Tamandua on muurahaiskarhuihin kuuluva nisäkäs

Tamandua on muurahaiskarhuihin kuuluva nisäkäs

Viimeisin päivitys: 17 marraskuu, 2019

Tamandua, jota kutsutaan myös eteläntamanduaksi, on Etelä-Amerikassa elävä muurahaiskarhu. Jatka lukemista ja opi tämän hauskan näköisen eläimen elinympäristöstä, ruokavaliosta ja lisääntymiseen liittyvistä tavoista.

Tamandua on muurahaiskarhuihin kuuluva nisäkäs

Fyysiset ominaisuudet

Tamandua on muurahaiskarhujen heimoon kuuluva eläin, joka on kotoperäinen Etelä-Amerikassa. Morfologisesti sen on pienikokoinen muurahaiskarhu, joka on noin 34-88 pitkä – häntä muodostaa 30-40 % kehon pituudesta.

Lähes koko keho on sileän ja paksun karvan peitossa, joka menee ihoa pitkin. Turkki on selvästi runsaampaa ja pidempää selässä, ja pehmeämpää ja lyhyempaa päässä sekä jaloissa. Hännän kärki ja alapuoli ovat sen sijaan karvattomat.

Turkin väritys on monenlaista, ja eroa on eri alueilla elävien yksilöiden välillä. Esimerkisi Brasialiassa ja Venezuelassa tamandulla on useimmiten yksivärinen karva mustan, ruskean tai beigen sävyissä. Argentiinan ja Paraguayn yksilöillä taas on usein paljon täpliä selän lähellä sekä niskasta häntään – nämä kohdat ovat yleensä mustia ja eri paikoissa.

Tamandua on muurahaiskarhuihin kuuluva nisäkäs

Etujaloissa tamandualla on neljä terävää kynttä, ja takajaloissa viisi. Yllättävää kyllä, nämä kynnet ovat niin terävät, että eläin joutuu kävelemään etujalkojen ulkopinnoilla. Näin se välttää itsensä pistämisen kynsillään.

Yksi selkeimmistä tamanduan tuntomerkeistä on sen pitkulainen, lieriömuotoinen ja kaareva kuono, jossa on hyvin kapea suuaukko. Sen sisällä on pitkä ja ulos tuleva kieli, joka on tyypillinen kaikilla muurahaiskarhuilla.

Elinympäristö ja ruokavalio

Yleensä tamandua haluaa elää makeanveden lähteiden lähellä, kuten jokien tai virtojen, joiden ympäristössä on paljon köynnöksiä. Nämä kasvit ovat erinomaista ravintoa kyseisille hyönteisten ruokailijoille. Toiset yksilöt ovat sopeutunet savanneille ja kuiviin metsiin.

Ruokavalioltaan tamandua on – sillä se on muurahaiskarhu – lähinnä muurahaisia ja termiittejä syövä eläin. Se on hyvin varovainen ja valikoiva ruokansa suhteen, sillä Amazonin alueella on paljon myrkyllisiä muurahaisia.

Lisäksi se rakastaa hunajaa ja syö joskus jopa mehiläisiä. Se saattaa täydentää ruokavaliotaan hedelmillä, joita se saa alueeltaan.

Tamandua on muurahaiskarhuihin kuuluva nisäkäs

Ihmeellinen kieli ja metsästystekniikat

Tamanduan tapa metsästää on hyvin samanlainen kuin kaikkien muidenkin muurahaiskarhujen. Se tekee reikiä puiden kaarnaan voimakkailla kynsillään, ja sitten se työntää terävän ja tahmean kielensä saadakseen puussa olevat hyönteiset kiinni.

Tämä kielen erityisyys on muurahaiskarhuille tyypillinen piirre, ja kielessä on tahmeaa ainetta, joka toimii ikään kuin liimana. Se peittää koko kielen pinnan. Siten hyönteiset jäävät kiinni kieleen, eivätkä ne voi paeta.

Lisääntyminen

Tamandua on yksineläjä, joka on aktiivinen pääasiassa öisin. Se voi kuitenkin olla aktiivinen osan päivästäkin. Naaraat ja urokset ovat toistensa kanssa tekemisissä yleensä ainoastaan parittelukaudella.

Lisääntymisen vaihe on tamandualla yleensä syksyllä, mutta naarailla on useampi kuin yksi kiima vuodessa. Parittelun jälkeen naaras on raskaana 120-150 päivän ajan ja synnyttää vain yhden poikasen keväällä.

Emo hoitaa poikastaan, kantaen sitä aina selässään ja ruokkien, kunnes se on valmis elämään omillaan. Eliniänodote tamandualla on yleensä 8-10 vuotta.

Se saattaa kiinnostaa sinua...
Kiinalainen horoskooppi ja sen 12 eläintä
My AnimalsLue se My Animals
Kiinalainen horoskooppi ja sen 12 eläintä

Kiinalainen horoskooppi perustuu 12 eläinmerkkiin. Kiinalaisessa kulttuurissa horoskooppi on merkittävässä asemassa elämässä ja ihmissuhteissa.