Apen løvetamarin: mellom trusler og velgjørere

Apen løvetamarin har lidd av en rekke påvirkninger som nesten har forårsaket dens utryddelse. Den felles aksjonen til bevaringsorganisasjonene gir den imidlertid håp om å overleve.
Apen løvetamarin: mellom trusler og velgjørere

Siste oppdatering: 16 mars, 2021

Apen løvetamarin (Leontopithecus rosalia) er en primatart av familien Callitrichidia, fra Brasil. Navnet “løve” kommer fra den rike og silkemyke manen, mens ansiktet er hårløst.

Tamariner skiller seg ut fra andre vestaper på grunn av deres lille størrelse. Når den er voksen, kan denne lille primaten veie litt under et halvt kilo og måle 38 centimeter.

Hvor lever apen løvetamarin?

Naturligvis lever den i den sesongbaserte lavlandsregnskogen på kysten av Brasil. Klimaet der er ekstremt fuktig, ettersom den gjennomsnittlige nedbøren er rundt 152 centimeter per år.

Apen løvetamarin opptar et skoglag mellom 9 og 27 meter over bakken. I tillegg trenger den og søker områder med tett skog (lukket baldakin), rikelig med klatreplanter og frukt. Disse primatene sover i trehuler for å beskytte seg mot rovdyr.

Gradvis har løvetamarinen mistet mellom 95 % og 98 % av sitt opprinnelige habitat. I dag er utbredelsen begrenset til tre små områder av den tropiske regnskogen i det sørøstlige Brasil:

  • Nasjonalparken Poço das Antas
  • Nasjonalparken Fazenda União
  • Privat land gjennom gjeninnføringsprogrammet

Følgelig har apen løvetamarin til en viss grad,vært i stand til å tilpasse seg til å leve i ødelagte og sekundære skoger. Suksessen avhenger imidlertid av å skaffe tilstrekkelig med matkilder gjennom hele året.

En løvetamarin i et tre

Karakteristiske fysiske trekk ved apen løvetamarin

I tillegg til den silkemyke gylne manen og den lille størrelsen, skiller løvetamarinen seg ut på grunn av sitt hårløse ansikt, som er flatt og med vidt adskilte nesebor.

Når det gjelder størrelse, har ikke denne arten noen markert seksuell dimorfisme. Kroppen er dekket av langt hår som spenner fra blekt gull til et rikelig rødlig gull.

Videre er et viktig kjennetegn på løvetamarinen at den har klør i stedet for flate negler. Disse klørne gjør at den kan klamre seg fast i sidene av trestammer. Videre gjør de at apen er i stand til å bevege seg på fire på små grener, enten de går, løper eller hopper. Derfor er deres bevegelse mer lik ekorn enn primater.

Kosthold og matvaner

Denne skapningen har et mangfoldig og altetende kosthold som består av frukt, blomster, nektar, planteekstrakter (gummi) og byttedyr, inkludert frosker, fugleegg, snegler, øgler, edderkopper og insekter.

Takket være den gode finmotorikken, kan løvetamarinen trekke byttedyr ut av sprekker og andre skjulte steder, en atferd kjent som mikromanipulering.

På grunn av deres langstrakte hender og fingre, utgjør insekter 10-15 % av deres kosthold. Disse dyrene kan bevege seg over store territorier (med et gjennomsnitt på 1,23 kvadratkilometer) for å samle nok matressurser.

Livet i samfunnet

Apen løvetamarin er en sosial art. I naturen finnes de i grupper på to til åtte aper, ofte sammensatt av familiemedlemmer. Gruppene inkluderer par, ett eller to kull og muligens andre slektninger. Disse foreningene pleier å være kjernefamilier, men kan også bestå av store familier.

Det skal bemerkes at disse primatene er territoriale og forsvarer deres territorium med duftmarkeringer og vokaliserte trusler. Gruppene forsvarer hjemmeområder fra 0,4 til mer enn 1 kvadratkilometer. Disse hjemmeområdene avhenger av størrelsen på gruppen. Noen tegn på aggresjon fra dyret er den åpne munnen, buede ryggen og stirringen.

Vanligvis bruker løvetamariner en stor del av dagen på stelleaktiviteter. Ungene leker mye, jager hverandre og slåss.

Når det er mer enn én voksen hann i gruppen, er en vanligvis dominerende i forhold til de andre. De opprettholder sin overlegenhet ved hjelp av aggressiv atferd. Dominansen mellom hanner og hunner avhenger av levetid i gruppen. En nylig innvandret hann vil være underlagt en hunn som bor der.

Reproduksjon

Ifølge studier er løvetamariner for det meste monogame og reproduserer seg en eller to ganger i året. Vanligvis reproduserer bare en hunn seg i løpet av hver paringstid. Drektigheten varer mellom 130 og 135 dager. Alderen på seksuell modenhet er 18 måneder for hunner og 24 måneder for hanner.

I tillegg har voksne ansvaret for å ta vare på unge avkom. Ved fødselen er avkommet hårete og har øynene åpne. Det klamrer seg til moren de første ukene og dier i en periode på 90 dager. I noen tilfeller er det imidlertid observert at faren foretrekker å ta vare på avkom som er hanner.

Hensikten med nåværende programmer er å styrke den ville bestanden og opprettholde en trygg bestand i fangenskap i dyreparker rundt om i verden.

Løvetamarinen er en truet art

Utbredelsen av ville aper er begrenset til noen få steder i det sørøstlige Brasil. Trusler mot løvetamarinpopulasjonen inkluderer ulovlig hogst, krypskyting, gruvedrift, urbanisering og infrastrukturutvikling, og innføring av eksotiske arter.

Nylig anslo en telling fremmet av bevaringsorganisasjoner at det lever rundt 3200 løvetamariner i naturen. Dette tallet regnes som en rungende suksess, da den ville bestanden i 1969 ble anslått til 150 individer. I tillegg viser rapporter at det for tiden er en bestand i fangenskap på rundt 490 individer over 150 dyreparker.

Ansiktet til en løvetamarin

Selv om overlevelsesraten til løvetamariner som er gjeninnført i naturen har vært oppmuntrende, fortsetter ødeleggelsen av dens ubeskyttede habitat. Til tross for fremgang, advarer IUCN om at den ville bestanden har lite potensiale til å utvide arten ytterligere i møte med den ekstreme fragmenteringen av habitat.

It might interest you...
Grønne aper (chlorocebus sabaeus) og deres anti-drone-alarm
My AnimalsLes det hos My Animals
Grønne aper (chlorocebus sabaeus) og deres anti-drone-alarm

Grønne aper er lavmælte, lite kjente primater. Til tross for deres enorme interesse og historiske betydning, kan de fortsatt overraske oss.