Elefanten: karakteristikker, oppførsel og habitat

Visste du at elefanten er et dyr som grupperer seg i matriarkalske familier? I denne artikkelen deler vi flere interessante fakta om dette dyret.
Elefanten: karakteristikker, oppførsel og habitat

Siste oppdatering: 10 august, 2021

Elefanten er et av de største pattedyrene i verden, og på landejorden tar den utvilsomt topplasseringen. Dette er en art som er en etterkommer av mammutene og mastodontene fra istiden.

Dette dyret tilhører gruppen snabeldyr (Proboscidea),som kun består av elefanter. Tidligere fantes det mange flere dyr i denne gruppen, men de er alle utdødd.

Elefanten og dens karakteristikker

Utover størrelsen, som kan overstige 4 meter, har elefanten andre veldig slående fysiske karakteristikker. For eksempel kan den veie opptil ett tonn. Når en kalv blir født, veier den vanligvis omtrent 100 kilo.

Elefanten er et av de lengstlevende dyrene på planeten, og kan leve opptil 70 år. I denne forbindelse var det et tilfelle av et eksemplar i fangenskap som døde i en alder av 86! Andre svært interessante karakteristikker ved elefanten er:

  • Hastighet: Opptil 34 km/t
  • Drektighetsperiode: 22 måneder
  • Reproduktiv alder: Fra 12 til 50 år

Snabelen inneholder ikke noen bein, og er et veldig nyttig verktøy for elefanter for å samle mat, lage lyder og identifisere lukter. Ørene deres brukes ikke bare til å oppdage lyder i omgivelsene, men også til å regulere kroppstemperaturen.

En elefant som spiser planter

Kosthold

Elefanten er et planteetende dyr. Kostholdet deres består av bark og blader av både trær og busker, samt urter og frukt. Den må spise i 16 timer om dagen for å kunne overleve. Dette betyr at den kan konsumere opptil 250 kg mat i løpet av denne tiden.

Elefantens kropp kan bare behandle 50 % av det den spiser. Derfor må den spise sakte og gradvis. For å komplettere kostholdet må elefanten imidlertid drikke vann. Faktisk kan den drikke opptil 15 liter vann samtidig.

Det skal bemerkes at elefantkalver bruker opptil fire år der de bare drikker morsmelk for å vokse og utvikle seg skikkelig. Dermed utvikler dette dyret seg sakte, men sikkert.

Oppførsel

Elefanter grupperer seg i flokk med en matriarkal organisering. Med andre ord består flokken av unge hunner og kalver og ledes av den eldste hunnen. Flokker roterer vanligvis på ikke medlemmene sine og gjenkjenner hverandre resten av livet. Hannene er uavhengige bortsett fra når de parer seg.

Når et individ allerede er for gammelt eller sykt, prøver flokken å hjelpe den med å reise seg opp til dyret ikke lenger kan holde seg oppe. Flokken grupperer seg den rundt for å prøve å hjelpe den. Når den dør, viser de andre elefantene ulik oppførsel, for eksempel:

  • hevet snabel mens de blir stående i en holdning som angir spenning
  • kjærtegner kroppen med snabelen og kaster jord, blader eller grener på levningene
  • blir med kroppen til den begynner å råtne

Dette dyret holder et konstant og positivt samspill med flokken sin. Hunnene er spesielt omgjengelige med hverandre og viser vanligvis mye empati. De har også en god følelse av samarbeid og fellesskap, og prøver å beskytte hverandre.

En elefantflokk

Habitat

Elefanter lever vanligvis alltid i nærheten av en vannkilde. Ikke bare for å drikke, men også for bading, ettersom det lar dem beskytte huden mot sol og varme. Disse pattedyrene elsker å velte seg i gjørma og spraye støv på seg selv for å motvirke effekten av sollys eller insektbitt.

Elefanten trenger mye plass, og holder seg vanligvis ikke på samme sted i lange perioder. Disse dyrene er naturens gartnere. Når de vandrer, sprer de frø, og dette fremmer veksten av vegetasjon i forskjellige områder.

Nå, avhengig av arten, varierer landskapet. For eksempel lever afrikanske elefanter i tropiske skoger, gressletter, elvedaler, sump og savanner, mens asiatiske elefanter bare lever i tropiske skoger. I dag har imidlertid mange elefanter måtte plasseres i naturreservater og beskyttede områder.

I fare for utryddelse

De største truslene mot denne arten er mennesker, som fortsetter å ødelegge deres naturlige habitat eller jakte på elefanter for elfenben og andre formål. Og til tross for handlingene til aktivister og dyreelskere, er det fortsatt mye å gjøre med hensyn til deres beskyttelse. For å øke bevisstheten ble 12. august erklært som Verdens elefantdag.

Det kan interessere deg ...
Beskyttelse av elefanter mot krypskyttere
My AnimalsLes det hos My Animals
Beskyttelse av elefanter mot krypskyttere

Den walisiske zoologen Nick Murray har viet sitt liv til å beskytte elefanter mot krypskyttere i mer enn 10 år. Les mer om hvordan de gjør dette.