Raitameriahven on äärimmäisen uhanalainen kalalaji

15 maaliskuu, 2020
Raitameriahvenen ominaisuuksista ehdottomasti kiinnostavin on se, että se kehittyy ensin naaraana ja sitten koiraana. Muutokset tapahtuvat sen elämän edetessä eri vaiheisiinsa.

Raitameriahven on todennäköisesti suurimmalle osalle lukijoistamme tuntematon kala, mutta se on kansainvälisesti erittäin suosittua ruokaa, mistä johtuu sen voimakas väheneminen viimeisen vuosikymmenen aikana. Raitameriahvenen kuuluu ahvenkaloihin ja erottuu monista muista kaloista valtavalla koollaan. Suurin osa yksilöistä elää Amerikan rannikolla, mutta raitameriahvenia on tavattu myös Koillis-Afrikassa.

Raitameriahvenen ulkonäkö ja käyttäytyminen

Tämä eläin on yksi suurimmista kaloista Atlantin valtameressä, ja se voi olla jopa 2,5 metriä pitkä ja painoltaan jopa 340 kiloa. Sillä on vankka ja pitkulainen keho, ja sen pää on leveä verrattuna pieniin silmiin. Kalan pyöreämuotoiset rintaevät ja pyrstöevä ovat suuremmat kuin selkäevät. Selkäevän ulkonäköön liittyen yksi piirre on se, että sen alkuosa on suomujen ja paksun ihon peitossa.

Kalan kellertävä, harmaa tai oliivin värinen sävytys, jossa on pieniä läikkiä, auttaa raitameriahventa sulautumaan hyvin ympäristöönsä. Normaalisti nämä värit muuttuvat vähemmän kirkkaiksi, kun kala kasvaa kokoa ja ikääntyy. Nuoremmilla yksilöillä voi olla myös punertava ja lineaarinen kuviointi.

Raitameriahven on äärimmäisen uhanalainen kalalaji

Tämän kalan ruokavalio koostuu pääasiassa äyriäisistä, kalasta, mustekaloista ja joskus jopa nuorista merikilpikonnista. Syömiseen sillä on 3-5 riviä hampaita alaleuassa, ja nämä hampaat – etenkin kulmahampaat – ovat selkeästi hyvin vähän kehittyneet. Tämä piirre auttaakin tunnistamaan tämän lajin edustajat muista suuriin ahveniin kuuluvista kaloista.

Yleisesti ottaen raitameriahven saa saaliinsa kiinni väijymällä. Se menee usein piiloon riuttojen sekaan, ja kun sopiva saalis menee ohitse, se hyökkää. Tämä laji erottuu siinä mielessä monista muista, että se menee itse piiloon saalistajiaan, joihin kuuluvat makrilli, mureenat, ruskohai ja isovasarahai.

Miten raitameriahven lisääntyy?

Raitameriahvenen lisääntymistapa on melkoisen erikoinen, sillä kyseessä on hermafrodiitti eli kaksineuvoinen kala, jonka sukupuoli muuttuu ajan kuluessa. Tämä tarkoittaa, että kala kypsyy ensin sukupuolisesti naaraaksi ja muuttuu ajan kuluessa koiraaksi. Naaraspuolisena raitameriahven munii ja urospuolisena tuottaa maitia. Hedelmöittymisen jälkeen mäti leviää veden virtauksen mukana.

Raitameriahven on äärimmäisen uhanalainen kalalaji

Elinympäristö ja suojelu

Suurin osa näistä valtavan suurista kaloista elää syvissä vesissä ja lähellä kivikkoisia alueita, joissa on koralleja ja mutaa. Koska ne elävät melko lähellä rannikkoa, niiden pyytäminen on kohtalaisen helppoa, mutta toisaalta ne piiloutuvat usein luoliin. Raitameriahvenilla on yksinäinen elämäntapa ja ne puolustavat aggressiivisesti reviiriään.

Niiden maantieteellinen sijainti on suurinta osaa populaatiosta koskien Amerikan rannikko Floridasta Etelä-Brasiliaan, mukaan lukien Karibianmeri. Suuri määrä tämän lajin edustajia elää kuitenkin Tyynen valtameren rannikolla Kaliforniasta Peruun asti. Lisäksi kiinnostavaa on, että näitä kaloja löytyy myös Afrikan rannikolta Senegalista Kongoon, ja joskus harvoin niitä on voitu huomata Kanariansaartenkin lähistöllä.

Kalan hyvin suuri koko yhdistettynä sen suosioon ruokakalana ovat tehneet siitä todella paljon pyydetyn lajin. Tämä yhdistettynä siihen, että sillä on hidas kasvu ja alhainen lisääntymisen aste, tekevät siitä itse asiassa yhden eniten sukupuuton vaarassa olevista lajeista.

Muun muassa International Union for Conservation of Nature (UICN) pitääkin raitameriahventa haavoittuvaisessa tilanteessa olevana lajina, ja tämä on ymmärrettävää ottaen huomioon, että sen populaation suuruus on laskenut 80 %:lla vimeisen kymmenen vuoden aikana.

  • Robins, R.H. (S.f). Florida Museum. Epinephelus itajara. Recuperado de https://www.floridamuseum.ufl.edu/discover-fish/species-profiles/epinephelus-itajara/
  • Ministerio de Agricultura y Ganadería de Ecuador. El pez guato es uno de los más grandes de la costa del Pacífico. (S.f). Recuperado de https://www.agricultura.gob.ec/el-pez-guato-es-uno-de-los-mas-grandes-de-la-costa-del-pacifico/