10 eniten nukkuvaa eläintä

Jotkut eläimet, kuten kirahvit, nukkuvat hyvin vähän, mutta toiset voivat nukkua jopa 22 tuntia vuorokaudessa.
10 eniten nukkuvaa eläintä

Viimeisin päivitys: 06 huhtikuu, 2022

Olipa tarkoituksena sitten mielen rentouttaminen, aineenvaihdunnan hidastaminen tai ravinnontarpeen vähentäminen, uni on kaikille lajeille välttämätöntä. Jotkut eläimet viettävät lähes koko päivän unessa, kun taas toiset nukkuvat vain muutaman tunnin. Jopa saman lajin yksilöt nukkuvat eripituisia unia, ja tämä riippuu myös siitä, elävätkö ne luonnossa vai vankeudessa. Tässä artikkelissa esittelemme 10 eniten nukkuvaa eläintä. Arvaatko jo, mitä listaltamme löytyy?

10 eniten nukkuvaa eläintä

1. Koalat

Koala on eniten nukkuva eläin.

Tämä puissa elävä ja kasveja syövä pussieläin on kotoisin Australiasta ja ainoa olemassa oleva Phascolarctidae-heimon edustaja. Koalat nukkuvat lähes koko päivän, asiantuntijoiden mukaan jopa 22 tuntia vuorokaudessa.

Huhujen mukaan nämä kasvinsyöjät “huumaantuvat” eukalyptuksen lehdistä, mutta tämä ei pidä WWF:n mukaan paikkaansa. Syy siihen, miksi koalat tarvitsevat enemmän unta kuin useimmat muut eläimet, on lehtien vähäinen ravintoainepitoisuus nukkumalla paljon ne saavat säästettyä energiaa.

Asiantuntijoiden mukaan koalat käyttävät vain 120 minuuttia muihin puuhiin, kuten syömiseen ja itsensä siistimiseen. Ne nukkuvat yksinkertaisesti myös siitä syystä, että ne rakastavat sitä, ja jos koalan herättää, se voi olla melko äkäinen!

2. Laiskiaiset

Laiskiainen on Keski- ja Etelä-Amerikan kosteissa viidakoissa elävä nisäkäs. Olemassa olevat lajit luokitellaan kahteen sukuun: kolmivarvaslaiskiaisiin (Bradypus, Bradypodidae) ja kaksivarvaslaiskiaisiin (Choloepus, Megalonychidae).

Laiskiainen nukkuu puussa noin 20 tuntia vuorokaudessa. Sen liikkeet ovat hyvin hitaita, koska sillä on hyvin vähän energiaa, ja tätä energiaa se käyttää vain silloin, kun sen on todella tehtävä jotain aktiivista, kuten kiivettävä alas puusta tehdäkseen tarpeensa, haudattava jätöksensä tai etsittävä toinen puu jatkaakseen nukkumista!

3. Fretit

Tämän pienen kesytetyn näätäeläimen elinajanodote on 7–10 vuotta. Jos frettejä käsitellään hyvin niiden ollessa vielä pieniä, niistä voi kasvaa sosiaalisia ja ne voivat oppia pitämään ihmistä seuralaisenaan. Fretti nukkuu noin 20 tuntia vuorokaudessa ja on aktiivisimmillaan iltaisin, joten se tarvitsee turvallisen nukkumapaikan.

4. Pikkuruskosiippa

Pikkuruskosiippa on laajimmalle levinnyt lepakko Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ne nukkuvat keskimäärin 19 tuntia eli 79 % vuorokaudesta.

Ontario Wildlife Foundationin mukaan pitkän unen tarkoituksena on säästää energiaa. Ne voivat nukkua rakennuksissa, luolissa, puissa, kallioissa ja puupinoissa muutaman tai usean sadan lajitoverinsa ympäröimänä.

5. Opossumit

Vaikka opossumi näyttääkin jättimäiseltä jyrsijältä tai päästäiseltä, se ei ole sukua näille eläimille. Se on pussieläimiin kuuluva nisäkäs.

Opossumi on eniten nukkuvien eläinten listallamme siksi, että se viettää unessa noin 18–19 tuntia vuorokaudessa, ennen kuin se nousee ylös etsimään päivittäisen ravintonsa. Tämän se joutuu asiantuntijalähteiden mukaan tekemään yöllä niiden viiden tunnin aikana, jotka se on hereillä.

Opossumi nukkuu paljon.


6. Vyötiäiset

Yksi eniten nukkuvista eläimistä on kuuluisa vyötiäinen. Vyötiäisiä on 21 lajia, ja ne viettävät keskimäärin jopa 16 tuntia vuorokaudessa hautautuneena maan alle, luultavasti nukkuen. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että yhdeksänvyövyötiäinen (Dasypus novemcinctus) nukkuu keskimäärin 77 % vuorokaudesta, eli noin 18,5 tuntia.

7. Tiikerit

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) Punaisella listalla uhanalaiseksi luokitellun tiikerin maailmanlaajuinen kanta on vuoden 2015 tietojen mukaan 3062–3948 yksilöä. Eniten niitä elää Intiassa, ja tärkeimmät syyt kannan harvenemiseen ovat elinympäristöjen tuhoutuminen ja salametsästys.

Tiikerit nukkuvat paljon – 18–20 tuntia vuorokaudessa. Ne voivat nukkua kivien päällä, ruohikolla, saaliin vieressä tai missä tahansa muualla, missä niitä nukuttaa. Nämä kissaeläimet eivät yleensä kuluta energiaa enemmän kuin on tarpeen, koska tällöin ne tarvitsisivat myös enemmän ravintoa.

Tiikerit nukkuvat aina metsästyksen ja syömisen päätteeksi, ja yleensä myös saaliinsa vieressä, jotta muut saalistajat eivät pääsisi varastamaan sen ruokaa.

8. Kissat

Yksi eniten nukkuvista eläimistä on toinen kissaeläin, kesykissa. Keskimäärin kissat voivat nukkua 13–16 tuntia vuorokaudessa, vaikka ne eivät aina nukukaan syvää unta ja jakavat unen useisiin pätkiin päivän aikana.

9. Oravat

Energisestä touhuilustaan ja leikkisästä olemuksestaan huolimatta oravat viettävät suurimman osan ajastaan nukkuen. Noin 60 % niiden päivästä kuluu unessa, mikä vastaa keskimäärin lähes 15:tä tuntia. Tämä vaihtelee kuitenkin lajeittain.

10. Hamsterit

Hamsterit ovat erittäin suosittuja lemmikkejä, ja niillä on tapana nukkua 12–14 tuntia vuorokaudessa. Toisin kuin ihmisillä, niillä on monivaiheinen unirytmi. Tämä tarkoittaa sitä, että ne nukkuvat useita kertoja, eli koko niiden unimäärä jakautuu pienempiin pätkiin päivän aikana.

Nyt tunnet 10 eniten nukkuvaa eläintä. Kannattaa lukea vielä alla oleva artikkeli vähiten nukkuvista eläimistä.

This might interest you...
Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?
My Animals
Lue se täällä My Animals
Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?

Oletko koskaan miettinyt, mitkä ovat maailman vähiten nukkuvat eläimet? Niitä kaikkia yhdistää se, että ne nukkuvat vain lyhyen aikaa kerrallaan.