Fjellkatten - Et alvorlig utrydningstruet kattedyr

12 januar, 2021
Fjellkatten er et lite vilt dyr som lever i høyden i Andesfjellene. Dessverre er den alvorlig truet.

Fjellkatten, også kjent som andeskatt (Leopardus jacobita) er en liten villkatt som er endemisk i Sør-Amerika. Den er en av de mest truede artene på det amerikanske kontinentet. Den er også et av de minst kjente kattedyrene på planeten. Dens utbredelse er hovedsakelig i de fjellrike områdene i Andesfjellene, Peru og Nord-Bolivia, Chile og Argentina.

Den er betraktet som et hellig dyr av mange Andes-stammer, så denne arten er historisk verdifull for lokalsamfunnene der. Ulike Andes-kulturer har risset representasjoner av dette dyret i helleristninger gjennom tidene, og de anser dem som beskyttende fjellånder. Fortsett å lese for å finne ut mer om dette vakre truede dyret.

Hvordan er fjellkatten?

Disse små dyrene måler mellom 74 og 85 centimeter i lengde og har en lang hale med mørke ringer som måler mer enn 35 centimeter. De overstiger vanligvis ikke 35 centimeter i høyde og veier mellom 4 og 7 kilogram. Med andre ord, de er omtrent like store som en huskatt.

I tillegg er pelsen deres lang, tett, grå med rødgule flekker jevnt arrangert på begge sider av kroppen. Magen er hvit og ørene store og avrundede mens nesen er helt svart og labbene korte og robuste.

En fjellkatt på stokk

Fjellkattens leveområde

Denne villkatten lever i tørre, steinete, tynt vegeterte omgivelser og nær vannkilder. Du kan finne dem hovedsakelig i høye høyder, mellom 3000 og 5000 meter over havet, hvor temperaturene er ekstreme og sterke vindkast blåser kontinuerlig.

Disse steinete landskapene er ikke kontinuerlige. Fjellkattens leveområde – og dens byttedyr – har blitt naturlig fragmentert. Derfor gjør menneskelige forstyrrelser det enda vanskeligere for dem å spre seg. Som du kan se, er tettheten til bestanden ganske lav. Estimater indikerer faktisk at det finnes rundt 1400 voksne individer i naturen, men antallet synker.

I tillegg tror noen at fjellkatten og pampaskatten (Leopardus colocolo) deler samme territorium. Katten som bekymrer oss her, er en mer spesialisert art med et mindre utvalg av ressurser enn pampaskatten. Dette er fordi den ville tape – når det gjelder interspesifikk konkurranse.

Det er få observasjoner av dette dyret på grunn av dens unnvikende oppførsel og vanskelighetene i terrenget de lever. Bare gjennom avanserte teknikker, som bruk av fotokameraer og radiosendere, har det vært mulig å beregne antallet ville eksemplarer.

Et unnvikende og ukjent dyr

Fjellkatten er solitær og dermed ganske vanskelig å støte på. Dette er grunnen til at vi ikke vet mye om deres livsvaner. Noen mener at de er mer aktive om natten og i løpet av første halvdel av dagen når det sannsynligvis er lettere å fange sitt neste måltid.

Noen mennesker har oppdaget dem parvis mellom månedene juli og desember og med sine avkom mellom oktober og april. Moren kan beskytte kullet sitt i hull som er laget av gravende pattedyr eller i sprekker mellom steiner.

Innfødte gnagere er hovedbyttet til fjellkatten, for eksempel musen Phyllotis xanthopygus, fjellviscacia (Lagidium viscacia), chinchillarotten Abrocoma cinerea eller buskrotten Octodontomys gliroides. Forskere dokumenterte også at denne katten også kan fange fugler, insekter og andre små pattedyr.

Trusler mot den hellige fjellkatten

De største truslene fjellkatter står overfor er krypskyting, mangel på byttedyr og tap av leveområde. Dessverre er dette dyret “hellig” for noen etniske grupper som ofrer dem på noen av festivalene sine. Dermed er dette to av de viktigste truslene mot arten, sammen med krypskyting for pelsen deres.

Menneskelige aktiviteter som utvidelse av landbruksgrensen, utilstrekkelig husdyrforvaltning og vannuttak for økt gruvedrift og oljeaktivitet i det søramerikanske høylandet endrer også habitatet til denne katten.

En avskoget jungel

Til slutt prøver overvåking av frie eksemplarer, partnerskap mellom de forskjellige landene som er vert for arten, og samarbeidet mellom frivillige organisasjoner som Andean Cat Alliance og forbedrer situasjonen til denne villkatten. Å vite mer om arten, øke bevisstheten og endre den truede statusen er vanskelig, men gjennomførbart.

  • IUCN Leopardus jacobita
  • ONG Alianza Gato Andino
  • Felinos de Argentina