Kengurujen ruokavalio

Ruokavalionsa ansiosta kengurut voivat pärjätä parikin päivää ilman suoraa vedensaantia. Lisäksi ne käyttävät hyväkseen iltahämärissä lehdille tiivistyvää kastetta pysyäkseen nesteytettyinä ja selviytyäkseen puoliaavikoilla.
Kengurujen ruokavalio

Viimeisin päivitys: 24 elokuuta, 2022

Kengurut ovat yksi Australian karismaattisimmista eläinlajeista. Ne ovat itse asiassa ainutlaatuinen nisäkäsryhmä eläinkunnassa, sillä niillä on pussi, joka suojaa poikasia niiden kasvaessa. Lisäksi kengurut ovat levittäytyneet aavikoille ja muille kuiville seuduille, minkä vuoksi ne ovat kehittäneet tiettyjä strategioita helpottaakseen ravinnonsaantiaan. Jatka lukemista saadaksesi tietää, millainen on kengurujen ruokavalio.

Kengurut luokitellaan pussieläimiksi, joihin kuuluvat myös vallabi ja wallaroo. Sekaannusten välttämiseksi puhumme tässä artikkelissa kolmesta tunnetuimmasta kengurulajista: punajättikengurusta (Macropus rufus), harmaaisokengurusta (Macropus giganteus) ja ruskoisokengurusta (Macropus fuliginosus).

Kengurujen ominaisuudet

Kengurut ovat noin 160 cm:n korkuisia, ja häntä on lisäksi 120 cm pitkä. Kokonsa vuoksi kenguruita pidetään yhtenä suurimmista olemassa olevista pussieläimistä. Lisäksi niillä on voimakkaat ja valtavan kokoiset jalat, joiden avulla ne voivat liikkua hyppimällä elinympäristössään.

Näillä nisäkkäillä on pehmeä ja muhkea turkki, joka on yleensä harmaan, ruskean ja beigen värinen. Väritys on vaaleampi vatsan alueella ja tummempi selässä. Tämä ominaisuus voi vaihdella hieman alueesta ja vuodenajasta riippuen, sillä korkeissa lämpötiloissa yksilöiden turkki ohenee, jotta ne sietäisivät paremmin kuumuutta.

Kenguruilla on takajalkoja pienemmät etujalat, joita ne käyttävät samaan tapaan kuin ihminen käsiään. Näissä raajoissa on kynnet jokaisessa varpaassa, joten ne voivat käyttää niitä ruoan tai veden kaivamiseen.

Kenguru ja poikanen aavikolla.

Millainen on kengurujen ruokavalio?

Kengurut ovat herbivoreja, jotka ovat erikoistuneet syömään ruohoa ja pieniä kasveja. Yleensä ne kykenevät sulattamaan suuren määrän pensaiden tai puiden lehtiä, kunhan ne ovat vihreitä. Näin ne varmistavat, että niiden ruoka sisältää myös tietyn verran vettä. Tällä tavoin ne saavat syödessään samalla nestettä.

Kengurut ovat tottuneet “laiduntamaan” alueensa laajoilla tasangoilla. Ne etsivät kuitenkin myös aktiivisesti tiettyjä kasveja (kuten mehikasveja, nuppuja, savikoita ja liljoja) täydentääkseen ruokavaliotaan. Ruskoisokenguru syö myös myrkyllisiä pensaita, sillä se kestää tiettyjen kasvimyrkkyjen, kuten fluoroasetaatin, vaikutuksia.

Kengurujen ruokavalioon kuuluu sellaista kasvillisuutta, jota on saatavilla valtaosin niiden elinympäristön vihreiltä ruohoalueilta, mutta ne eivät ole rajoittuneet vain tälle alueelle. Näiden pussieläinten sopeutumiskyky on saanut ne valtaamaan myös ihmisten viljelyalueita. Siksi jotkut ihmiset pitävät niitä tuholaisina ja metsästävät niitä suojellakseen viljelykasveja.

Kasvien sulattamisen vaikeus

Kasvinsyöjät tarvitsevat tiettyjä ominaisuuksia pystyäkseen sulattamaan syömänsä kasvit, sillä kasvilajeilla on ruoansulatusta kestäviä soluja. Tästä syystä jotkut eläimet, kuten märehtijät, jauhavat ruokaansa pitkään saadakseen ravinteet kasveista.

Tämä pätee myös kenguruihin, joiden elimistö on sopeutunut ottamaan kaiken hyödyn irti ravinnostaan. Ensinnäkin niiden hampaisiin kuuluu useita litteitä premolaareja, jotta ne voivat jauhaa lehdet paremmin. Lisäksi poskihampaat ovat epäsäännöllisen muotoiset, minkä ansiosta ne pystyvät leikkaamaan ruohojen varret.

