Dvergflodhest: Habitat og karakteristikker

Dvergflodhest er mindre enn den vanlige arten. Den finnes i dyreparker og naturreservater, men livet i naturen er på noen måter ukjent.
Dvergflodhest: Habitat og karakteristikker

Siste oppdatering: 24 januar, 2022

Flodhester er pattedyr som inspirerer til en viss mengde frykt på grunn av hvor store og aggressive de er. Imidlertid har de vært ganske utsatt for miljøendringer gjennom århundrene. Av denne grunn finnes det for tiden bare to levende arter: dvergflodhest og vanlig flodhest, som skiller seg spesielt ut i størrelse.

Begge eksemplarene tilhører familien Hippopotamidae. Dvergflodhest er den minste av de to, men er ikke mindre interessant. Dens vitenskapelige navn er Hexaprotodon liberiensis og den skiller seg ut på mange fronter på et biologisk nivå. Lær alt om den i den følgende artikkelen.

Dvergflodhestens habitat

Dvergflodhest lever i den vestlige delen av det afrikanske kontinentet. Det geografiske området omfatter fire forskjellige land: Liberia, Sierra Leone, Guinea og Elfenbenskysten.

Habitatet til dette pattedyret er begrenset til skogkledde områder nær vannmasser, da de må fukte huden med jevne mellomrom. De kan bli funnet i nærheten av elver, bekker og sumper med tett vegetasjon, da de liker å være i ly for beskyttelse.

En dvergflodhest.

Fysiske karakteristikker ved dvergflodhest

Som nevnt ovenfor er H. liberiensis den minste flodhesten i verden, og måler fra 150 til 175 centimeter i kroppslengde, pluss 20 centimeter for halen. Den har en skulderhøyde på 70 til 100 centimeter og kan nå 270 kilo i vekt.

Disse pattedyrene har en massiv tønneformet kropp, lite hode og fire robuste ben, hver med fire lange tær med lett svømmehud som er ideelle for semi-akvatisk liv. Likevel har de trekk som indikerer at de er mer landlevende enn vanlig flodhest (Hippopotamus amphibius). Fra munnen deres kan vi se utstikkende hoggtenner, som har en forsvars- i stedet for en spiserolle.

Disse pattedyrene har brun eller svart hud, som har en grå tone på den nedre delen av kroppen. De har ingen pels og har kun hår på mulen og halen. Et interessant faktum er at de produserer en rødlig sekret som ofte forveksles med svette eller blod. Det har imidlertid ingenting med noen av disse stoffene å gjøre.

Det rødlige sekretet er en forbindelse med en beskyttende funksjon, da epidermis til dvergflodhest er tynn og følsom.

Underarter av H. liberiensis

Det er to underarter eller typer dvergflodhester. Disse er som følger:

  • C. liberiensis liberiensis, den nominelle arten eller referansearten.
  • C. liberiensis heslopi eller Heslops flodhest. Dem var lokalisert i Nigeria, selv om det siden 1940-tallet ikke er flere data om dens eksistens, så den antas å være utdødd.

Oppførsel

Disse flodhester er solitære i sine vaner, selv om de har blitt observert i små grupper (vanligvis et par, eller en ung med moren). Perioden med hyppig aktivitet er om natten eller i skumringen, og de hviler i løpet av dagen, selv om dette ikke alltid er tilfelle. Noen individer utfører oppgaver på dagtid.

Leveområdene til individene overlapper hverandre, så de er ikke territorielle. De liker å søke tilflukt i elver, sumper eller bekker blant røtter eller trestammer, men også i huler. Likevel er det ikke kjent om de bygger disse områdene eller drar nytte av allerede etablerte.

Når det gjelder kommunikasjonen deres, er lite informasjon tilgjengelig. Disse flodhestene kan gi fra seg noen grynt eller plystring, men de er vanligvis stille. De sender også ut kjemiske eller luktende signaler som varsler og under reproduksjonsperioden.

