8 interessante fakta om hyasintara

09 mars, 2021
Hyasintara er en fugl av stor størrelse og med uvanlig intelligens. En rekke spesielle trekk kjennetegner den.

Papegøyefugler er de mest fargerike og pratsomme fuglene i dyreriket. Araer er en av de største slektene, og blant deres mest kuriøse eksemplarer finner vi hyasintara. I dag vil vi dele 8 interessante fakta om denne vakre fuglen.

Dessverre er disse fuglene svært ettertraktede på det svarte markedet, og mange araer havner som ofre for ulovlig dyrehandel. Ulovlig jakt har ført til fare for denne arten, ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN). Faktisk deler den denne statusen med mange andre papegøyearter.

Hyasintara og dens særegenheter

Hyasintara (Anodorhynchus hyacinthinus) lever i jungelen i Brasil, Bolivia og Nord-Paraguay. Det er en stor papegøye, da den kan veie nesten 1,7 kilo som voksen.

Hyasintara er koboltfarget, en intens blå, lik indigo, mens undersiden av vingene og halen er gråaktig. Nebbet er stort og sterkt, svart i fargen, med en sterkt gul stripe i bunnen. Dessuten har denne fascinerende fuglen også en ring rundt hvert øye med samme klar gulfarge.

Unge fugler har kortere haler og bar, lysegul ansiktshud. Eldre voksne har hvite eller lysegrå ben. Til slutt er det verdt å merke seg at arten ikke har seksuell dimorfisme, noe som betyr at hanner og hunner ser helt like ut. Her er 8 flere virkelig interessante fakta om dette vakre dyret.

En hyasintara satt på en gren

1. Hyasintara er den største araen

Med en lengde på omtrent 100 cm og med et vingespenn på nesten 1,4 meter, anser eksperter dette dyret som den største araen av alle. Hver av vingene kan måle opptil 42 cm når fuglen strekker dem ut, noe som er en betydelig størrelse.

2. Disse dyrene lever i par, familier eller store grupper

Hyasintaraer er svært sosiale dyr, ettersom de knytter bånd og lærer i gruppen. Papegøyefugler er vanligvis flokkfugler og har en tendens til å leve i store grupper, basert på komplekse interaksjoner.

3. Kan hyasintara bruke verktøy?

I fangenskap har flere hyasintaraer vist muligheten til å manipulere verktøy – tynne trepinner – for å åpne nøtter og spise innholdet. Det er imidlertid ikke bevist om denne oppførselen er medfødt eller resultatet av sosial læring.

4. Den er en sårbar art ifølge IUCN

Hyasintara er ifølge IUCNs rødliste en sårbar art. Det nåværende antall voksne eksemplarer er 4300 og antallet synker.

Den største trusselen mot bevaring av arten er massiv ulovlig handel. Selv om antallet har blitt redusert siden 1980-tallet – da dyrehandlerne tok minst 10.000 fugler fra naturen – fortsetter ulovlig jakt.

For fugler som lever i Amazonas, utgjør habitattap for bufedrift og vannkraft også en stor risiko. I andre regioner er deres habitat også i alvorlig fare.

5. Den har en betydelig likhet med indigoara

Indigoara (Anodorhynchus leari) er en ara som ligner veldig på hyasintare, selv om sistnevnte er mye større. Dets habitat er begrenset til Nord-Brasil, og de er også truet. For tiden finnes det anslagsvis 250-1000 voksne individer i naturen ifølge IUCN.

6. Spiser disse dyrene leire?

Denne oppførselen er, enn så merkelig som den kan se ut, typisk for mange araer. Det er ikke uvanlig å se at disse fuglene beveger seg til leiravsetninger og hakker på jorden. Det er foreslått to teorier som prøver å forklare denne tendensen:

  • Det er en naturlig avgiftende behandling. Når maten er begrenset og tryggere planter er mangelvare, kan leire hjelpe fuglene å kunne spise de mer giftige plantene som er igjen. Noen laboratorieforsøk har faktisk vist at leire kan binde seg til giftstoffer og holde dem utenfor blodet.
  • Det gir mineraler som normalt ikke finnes i plantekostholdet til papegøyer. I tropiske regnskoger elimineres natrium, som er viktig for nervefunksjon og muskelsammentrekning, raskt fra økosystemet, bortsett fra når det lagres i hard leire.

Amazonas leirejord inneholder natriumnivåer som er 40 ganger høyere enn vegetabilsk mat.

7. De hekker i hull

Hyasintara hekker ofte i hull og hule trær. Normalt legger de ett eller to egg, selv om bare ett av dem vanligvis klekkes. Ungene blir hos foreldrene til de er tre måneder gamle.

Ansiktet til en hyasintara

8. Favorittmatene deres finnes i palmetrær

Disse fuglene spiser frø, frukt som mango, nøtter, bær, blomster, knopper og blader, selv om de foretrekker kokosnøtter og dadler. De velger palmelundområder for å spise og bruker jungel og skog til å vagle eller hvile.

Som du sikkert har skjønt nå, er hyasintara et fascinerende dyr med mange imponerende trekk. Dessverre har ulovlig handel utarmet ville bestander og ført arten til randen av utryddelse.

  • Borsari, A., & Ottoni, E. B. (2004). Preliminary observations of tool use in captive hyacinth macaws (Anodorhynchus hyacinthinus). Animal Cognition, 8(1), 48–52.
  • Brightsmith, D. J., Hobson, E. A., & Martinez, G. (2017). Food availability and breeding season as predictors of geophagy in Amazonian parrots. Ibis, 160(1), 112–129.
  • BirdLife International. 2016. Anodorhynchus hyacinthinusThe IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685516A93077457