Mahalaukun tehtävä

Ruoan erinomainen jauhaminen auttaa suuresti kasvien sulatuksessa. Jotta prosessi olisi tehokkaampi, ruoansulatuskanavassa on kuitenkin oltava tiettyjä ominaisuuksia. Kenguruilla tämä muutos on mahalaukussa, joka koostuu useista kammioista (kuten joillakin märehtijöillä).

Nämä pussieläimet hyödyntävät käymisprosessia, jonka tehtävänä on esisulattaa niiden syömät kasvit. Tätä varten mahalaukun kammioissa on varastoituneena tiettyjä kenguruille vaarattomia bakteereja, jotka alkavat hajottaa ruokaa sen saapuessa mahalaukkuun. Näin ruoka hajoaa nopeasti ja ravintoaineet imeytyvät paremmin.

Kengurujen ruokavalio: vaikutus

Kenguruilla on siis valtava ja tehokas keho, joka on sopeutunut syömään kasviravintoa. Tämän ansiosta ne eivät ainoastaan kykene hyödyntämään kaikkia kasvien tarjoamia ravintoaineita, vaan kestävät myös joitakin niiden myrkkyjä. Niitä pidetäänkin sopeutumiskykyisinä eläiminä, jotka voivat helposti syödä erilaisia kasvilajeja.

Vaikka tämä vaikuttaa myönteiseltä asialta, todellisuudessa niistä voi tulla ongelma karjalle ja maataloudelle. Tämä johtuu siitä, että myös viljelyalueet toimivat niiden ravinnonlähteenä ja aiheuttavat taloudellisia tappioita väestölle. Lisäksi kengurut kilpailevat laidunmaasta karjan kanssa, mikä on ongelmallista karjankasvattajille.

Kaiken kukkuraksi kengurukanta on kasvanut viime vuosikymmeninä, mikä on lisännyt yleistä tyytymättömyyttä. Tämän seurauksena Australian hallitus on joutunut säätämään lakeja kenguruiden valvomiseksi ja suojelemiseksi. Tällä tavoin niiden aiheuttamia haittoja on pystytty vähentämään huomattavasti vaarantamatta lajin vakautta.

Kaksi isoa kengurua ruohikolla.

Kengurut ovat yksiä maailman karismaattisimpia eläimiä, mutta niiden ravinnonhankinnan suuri tehokkuus tekee niistä piilevän ekologisen vaaran. Tämä ei tarkoita, että ne pitäisi hävittää, sillä tämä voisi vain johtaa uuteen epätasapainoon luonnon vuorovaikutussuhteissa. On parempi löytää tasapaino, jossa rinnakkaiselo tämän lajin kanssa sujuu hyvin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lyhythäntäkenguru on maailman iloisin eläin
My Animals
Lue se täällä My Animals
Lyhythäntäkenguru on maailman iloisin eläin

Lyhythäntäkenguru eli quokka on ansainnut maailman onnellisimman eläimen tittelin kasvoillaan jatkuvasti karehtivan hymyn ansiosta.



  • Sorensen, J., & Dearing, M. (2003). Elimination of plant toxins by herbivorous woodrats: revisiting an explanation for dietary specialization in mammalian herbivores. Oecologia, 134(1), 88-94.
  • Coulson, G. (1993). Use of heterogeneous habitat by the western grey kangaroo, Macropus fuliginosus. Wildlife Research, 20(2), 137-149.
  • Leong, L. E. X., Khan, S., Davis, C. K., Denman, S. E., & McSweeney, C. S. (2017). Fluoroacetate in plants-a review of its distribution, toxicity to livestock and microbial detoxification. Journal of animal science and biotechnology, 8(1), 1-11.
  • McArthur, C., & Sanson, G. D. (1988). Tooth wear in eastern grey kangaroos (Macropus giganteus) and western grey kangaroos (Macropus fuliginosus), and its potential influence on diet selection, digestion and population parameters. Journal of Zoology, 215(3), 491-504.
  • Ellis, B. A., Russell, E. M., Dawson, T. J., & Harrop, C. J. F. (1977). Seasonal changes in diet preferences of free-ranging red kangaroos, euros and sheep in Western New South Wales. Wildlife Research, 4(2), 127-144.
  • Russell, E. M. (1974). The biology of kangaroos (Marsupialia‐Macropodidae). Mammal Review, 4(1‐2), 1-59.