5 nektarsugende fugler du kanskje ikke kjenner til

01 desember, 2020
Nektarsugende fugler baserer kostholdet sitt på inntak av nektar fra blomster. I dag viser vi deg noen av de vakreste flygende nektarsugerne!

I de tropiske og tempererte områdene på planeten finnes det mange nektarsugende eller nektarspisende fugler. Noen av de mest representative fuglene i denne gruppen er solfugler (Nectariniidae-familien) i Afrika, og honningeterfamilien (Meliphagidae) i Australia.

I neotropis, eller tropiske områder på det amerikanske kontinentet, er nektaretende fugler begrenset til fugler fra Trochilidae-familien, også kjent som kolibrifamilien. Innenfor denne familien finnes det om lag 300 forskjellige arter som er registrert.

Imidlertid finnes det referanser til andre arter som ikke tilhører denne familien som også ser ut til å konsumere nektar. Fortsett å lese for å lære mer om nektarsugende fugler!

Hva er nektar?

For å forstå livsstilen til disse kuriøse fuglene, må du først og fremst vite hva nektar er og hvorfor det er så næringsrikt for disse dyrene. Det er imidlertid viktig å understreke at ingen fugler kan være utelukkende avhengige av nektar, da den mangler flere essensielle aminosyrer.

Nektar er et fortynnet produkt som hovedsakelig består av sukker, spesielt sukrose. Noen ganger inneholder den også polysakkarider, aminosyrer og lipider. Nektarproduserende planter bruker den utelukkende som en strategi for å tiltrekke seg pollinatorer.

Planter som fugler pollinerer har vanligvis røde blomster (fargen fuglene ser best) og er uten lukt. Når fuglen nærmer seg for å ta nektaren, fanger den pollen som den kan legge igjen på neste blomst den besøker. På denne måten fremmer de pollinering av plantene.

Interessante fakta om nektarsugende fugler

Som du kan gjette, er nektarsugende fugler skapt for å konsumere dette stoffet så vel som å fordøye det. Likevel gir et utelukkende nektarkosthold veldig alvorlige mangler hos fuglene. Derfor må de også spise små mengder insekter for å komplettere kostholdet sitt.

  • Nektarspisende fugler har lange, smale nebb, hvorav noen kurver litt nedover.
  • Tungen er også vanligvis veldig lang, med en ytre del av en annen karakter. Denne ytre delen øker overflatearealet og letter uthenting av nektar.
  • Fordøyelsessystemet til disse fuglene er veldig kort. I tillegg er kråsen (den muskuløse delen av magen som er høyt utviklet hos frøetende fugler) små og lite muskuløse.
  • Nektarsugende fugler mangler den typiske tarmkanalen til fugler.
  • Nektar fordøyes raskt og produserer en stor mengde urin. For å unngå tap av elektrolytter i løpet av natten, setter noen nektarsugende fugler nyrefunksjonen på pause.
  • For å skaffe næringsstoffene som nektar ikke gir, bruker disse fuglene en del av tiden på å lete etter myke leddyr.
  • Unge nektarsugende fugler har et kosthold basert på leddyr, som endres til et nektarbasert kosthold når de vokser og modnes.

Nektarsugende fuglearter

Nedenfor viser vi deg noen av de mest spektakulære nektarsugende fuglene, samt noen interessante fakta om deres opprinnelse eller livsstil.

Malakittsolfugl

I Sørøst-Afrika finner vi en av de vakreste nektarsugende fuglene, malakittsolfugl (Nectarinia famosa). Den tilhører gruppen solfugler som, i motsetning til kolibrier, står på planten for å spise.

I løpet av hekkesesongen får de hannlige solfuglene en veldig sterk grønnblå farge under solstrålene. I tillegg vokser to av halefjærene opp til 10 cm. Den lever hovedsakelig av nektar, men jakter også på insekter.

En Malakittsolfugl på en blomst

Gulbuksolfugl

Gulbuksolfugl (Cinnyris venustus) er en annen solfugl i familien Nectariniidae. Med sitt klare gule bryst og resten av kroppen blå, som skifter tone i sollyset, tiltrekker den hannlige gulbuksolfuglen potensielle partnere. Hunnene har derimot en mer diskret farge, selv om de også har et gult bryst.

