Millainen eläin on keihäshaikara?

19 lokakuu, 2020
Keihäshaikara on ainutlaatuinen, Keski-Amerikan ja Etelä-Amerikan pohjoisosien alamailla ja soisissa metsissä elävä lintu. Tutkijoiden työstä huolimatta tämä lintu on edelleen suuri arvoitus ihmisille. Keihäshaikara elää vaikeapääsyisillä alueilla, mikä tekee sen havaitsemisesta harvinaista ja tutkimisesta vaikeaa.

Keihäshaikara on haikaroihin kuuluva Etelä-Amerikan pohjoisosien ja Keski-Amerikan alamailla ja soisissa metsissä elävä lintu. Näitä lintuja tavataan vain harvoin, sillä ne elävät vaikeapääsyisillä alueilla. Tämän lisäksi keihäshaikaralla on tapana pysyä täysin liikkumattomana pitkiä aikoja, mikä tekee linnun havaitsemisesta vaikeaa.

Keihäshaikara on tavallisesti yksin viihtyvä lintu, joka ei elä lajitovereidensa läheisyydessä. Pariutumisaikaan – sadekaudella alamaiden alkaessa tulvia – keihäshaikarat kuitenkin kokoontuvat yhteen satojen yksilöiden voimin.

Tutkijoiden ponnisteluista huolimatta keihäshaikarasta tiedetään edelleen hyvin vähän. Tunnettuja yhdyskuntia on vähän, mikä on estänyt tutkijoita selvittämästä yksilöiden määrää. Se kuitenkin tiedetään, että kyseessä on vaarantunut laji.

Millainen eläin on keihäshaikara?

Täysikasvuinen keihäshaikara on noin 65 cm pitkä ja painaa noin puoli kiloa. Monien muiden soisilla alueilla ja tulvamailla elävien lintujen tavoin myös keihäshaikaralla on hyvin pitkät jalat, jotka mahdollistavat tulvivilla alueilla kulkemisen.

Keihäshaikaralla on oranssit silmät, joissa on häivähdys punaista. Linnun pitkä nokka on harmahtavan vihreä ja kaula pitkä ja hoikka.

Millainen eläin on keihäshaikara?

Keihäshaikaran sulkapeitteen väri ei pysy samanlaisena ympäri vuoden. Suurimman osan vuodesta linnun pää on musta, ja sen kaulan yläosassa on lyhyitä tummanharmaita sulkia. Muuten linnun kaula on ruskea, ja sen kaulasta rintaan kulkee kastanjanruskea ja valkoinen raita.

Pariutumisajan alkaessa sekä uroksen että naaraan kaulan ympärille kasvaa pidempiä ja vaaleampia sinertävän harmaita sulkia. Muutos ei ole dramaattinen, mutta sillä on haluttu vaikutus. Kaulan vaaleat höyhenet luovat kontrastin tumman vartalon kanssa, mikä saa keihäshaikaran näyttämään auringon heijastukselta vedessä. Tämä tekee linnusta entistä vaikeamman havaita.

Levinneisyys ja elinympäristö

Keihäshaikara on trooppinen lintu, joka elää ensisijaisesti Karibianmeren rannikoilla Keski-Amerikassa. Niitä tavataan myös Etelä-Amerikan pohjoisosissa, lähes koko Amazonin sademetsän alueella. Keihäshaikaran voi tavata Meksikossa, Guatemalassa, Belizessä, El Salvadorissa, Hondurasissa, Nicaraguassa, Panamassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Ranskan Guayanassa, Venezuelassa, Perussa, Boliviassa ja Brasiliassa.

Millainen eläin on keihäshaikara?

Keski-Amerikassa keihäshaikarat elävät lähinnä mangrove- ja galleriametsien läheisyydessä rannikon tuntumassa. Tämän tyyppinen ympäristö on täydellinen keihäshaikaralle, joka piiloutuu mielellään alavaan pensaikkoon. Amazonin alueella nämä linnut elävät yleensä soisilla sisävesialueilla.

Keihäshaikarat syövät lähinnä pieniä kaloja ja selkärankaisia, kuten sammakoita ja liskoja. Jossain tapauksissa ne syövät myös esimerkiksi etanoita, mutta kala on niiden pääasiallista ja ideaalia ruokaa. Keihäshaikara metsästää pysymällä paikallaan pitkän ajan niin, että kalat uivat sen jalkojen lähelle. Kalan ollessa tarpeeksi lähellä, lintu saalistaa sen nopeasti pitkällä nokallaan.

Vaikka keihäshaikarat pysyttelevät tyypillisesti lähellä merenpinnan tasoa, tutkimusryhmät ovat havainneet lintuja myös lähellä Andien vuoristoa, 2500 km korkeudessa.

Keihäshaikara on luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi. Metsien hävittäminen ja ilmastonmuutos ovat muuttaneet näiden lintujen elinympäristöä dramaattisesti, vaarantaen koko lajin olemassaolon.

  • Stier, A., Ricardou, A., Uriot, S., De Pracontal, N., & Kushlan, J. A. (2017). Breeding season home range and migration of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 40(3), 289-297.
  • Abella-Gutiérrez, I., & López-Conlon, M. (2008). Fenología reproductiva de una colonia de Garza Agami (Agamia agami, Aves: Ardeidae) en la Reserva Pacuare, Costa Rica. Brenesia, 69, 77-79.
  • Kushlan, J. A., & Hines, K. (2016). Behavior of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 39(2), 187-193.