De åtte vanligste bjørneartene i verden

Det finnes mange bjørnearter i bjørnefamilien (Ursidae), og i dag skal vi fortelle deg om dem.
De åtte vanligste bjørneartene i verden

Siste oppdatering: 15 august, 2021

Det finnes mange bjørnearter, og disse dyrene er blant de største i verden. De fleste er altetende – med unntak av isbjørnen, som er 100 % kjøttetende, og pandaen som er planteetende. Dessuten varierer graden av aggresjon. I dagens artikkel skal vi fortelle deg om de vanligste bjørneartene.

Hvor mange bjørnearter finnes det?

Bjørnefamilien (Ursidae) har et stort hode, ører, små øyne og en kort hale. De har også veldig tunge kropper, kraftige kjever og går fullt støttet på fotsålene. De har fem klør på hvert ben.

Bjørner kan veie opptil 800 kg og ha en tykk pels, ofte i en enkelt farge. De lever hovedsakelig i Europa, Asia og Amerika. De 8 vanligste bjørneartene er:

1. De vanligste bjørneartene: Pandabjørn

En pandabjørn.

Utseendet deres er forskjellig fra andre bjørner fordi de er tofargede: Hvite på magen og ryggen, og svarte ører og øyne. Hodene deres er ganske store og de virker lubne. I tillegg har de veldig sterke kjever som de kan bryte bambusstilker med – denne planten utgjør det meste av kostholdet.

Denne typen bjørn har en tykk pels for å opprettholde kroppstemperaturen under de kalde vintrene i Sentral-Kina, deres opprinnelsessted. I sin naturlige tilstand tilbringer de mye tid alene bortsett fra når hunnene tar vare på ungene sine. Dette er ikke et territorialt dyr og kan tilbringe hele dagen med å spise og sove.

2. Brillebjørn

Et dyr med briller

Disse bjørnenes morsomme navn kommer fra deres uvanlige utseende. Dette er fordi håret i ansiktet er forskjellig fra resten av kroppen. De kan ha hvite eller gullringer rundt øynene. Pelsen deres er mørk og de har tynn pels fordi de opprinnelig kommer fra et område med høye temperaturer i Sør-Amerika.

Disse bjørnene er små i forhold til resten av Ursus-slekten. De kan klatre i trær takket være de lange klørne, og dette er deres favorittsteder for å finne mat og et sted å hvile. De er også veldig sky dyr og går ikke i dvale. De er altetende og begynner å reprodusere seg rundt 4-årsalderen.

3. De vanligste bjørneartene: Malayabjørn

Malayabjørn

Denne typen bjørn er den minste av alle og har brun pels med gul-oransje flekker under halsen. Håret er kort og rett, slik at de kan tilpasse seg lavlandet der de lever. Tungen deres er veldig lang, og de bruker den til å trekke ut honning eller insekter fra bolene. De lever hovedsakelig i Sørøst-Asia og Nordøst-India.

De er flinke til å klatre i trær og hviler seg i solen i løpet av dagen. Imidlertid er de ganske aktive om natten og går ikke i dvale. På grunn av det kan deres reproduksjon skje når som helst på året.

4. Leppebjørn

leppebjørn er en av de vanligste bjørneartene

Denne bjørnen er veldig lett å identifisere siden de har mye mørkt hår med noen lysere deler – for eksempel på snuten. De har ikke store fortenner, så de suger opp maur og termitter. Denne typen bjørn lever hovedsakelig i Sentral-Asia og lever i små grupper som består av en håndfull voksne og unger.

Disse bjørnene sover om dagen og ser etter mat om natten. Vanligvis går de ikke i vintersøvn, selv om de tilbringer mye tid inne i hiene i regntiden.

5. Kragebjørn

Kragebjørn

Disse bjørnene er store, mørke og har tykk pels. De bor i det fjellrike terrenget og skogene i Asia. I tillegg tilbringer de mange timer på toppen av trær, og ikke alle går i vintersøvn. Drektige binner trekker seg tilbake fra november til mars og forbereder hiet i oktober.

De er altetende og spiser hovedsakelig frukt, nøtter og bær. Til slutt parer de seg midt på året og produserer omtrent to unger i hvert kull.

6. De vanligste bjørneartene: Den amerikanske svartbjørnen

Dette er en av de mest populære bjørneartene fordi de lever i de nåværende nasjonalparkene i USA. Pelsen deres kan også være brun, til tross for navnet. Dette dyret er veldig raskt og har et større hode enn andre og har også en mer robust kroppsbygning. Luktesansen deres er omtrent 7 ganger mer akutt enn en hund – det er i alle fall det som sies. De er også mer aktive tidlig på morgenen.

7. Brunbjørn

En brunbjørn

Ikke alle disse bjørnene er brune og pelsen deres kan ha andre farger som gul og svart. Disse dyrene er store og deres habitat er det bredeste av alle, ettersom de kan leve i Asia, Nord-Amerika eller Europa. Alaska har imidlertid den største bestanden. Denne typen bjørn foretrekker å være alene, og den er for det meste nattaktiv. I tillegg ligger de i vintersøvn om vinteren og er ganske kresne når det kommer til maten.

8. De vanligste bjørneartene: Isbjørnen

En isbjørn.

I tillegg til å være den eneste hvite bjørnen, er dette også den eneste bjørnarten som utelukkende spiser kjøtt – for det meste sel – på grunn av deres beliggenhet i den arktiske regionen. Disse bjørnene er enorme og har rikelig med pels og kan tilbringe mange timer i vannet. Faktisk kan de svømme flere kilometer uten stopp. De virker litt rare når de går på bakbena, men er faktisk ganske intelligente. Til slutt formerer de seg hvert tredje år og kan overleve fra fettreserven.

Det kan interessere deg ...
Effektene av klimaendringer for den kantabriske brunbjørnen
My AnimalsLes det hos My Animals
Effektene av klimaendringer for den kantabriske brunbjørnen

I de kantabriske fjellene (Spania) har effekten av økte temperaturer påvirket den kantabriske brunbjørnen (ursus arctos arctos) og også fôringen av...