De er ekspertreirbyggere, som de plasserer opphengt i grenene på trærne. Som andre fugler som suger nektar, øker de sitt insektinntak i hekketiden.

En Gulbuksolfugl på en gren

Hvitøyehonningeter

Hvitøyehonningeter (Phylidonyris novaehollandiae) er en fugl som er endemisk i Sør-Australia. Hanner og hunner er veldig like hverandre, med en svart kropp med en hvit stripe. Dessuten er noe av vingene gul, og irisene er også hvite.

Disse fuglene lever vanligvis i store grupper for å unngå predasjon, selv om paringen foregår blant monogame par. De er ikke utelukkende nektarsugende fugler, da de også spiser leddyr som sirisser og edderkopper. I tillegg spiser de sukker som utskilles av noen plantelus.

En stor Hvitøyehonningeter er en av nektarsugende fugler

En av de merkeligste nektarsugende fuglene: Hjelmmunkefugl

Hvis de generelle fysiske karakteristikkene til nektarsugende fugler utelukkende vurderes, ville ikke hjelmmunkefugl være inkludert. Den lever i de tropiske skogene nær kysten av Queensland, Australia.

Hjelmmunkefugl er ikke en spesielt attraktiv fugl. Faktisk er hodet praktisk talt blottet for fjær, som gjør den svarte huden eksponert. Når det gjelder resten av kroppen, er den dekket av en lysebrun fjærdrakt.

Nebbet er bredere enn resten av de nektaretende fugleartene og har en hjelm som mest sannsynlig spiller en rolle under kurtiseringen.

Som resten av fuglene i denne gruppen, lever den hovedsakelig av blomsternektar. Siden den ikke har fjær i ansiktet, opprettholder den bedre hygiene og unngår at nektar fester seg til fjærene.

En Hjelmmunkefugl

Grønneremitt

Grønneremitt (Phaethornis guy) tilhører en underfamilie av kolibrifamilien. Det som gjør denne gruppen annerledes er at de alle har et spesielt buet nebb, sammenføyde tær og spesielt lange halefjær.

Grønneremitten lever spesifikt i de fuktige skogene i Colombia, Venezuela, Costa Rica, Ecuador, Panama og Peru. De lever i høye høyder, mellom 800 og 2000 meter over havet.

Som navnet antyder, er fjærene som dekker hele kroppen til disse fuglene grønne. Som kolibrier opprettholder grønneremitter konstant flyging mens de suger nektaren fra blomstene.

grønneremitten er en av nektarsugende fugler

Bevaring av nektarsugende fugler

I de fleste tilfeller er bevaringsstatus for mange nektarsugende arter ukjent. De pleier å være veldig unnvikende, raske og redde dyr.

Den konstante ødeleggelsen av miljøet skader imidlertid bestanden deres. Andre viktige trusler mot disse fuglene er fragmentering av habitat, skogomdannelse til avlinger, veibygging og ulovlig hogst.

Det er viktig å vite at mange av disse fuglene har utviklet seg sammen med spesifikke plantearter. Hvis disse forsvinner, vil nektarsugende fugler ikke ha noe sted å få nektaren sin fra.

  • BirdLife International. 2016. Phylidonyris novaehollandiae. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22704361A93964734
  • BirdLife International. 2018. Nectarinia famosa. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22717979A132114939.
  • Estévez Varón, J. V., & Castaño-Villa, G. J. (2014). riQueZa y aBundanCia de aVes fruGíVoras y neCtaríVoras en una PlantaCiÓn de aliso (Alnus acuminata) y un BosQue seCundario en los andes Centrales de ColoMBia. BOLETÍN CIENTÍFICO CENTRO DE MUSEOS MUSEO DE HISTORIA NATURAL Vol. 18 No., 67.
  • Miller, R. S. (1937). The Helmeted Friar-bird. Emu-Austral Ornithology, 36(4), 249-253.
  • SMITH-RAMÍREZ, C. E. C. I. L. I. A., & Armesto, J. J. (1998). Nectarivoría y polinización por aves en Embothrium coccineum (Proteaceae) en el bosque templado del sur de Chile. Revista Chilena de Historia Natural, 71(1), 51-63.
  • undefined. 2018. Cinnyris venustus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22717826A131882422