Millainen lintu on paimenruohokaija?

Paimenruohokaija on pieni lintu, joka tunnetaan suloisesta ja lempeästä luonteestaan. Nämä Australiassa elävät linnut voivat elää 25 vuoden ikäisiksi.
Millainen lintu on paimenruohokaija?

Viimeisin päivitys: 27 kesäkuu, 2021

Paimenruohokaija on Australiassa elävä pieni ja rauhallinen lintu, joka tunnetaan kauniista vihellyksestään. Nämä papukaijalintuihin kuuluvat linnut elävät jopa tuhannen yksilön parvissa metsäisillä alueilla veden läheisyydessä.

Missä paimenruohokaijat elävät?

Paimenruohokaija on Australian kotoperäinen kaijalaji, joka elää akaasia- ja sypressimetsien suojissa. Näillä karuilla ja näennäisesti epäsuotuisilla alueilla linnut pakenevat päivän kuumuutta puiden varjoihin. Ne ovat aktiivisimmillaan auringonlaskun ja auringonnousun aikaan etsiessään vettä. Tutkijat tietävät vain vähän paimenruohokaijojen muuttomatkoista, mutta niiden uskotaan vaihtavan elinympäristöä vuodenaikojen mukaan.

Miltä paimenruohokaija näyttää?

Verrattuna moniin muihin papukaijalintuihin paimenruohokaijan ulkonäkö on kohtalaisen vaatimaton. Linnun sulkapeite on suurimmaksi osaksi harmaanruskea, mutta sen rinnassa on vaaleanpunaista ja siivissä, pyrstössä ja selän alaosassa vaaleansinistä. Tämä väritys auttaa paimenruohokaijaa sulautumaan kuivan elinympäristönsä punertavaan maahan.

Paimenruohokaijan silmänympärykset ovat valkoiset, minkä johdosta se näyttää kuin se käyttäisi silmälaseja. Koiraiden ja naaraiden väritys on hyvin samanlainen, joskin naaraalla värit ovat läpikuultavammat, minkä lisäksi koiraalla on sininen raita nokkansa yläpuolella. Paimenruohokaijat kasvavat noin 19-20 senttimetrin pituuteen ja painavat noin 45 grammaa.

Mitä paimenruohokaija syö?

Paimenruohokaijat ruokailevat lähinnä maassa ja etsivät vain satunnaisesti ravintoa puista. Ne kokoontuvat etsimään ruokaa pareittain tai pienissä 4-6 yksilön ryhmissä. Paimenruohokaijat syövät lähinnä siemeniä, mutta täydentävät ruokavaliotaan hedelmillä, marjoilla ja hyönteisillä. Ne pysyttelevät aina veden lähistöllä ja käyvät juomassa yleensä auringonnousun ja -laskun aikaan.

Millainen lintu on paimenruohokaija?

Vankeudessa täysikasvuisia paimenruohokaijoja voi ruokkia samanlaisilla siemensekoituksilla kuin undulaatteja, minkä lisäksi niille on hyvä tarjota pieniä määriä kasviksia, kuten parsakaalia, porkkanaa, herneitä ja pinaattia. Pesimäaikaan linnut voivat syödä myös jauhomatoja saadakseen tarvitsemansa proteiinin. On tärkeää pitää mielessä, että paimenruohokaija tarvitsee erilaista ruokaa eri ikävaiheissa. Oman lemmikin ruokkimisesta kannattaa aina keskustella lintujen hoitoon erikoistuneen eläinlääkärin kanssa.

Millainen luonne paimenruohokaijalla on?

Paimenruohokaijat ovat älykkäitä, hiljaisia ja rauhallisia lintuja, etenkin muihin papukaijoihin verrattuna. Ne ovat luottavaisia ja ystävällisiä eläimiä, minkä vuoksi niiden kesyttäminen on helppoa. Ne sopivat yleensä hyvin ensimmäiseksi lemmikiksi linnuista kiinnostuneelle. Vankeudessa paimenruohokaijat eivät juurikaan lennä tai kiipeile, mutta liikkuvat kohtalaisen runsaasti hyppien oksalta toiselle. Passiivisesta luonteestaan johtuen nämä linnut eivät sovi asuintovereiksi suuremmille ja aggressiivisemmille linnuille.

Luonnossa paimenruohokaijat liikkuvat lähinnä aikaisin aamulla ja myöhään illalla ja ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa ympäristönsä ja lajitovereidensa kanssa. Vaikka paimenruohokaijat eivät ole varsinaisesti yöeläimiä, ne ovat aktiivisimmillaan pimeän tultua, mikä erottaa ne muista papukaijalinnuista.

Paimenruohokaijojen lisääntyminen

Paimenruohokaijat muodostavat pariskuntia, jotka rakentavat pesänsä yleensä puunkoloihin. Naaras munii munat lahonneen puunpalan päälle kolon pohjalle ja on yksin vastuussa niiden hautomisesta. Se poistuu pesästä kerran päivässä syödäkseen koiraan sille kuljettamia siemeniä. Poikaset naaras ja koiras kasvattavat yhdessä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Sinitöyhtönärhi on pohjoisamerikkalainen varpuslintu
My Animals
Lue se täällä My Animals
Sinitöyhtönärhi on pohjoisamerikkalainen varpuslintu

Sinitöyhtönärhi on Yhdysvaltojen itä- ja keskiosissa sekä Kanadan etelä- ja itäosissa elävä varpuslintu. Yksilöitä elää yhteensä noin 22 miljoonaa.



  • Piñeiro, C. J. S., & Bert, E. (2011). Principios en la alimentación de psitacidas. Revista Electrónica de Veterinaria, 12(11), 1-3.
  • Kennedy, J. D. (1993). Raising the Charming Bourke’s Parakeet. AFA Watchbird20(5), 30-33.