med morfologi og adfærd som en hyæne. Faktisk er dette dyr dens nærmeste slægtning

Den tasmanske tiger, der også er kendt som pungulven, thylacinus eller tasmansk ulv, var et pattedyr, som levede på jorden indtil det 20. århundrede.

Dette nysgerrige dyr levede i Australien, Tasmanien og Ny Guinea, og var det sidste levende medlem af arten thylacinus. De fossile optegnelser af denne art dateres tilbage til den holocæne periode. Imidlertid opstod dens slægtninge tidligere, omkring den miocæne periode.

Begyndelsen på udryddelsen af thylacinen begyndte i Australien, men de var i stand til at leve sammen med den tasmanske djævel, dens nærmeste nulevende slægtning.

Den tasmanske tiger var et superrovdyr ligesom ulven. Dog er den et pungdyr og har derfor ingen fylogenetisk sammenhæng med hjørnetænder.

Takket være en konvergent evolutionsproces har den samme type udseende og adfærd som ulve.

Det vil sige, at begge egenskaber udviklede sig uafhængigt, men i betragtning af deres lignende livsstil som rovdyr, udviklede de lignende morfologiske tilpasninger imellem dem.

Karakteristika ved den tasmanske tiger

Morfologi

På trods af at være et uddødt dyr, repræsenterer den tasmanske tiger en af de få tilfælde, hvor det har været muligt at lave en morfologisk optegnelse. De levede i den moderne verden, inden de uddøde.

  • Dette dyr har en stiv hale i stil med kænguruens, og de unge har striber på halespidsen.
  • Voksne var mellem en og to meter lange, ca. 60 cm høje og vejede mellem 20 og 30 kg.
  • Deres pels var kort, tyk, glat og gullig brun.
  • De havde omkring 13-21 striber fordelt på ryg, torso og hale, mest synlige på de unge dyr.
  • De havde runde, strittende ører på ca. 7 cm.
  • Der var en vis seksuel dimorfisme, hvad angår størrelse, og endvidere havde hunnen en pung med fire patter.
  • Deres kæber var stærke med en stor åbning på grund af dens natur som rovdyr.
  • Som det sidste havde deres bagben fire tæer, i stedet for fem som på forpoterne, der kunne trækkes tilbage.
Tegning af den tasmanske tiger

Den tasmanske tigers adfærd

Der er ikke megen data omkring den tasmanske tigers adfærd, da forskere kun nåede at observere dem i fangenskab og i løbet af dagen. Dette er egentlig ironisk, eftersom de var natdyr. Derfor er de registrerede data om deres opførsel i naturen  knappe og anekdotiske og er altid blevet henvist til den tasmanske djævels opførsel.

Dette dyr jagede i en radius af 40-80 km i deres naturlige miljø, men var ikke territorielle. De jagede i skumringen og søgte tilflugt i små grotter eller træer i skoven i løbet af dagen.

De, som først observerede den tasmanske tiger, beskrev dyrest adfærd som følgende:

  • Sky omkring mennesker, omend nogle af dem nærmede sig; derudover påstod australske indfødte lejlighedsvist at have set dem svømme.
  • De lavede en række gutturale lyde, når de skulle til at jage, sandsynligvis for at kommunikere med andre medlemmer af flokken. Endvidere knurrede og hvæsede de, når de følte sig truet, og man observerede et gab, som blev tolket som en trussel.

De, som så dem, troede, at de primært brugte synet og hørelsen, når de jagede. Det skyldes, at man ikke troede, at deres lugtesans var særlig sofistikeret.

Derudover varede parringssæsonen hele året, men hovedsageligt om foråret og sommeren. De unge blev i deres mors pung i op til tre måneder efter fødslen. De ville blive i hulen, når deres mor jagede, men når de forlod pungen, var de store nok til selv at jage og finde føde.

Forskere studerede deres lokomotivfunktion, mens de observerede dem i fangenskab. Det, de opdagede, var, at den tasmanske tiger var meget klodset, når den gik. Derfor mener man, at dette dyr ikke var i stand til at løbe hurtigt. Dog opdagede man også, at den hoppede ligesom en kænguru.

Tasmansk tiger

Kosten

Den tasmanske tiger var udelukkende kødæder. Dens mave havde en stort lag af muskler, som kunne strækkes. Dette var muligvis en tilpasning for at kunne akkumulere store mængder føde i længere perioder, når der var mangel på mad.

Hovedbestanddelen af deres føde bestod af kænguru, wallabies, fugle og kængururotter.

Udryddelse af den tasmanske tiger

Den tasmanske tiger uddøde for omkring 80 år siden. Den sidste døde i fangenskab i 1936.

Jagten på dette dyr i Australien bidrog til dets udryddelse. Dog viser nyere forskning, at den tasmanske tiger var dømt til udryddelse, som det kan ses i dens DNA data.

Det kan lyde overraskende, men dette dyrs genetiske mangfoldighed viste et drastisk mønster i tilbagegang, selv før folk begyndte at jage det. I den naturlige verden oversættes dette fald i langsigtet genetisk variation til en større sårbarhed over for miljøændringer. Dette ville under alle omstændigheder have ført til udryddelse.

Tak, fordi du læste med.

Estudios científicos, PLOS ONE. Recogido a 24 de Abril en https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0168993

Estudios científicos recientes, Nature, Ecology & Evolution. Recogido a 24 de Abril en https://www.nature.com/articles/s41559-017-0417-y