Dvergflodhestens kosthold

Merkelig nok er flodhester ikke rovdyr, men planteetere. Menyen deres er helt plantebasert. Dette inkluderer et bredt utvalg av planter og plantedeler: skudd, knoller, urter, semi-akvatiske og i større grad nedfallsfrukter, bregner og løvbladarter. De spiser vanligvis i løpet av ettermiddags- og kveldstimene.

Flodhester konsumerer alle planter som er tilgjengelige, uavhengig av type eller art, så kostholdet deres er generalistisk.

Reproduksjonen til dvergflodhest

Reproduksjonen av disse dyrene er vivipari og eksperter vet ikke hvordan det skjer i naturen, siden deres eneste observasjoner er gjort på dyr i fangenskap. La oss se på noen detaljer om reproduktiv oppførsel og fødsel hos disse pattedyrene.

Paring

Paringen er støyende, kan skje på land eller i vannet, og finner sted når som helst på året (vanligvis hver 7. til 9. måned). Flodhester opprettholder monogame forhold i dyrehager. Det er imidlertid mistanke om at dette ikke forekommer i naturen på grunn av overlappende territorier til en hann med flere hunner.

Drektighet og avkom hos dvergflodhest

Svangerskapsperioden varer omtrent 6 til 7 måneder. Etter dette føder de drektige hunnene en enkelt kalv som veier omtrent 5 kilo, som fødes fullt utviklet. Fødselen finner sted både på land og i vannområder, men hvis vannet er for dypt risikerer flodhestungen å drukne.

Ved 3 måneders alder begynner de unge flodhestene allerede å spise fast føde, mens ammeslutt skjer fra 6 til 8 måneder. Seksuell modenhet nås mellom 3 og 5 år hos begge kjønn.

Bevaringsstatus

Dvergflodhest har lidd av en bestandnedgang de siste årene og står i fare for å dø ut. Den er klassifisert som “sterkt truet (EN)”International Union for Conservation of Natures (IUCN) rødliste.

Den største trusselen mot dens overlevelse er fragmentering eller tap av naturlig habitat på grunn av økning og utvidelse av jordbruksområder. Disse fascinerende pattedyrene blir også jaktet på for verdien av kjøttet deres. Ironisk nok er støttennene deres uten kommersiell betydning.

En dvergflodhest under vann.

Oppsummert er dvergflodhest en av bare to flodhestarter i dag. Den sliter for tiden for å overleve i naturlige miljøer, hvor den mister mer og mer plass. Selv om den er avlet i fangenskap i beskyttede områder, er det viktig å implementere flere planer for å hjelpe dette solitære dyret i naturen.

Det kan interessere deg ...
Elefanters drektighet og reproduksjon: Noen fascinerende fakta!
My Animals
Les det hos My Animals
Elefanters drektighet og reproduksjon: Noen fascinerende fakta!

Lær hvor lang elefanters drektighet er og beundre dette majestetiske landpattedyret med en av de lengste svangerskapsperioder.



  • Hexaprotodon liberiensis, Animal Diversity Web (ADW). Recogido a 08 de noviembre en: https://animaldiversity.org/accounts/Hexaprotodon_liberiensis/
  • Hippopotamus amphibius, Animal Diversity Web (ADW). Recogido a 08 de noviembre en: https://animaldiversity.org/accounts/Hippopotamus_amphibius/
  • Outtara, K., Gba, C., Kone, I., Paris, M. (2018). Habitat use in wild pygmy hippopotamus (Choeropsis liberiensis) in Taï National Park, Côte d’Ivoire. International Journal of Biological and Chemical Sciences, 12(6), 2578-2588.
  • Ransom, C, Robinson, P.T. & Collen, B. 2015. Choeropsis liberiensis. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T10032A18567171.
  • von Houwald, F., Wenker, C., Flacke, G., Steck, B., Osterballe, R., Viduna, R., and
    Matthews, A. 2020. EAZA Best Practice Guidelines for the Pygmy Hippopotamus
    (Choeropsis liberiensis). First edition. European Association of Zoos and Aquaria,
    Amsterdam, The Netherlands.