Grå kjempekenguru: habitat og egenskaper

Grå kjempekenguru deler trekk med andre slektninger, for eksempel rød kjempekenguru og mørk kjempekenguru. Vil du bli bedre kjent med den?
Grå kjempekenguru: habitat og egenskaper

Siste oppdatering: 31 oktober, 2021

Australias naturlige fauna inkluderer grå kjempekenguru. Dette pungdyret er beslektet andre pattedyr som wallabyer og andre arter som utgjør familien Macropodidae. Den er et fascinerende dyr, så det er verdt å lære noen fakta om den.

En lite kjent detalj om ordet “kenguru” er at vi bruker det for å snakke om alle artene i denne gruppen. Imidlertid brukes det vanligvis for å referere til de større eksemplarene i gruppen av disse planteetere. Vil du vite mer om disse dyrene? Hvilke trekk skiller grå kjempekenguru fra slektningene? Les videre!

Habitatet til grå kjempekenguru

Grå kjempekenguru er hjemhørende på den sørlige og østlige kysten av Australia (samt Tasmania). I disse områdene kan disse pungdyrene finnes i et stort utvalg av habitater, fra skog til gressletter.

Alle økosystemer bebodd av kenguruer er preget av hovedsoner: et der det regner ofte og et annet som er klassifisert som halvtørt.

Uno de los tipos de marsupiales.

Fysiske trekk

Før vi går inn på de fysiske trekkene til denne østlige arten, må vi nevne at det også finnes mørk kjempekenguru. Selv om sistnevnte ble ansett for å være en underart av de vi er opptatt av her, har de blitt definert som to forskjellige arter.

Av denne grunn er den østlige arten identifisert som Macropus giganteus og den vestlige arten som Macropus fuliginosus. På sin side omfatter grå kjempekenguru to underarter differensiert i henhold til fordelingen av hver enkelt:

  • Australsk: Denne underarten kalles M. giganteus giganteus.
  • Tasmansk: Underarten er anerkjent som M. giganteus tasmaniensis.

Begge underarter viser forskjellige fargemønstre som varierer fra grått til brunt på overkroppen og hvitt på de nedre delene foran. Heldigvis er det lettere å identifisere dem som tobenede dyr.

Videre kan det hos denne arten observeres en tydelig seksuell dimorfisme mellom hanner og hunner. Spesielt kan hannene være dobbelt eller tredoblet vekten til en hunn, mens de er over en meter høye, men aldri overstige to meter. Hunnene, derimot, når en maksimal høyde på bare en meter.

Når det gjelder lengden på halen, måles den separat fra resten av kroppen, og den varierer også etter kjønn. For hanner kan den måle 109 centimeter, men hos hunner forblir den på solide 84 centimeter.

Det mest slående trekket ved denne arten er imidlertid pungen. Denne posen er bare tilstede hos hunner og lar ungene fullføre utviklingen. I tillegg fungerer den også som beskyttelse, ettersom den lar dem gjemme seg for rovdyr.

Artens atferd

Kenguruer er sosiale pattedyr som vanligvis lever i små grupper som består av en dominerende hann, 2-3 hunner, deres unger og 2-3 unge hanner. Det har blitt observert at de unngår de varmeste timene på dagen og at de kommuniserer ved å avgi en rekke karakteristiske lyder, kalt clucks.

Kostholdet til grå kjempekenguru

Som resten av artene i familien Macropodidae, er bestanden av grå kjempekenguru preget av å være utelukkende planteetende. Derfor lever disse pungdyrene på forskjellige typer plantekilder som blader, busker, trebark og forskjellige plantearter. De unngår å spise tørt gress, da dette gjør det vanskelig å fordøye.

Reproduksjon hos grå kjempekenguru

Ankomsten av våren og begynnelsen av sommeren er startsignalet for reproduksjonsperioden til grå kjempekenguru. Derimot formerer alle andre kenguruer seg gjennom året, forutsatt at forholdene er optimale.

I løpet av disse månedene er atferden til medlemmene av denne arten assosiert med repeterende atferd. For eksempel kjemper den hannlige kenguruen mot et annet hannlig individ ved boksing eller annen aggressiv oppførsel. Han søker å vise sin overlegenhet med disse handlingene.

Av alle hannene er den dominerende hannen den som har flest muligheter til å pare seg med en hunn i brunst. Når det gjelder frieri, oppfører mange kenguruer seg på samme måte: hannen lager klirrende lyder og rister på halen og hodet for å etablere sin dominerende posisjon i hierarkiet.

En merkelig evolusjonær strategi for kenguruer er den såkalte embryoniske diapausen, der utviklingen av zygoten stopper og går inn i en utviklingspause. På denne måten sikrer hunnen at zygoten modnes når forholdene er riktige.

Bevaringsstatus

Sist, men ikke minst, bør det bemerkes at bestanden av grå kjempekenguru forblir stabil. På grunn av denne situasjonen er bevaringsstatusen for denne pungdyret klassifisert som “Livskraftig (LC)” av International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Det antas at det er omtrent 2 000 000 eksemplarer i live i naturen i dag.

Oppsummert er grå kjempekenguru en art som er endemisk for det australske kontinentet. Dem skiller seg i spesifikke detaljer fra den røde kjempekenguruen, men vi må tydeliggjøre at både kenguruer (og alle dyr generelt) er avgjørende for balansen i miljøet de lever i.

Det kan interessere deg ...
Møt quokka: Det gladeste dyret i verden
My Animals
Les det hos My Animals
Møt quokka: Det gladeste dyret i verden

Quokka har fått tittelen “verdens gladeste dyr” takket være det stadige smilet i ansiktet dens. Med denne berømmelsen lurer mange på hva dette dyre...