Bli bedre kjent med kostholdet til kenguruer

Takket være kostholdet til kenguruer kan de gå i to dager uten å drikke vann direkte. I tillegg utnytter de duggen som kondenserer på bladene i skumringen for å få i seg væske og overleve i et semi-ørkenhabitat.
Bli bedre kjent med kostholdet til kenguruer

Siste oppdatering: 29 mars, 2022

Kenguruer er en av de mest karismatiske artene som finnes i Australia. Faktisk er de en unik gruppe pattedyr i dyreriket, ettersom de har en pung som brukes til å beskytte ungene mens de vokser. Dessuten er kenguruer utbredt i tørre områder, så de har utviklet visse strategier for å lette spisingen sin. Disse dyrene er klassifisert som pungdyr, et takson som også inkluderer wallaby og wallaroo. For å unngå forvirring vil vi i denne artikkelen snakke om de 3 mest kjente kenguruartene: rød kjempekenguru (Macropus rufus), grå kjempekenguru (Macropus giganteus) og mørk kjempekenguru (Macropus fuliginosus). Fortsett å lese for å lære mer om kostholdet til kenguruer.

Kenguruers karakteristikker

Kenguruer når en høyde på omtrent 1,6 meter, mens halen alene er ytterligere 1,2 meter lang. Takket være denne store størrelsen er de anerkjent som et av de største pungdyrene som finnes. I tillegg har de sterke og enorme ben som lar dem bevege seg ved å hoppe gjennom habitatet sitt.

Disse pattedyrene har en myk og plysjaktig pels som vanligvis har grå, brune og beige farger. Denne fargen er lysere på mageområdet og mørkere på ryggen. Dette trekket kan variere litt avhengig av lokalitet og tid på året, ettersom individene reduserer tettheten til pelsen for å tåle de høye temperaturene bedre.

Kenguruen har mindre forben enn bakben, som den bruker på samme måte som menneskehender. Imidlertid har disse lemmene klør på hver av fingrene. Dette gjør at den kan bruke dem til å grave etter mat eller vann.

En grå kenguru med en baby i vesken.

Hva består kostholdet til kenguruer av?

Kenguruer er planteetende dyr som spesialiserer seg på å spise gress og små planter. Generelt kan de fordøye en stor mengde løvverk fra busker eller trær, bare forutsatt at det er grønt. De gjør dette for å sikre at maten også inneholder en viss mengde vann. Takket være dette får de i seg vann samtidig som de spiser.

Disse dyrene er vant til å “beite” på de omfattende slettene i sitt territorium. Imidlertid søker de også aktivt etter spesifikke planter (som sukkulenter, knopper, melder og liljer) for å supplere kostholdet. Den grå kjempekenguruen spiser også giftige busker, da den har evnen til å tåle effekten av visse plantegiftstoffer, som fluoracetat.

Kostholdet til kenguruer inkluderer vegetasjonen som er tilgjengelig på de fleste grønne gressletter i deres habitat, men de er ikke begrenset til dette området. Deres tilpasningsevne får disse pungdyrene til å invadere menneskelige avlinger også. Derfor anser noen dem for å være skadedyr og jakter på dem for å beskytte avlinger.

Den vanskelige oppgaven med å fordøye planter

Planteetere trenger visse tilpasninger for å kunne fordøye plantene de spiser. Dette er fordi plantearter har celler som er motstandsdyktige mot fordøyelsen. Av denne grunn maler noen dyr som drøvtyggere maten i lang tid for å få næringsstoffene fra planten.

Dette gjelder også kenguruer, siden kroppen deres har tilpasset seg for å få mest mulig ut av kostholdet. For det første har tennene til disse dyrene flere flate premolarer for å slipe bladene bedre. I tillegg viser jekslene uregelmessige former som lar dem skjære inn i stilkene på gress.

Magsekkens rolle

Utmerket maling av mat hjelper i stor grad i fordøyelsen av grønnsaker. Men for å gjøre prosessen mer effektiv, må fordøyelsessystemet også presentere visse endringer. Når det gjelder kenguruer, finnes denne modifikasjonen i magesekken deres, som er delt inn i flere kamre (som hos noen drøvtyggere ).

Disse pungdyrene bruker en gjæringsprosess hvis funksjon er å fordøye plantene de spiser. For å gjøre dette lagrer magekamrene visse bakterier som er ufarlige for kenguruen, som begynner å bryte ned maten når den kommer inn i magen. På denne måten brytes maten raskt ned og næringsstoffene assimileres bedre.

Virkningen av kenguruers mat

Som du kan se, har kenguruer en enorm og effektiv kropp som er tilpasset deres planteetende kosthold. Takket være dette drar de ikke bare nytte av alle næringsstoffene som planter kan tilby dem, men de kan også tåle noen av giftstoffene deres. Følgelig regnes de som tilpasningsdyktige dyr som lett lever av ulike typer plantearter.

Selv om dette virker positivt, er realiteten at de er i stand til å bli et problem for husdyr og landbruk. Dette er fordi de dyrkede områdene også tjener som matkilde og forårsaker økonomiske tap for befolkningen. Dessuten konkurrerer kenguruen om å beite med husdyr, noe som blir et dilemma for bøndene.

For å gjøre vondt verre har bestanden av kenguruer økt de siste tiårene, noe som har økt offentlig misnøye. Som et resultat har den australske regjeringen måttet etablere lover for å kontrollere og beskytte dem. Takket være dette har de negative påvirkningene blitt kraftig redusert uten at det går ut over artens stabilitet.

To store kenguruer.

Kenguruer er et av de mest karismatiske dyrene som finnes, men deres store effektivitet i spisingen gjør dem til en latent økologisk fare. Dette betyr ikke at de bør utryddes, da eliminering av dem bare kan føre til en ny ubalanse i naturlige interaksjoner. Det er bedre å finne en balanse der vi kan sameksistere godt med arten.

Det kan interessere deg ...
Møt quokka: Det gladeste dyret i verden
My Animals
Les det hos My Animals
Møt quokka: Det gladeste dyret i verden

Quokka har fått tittelen “verdens gladeste dyr” takket være det stadige smilet i ansiktet dens. Med denne berømmelsen lurer mange på hva dette dyre...



  • Sorensen, J., & Dearing, M. (2003). Elimination of plant toxins by herbivorous woodrats: revisiting an explanation for dietary specialization in mammalian herbivores. Oecologia, 134(1), 88-94.
  • Coulson, G. (1993). Use of heterogeneous habitat by the western grey kangaroo, Macropus fuliginosus. Wildlife Research, 20(2), 137-149.
  • Leong, L. E. X., Khan, S., Davis, C. K., Denman, S. E., & McSweeney, C. S. (2017). Fluoroacetate in plants-a review of its distribution, toxicity to livestock and microbial detoxification. Journal of animal science and biotechnology, 8(1), 1-11.
  • McArthur, C., & Sanson, G. D. (1988). Tooth wear in eastern grey kangaroos (Macropus giganteus) and western grey kangaroos (Macropus fuliginosus), and its potential influence on diet selection, digestion and population parameters. Journal of Zoology, 215(3), 491-504.
  • Ellis, B. A., Russell, E. M., Dawson, T. J., & Harrop, C. J. F. (1977). Seasonal changes in diet preferences of free-ranging red kangaroos, euros and sheep in Western New South Wales. Wildlife Research, 4(2), 127-144.
  • Russell, E. M. (1974). The biology of kangaroos (Marsupialia‐Macropodidae). Mammal Review, 4(1‐2), 1-59.