Mitä puumat syövät ja miten ne metsästävät?

Puuman ruokavalio koostuu pääasiassa suurista eläimistä, mutta voi sisältää myös pieniä selkärankaisia. Täältä saat lisätietoja puuman ruokailutottumuksista.
Mitä puumat syövät ja miten ne metsästävät?

Viimeisin päivitys: 06 joulukuu, 2021

Kaikista kissaeläimistä puuma on ollut yksi pelätyimmistä ihmisten keskuudessa jo muinaisista ajoista lähtien. Viekkautensa ja uskomattoman voimansa ansiosta se pystyy metsästämään paljon itseään suurempia saaliita. Tästä artikkelista voit lukea, mitä puumat syövät ja miten ne saalistavat. Kannattaa myös huomioida, että puuman metsästystapojen tutkiminen on ratkaisevan tärkeää lajin säilymisen kannalta, joten älä jätä lukematta.

Puuman ominaisuudet

Puuma, joka tunnetaan myös nimillä vuorileijona tai amerikanleijona, on kissaeläinten (Felidae) heimoon kuuluva, Amerikasta kotoisin oleva lihansyöjänisäkäs. Tällä mantereella sen elinympäristö ulottuu moniin eri biomeihin, sillä se sopeutuu helposti ja kykenee elämään monenlaisissa ympäristöissä.

Vaikka se on isompi kuin jotkut suuret kissat, sillä on itse asiassa enemmän yhteisiä piirteitä pienempien kissojen kanssa, kuten kyky kehrätä.

Tällä hetkellä puumia katsotaan olevan kaksi pääasiallista alalajia, kun taas 1900-luvun lopussa niitä tunnistettiin 32. Ne ovat seuraavat:

  • Puma concolor concolor eli Etelä-Amerikan puuma: Tämä alalaji elää Etelä-Amerikassa, erityisesti eteläisillä Andeilla. Myöhemmin artikkelissa kerromme tämän alalajin muista sukulaisalalajeista.
  • Puma concolor eli puuma: Tämä alalaji elää Pohjois- ja Keski-Amerikassa.
Puuma saalistamassa.

Mitä puumat syövät?

Puuma on tiukasti lihansyöjä. Se on suurpeto, eli sen tehtävä ravintoketjussa on syödä kasvinsyöjiä. Sen suosikkisaaliita ovat suuret sorkka- ja kavioeläimet, mutta se voi syödä myös tielleen sattuvia pieniä nisäkkäitä ja lintuja. Nämä monipuoliset ruokailutottumukset takaavat sen selviytymisen, sillä se kilpailee elinympäristössään muiden suurpetojen, kuten jaguaarin ja harmaakarhun, kanssa.

Yksittäinen puuma kuluttaa vuodessa noin 860–1300 kiloa lihaa, mikä vastaa noin 48:aa sorkka-, kavio- ja muuta eläintä.

Puuma väijyy saalistaan korkean ruohon tai kallionkielekkeen suojassa odottaen otollista hetkeä hyökätä. Ainoa keino kaataa suuri eläin (kuten peura) on iskeä torahampaat sen kaulaan, painaa henkitorvea ja tappaa se tukehduttamalla ja vuodattamalla kuiviin.

Suuren eläimen kaadettuaan puuma raahaa sen turvaan ennen syömistä. Se saattaa kulkea lähes kilometrin matkan löytääkseen otollisen paikan.

Puuman saalistus- ja ruokailutottumukset vaihtelevat elinympäristön mukaan. Kerromme seuraavissa osioissa tarkempia tietoja kustakin maantieteellisestä alueesta.

Mitä puumat syövät Pohjois-Amerikassa?

Pohjois-Amerikassa elävän puuman ruokavalio koostuu 68-prosenttisesti suurista eläimistä, kuten valkohäntäpeuroista, muulipeuroista ja hirvistä. Amerikan eteläisimmässä osassa, lähellä Floridaa, näitä saaliita täydentävät villisiat ja vyötiäiset.

Puuman ruokavalio Keski-Amerikassa

Keski-Amerikassa puumat syövät pienempiä saaliita. Sorkka- ja kavioeläimet, jotka ovat harvinaisempia, muodostavat täällä vain 35 % niiden ruokavaliosta. Näillä alueilla puumat syövät pääasiassa suuria jyrsijöitä, kuten vesi- ja piikkisikoja, pieniä selkärankaisia ja jäniseläimiä.

Puuman ruokavalio Etelä-Amerikassa

Etelä-Amerikassa puuma on paljon yleisempi. Tästä syystä siellä on tunnistettu useita alalajeja (kuten aiemmin selitimme), jotka kaikki ovat osa Puma concolor concolor –alalajia:

  • Pohjoinen Etelä-Amerikan puuma, Puma concolor concolor.
  • Itäinen Etelä-Amerikan puuma, Puma concolor anthony.
  • Eteläinen Etelä-Amerikan puuma, Puma concolor puma.
  • Argentiinan puuma, Puma concolor cabrerae.

Täällä puuma joutuu kilpailemaan kovimmin muiden lihansyöjien kanssa, ja suuria saaliita on niukasti. Siksi se syö näillä seuduilla useammin pienempiä eläimiä. Sen suosimia saaliseläimiä ovat peurat, kauriit ja linnut.

Puuman suojelun merkitys

Kaikkien suurien lihansyöjien tavoin puumakin on tärkeässä asemassa ekosysteemissään. Tutkimukset niiden ruokailutottumuksista ovat osoittaneet, että puuman läsnäolo on merkki hyvälaatuisesta biomista, sillä se asuu alueilla, joilla saalista on runsaasti.

Toisaalta lajin populaatiotiheys on erittäin pieni, mutta levinneisyysalue hyvin laaja. Tämä tarkoittaa sitä, että jo yhden ainoan puuman kuoleminen vaikuttaa tasapainoon laajalla alueella.

Tällä hetkellä puuma on uhanalainen laji. Merkittävimmät lajin kohtaamat uhat ovat laiton metsästys ja elinympäristön tuhoutuminen. Lisäksi Pohjois-Amerikan seuduilla, joilla ne joutuvat syömään karjaa, niiden ongelmana on alueen koirissa esiintyvä penikkatautivirus.

Kaikkia ravintoketjun tasoja tarvitaan siis ekosysteemien tasapainon ylläpitämiseen. Vaikka kukaan ei halua kohdata reissuillaan puumaa, niiden elinoikeuden tunnustaminen merkitsee sitä, että autamme osaltamme monien eri ekosysteemien kiertokulkua.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Sapelihammaskissat olivat esihistoriallisia petoeläimiä
My Animals
Lue se täällä My Animals
Sapelihammaskissat olivat esihistoriallisia petoeläimiä

Sapelihammaskissat olivat majesteettisia eläimiä, jotka hallitsivat omaa ekosysteemiään kulmahampaidensa ja metsästystaitojensa avulla.



    • Nielsen, C., Thompson, D., Kelly, M. & Lopez-Gonzalez, C.A. 2015. Puma concolor (errata version published in 2016). The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T18868A97216466. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T18868A50663436.en. Downloaded on 11 November 2021.
    • Hernández-Guzmán, A., Payán, E., & Monroy-Vilchis, O. (2011). Hábitos alimentarios del Puma concolor (Carnivora: Felidae) en el Parque Nacional Natural Puracé, Colombia. Revista de Biología Tropical59(3), 1285-1294.
    • Puma concolor (cougar). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 11 de noviembre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Puma_concolor/