Hamlyns ape: Karakteristika og habitat

Kan du forestille deg en ape som har ansikt som en ugle? Vel, her er den!
Hamlyns ape: Karakteristika og habitat

Siste oppdatering: 14 juli, 2019

Det finnes så mange forskjellige apearter, men kunne du ha forestilt deg en som har trekk som ligner på en fugl? Dette er tilfellet med Hamlyns ape. Denne apen blir også kalt uglefjes-ape, og som navnet antyder, har de et ansikt som får dem til å ligne en viss fjærkledd nattlig skapning.

Møt Hamlyns ape

Cercopithecus hamlyni, også kjent som uglefjes-ape eller Hamlyns ape, tilhører marekattfamilien. Den lever i de tropiske skogene i Øst-Afrika. Disse dyrene finnes i:

  • Den demokratiske republikken Kongo
  • Nordvest-Rwanda
  • Sørvest-Uganda

De lever på mellom 900 og 4600 meters høyde, hovedsakelig i bambusskoger, som er deres viktigste matkilde.

Imidlertid førte mennesket denne arten til andre kontinenter. Faktisk dukket en Hamlyns ape opp først i Londons dyrehage etter at en handelsmann brakte den over i 1907.

Vi vil vise deg uglefjes-ape, en ape med et karakteristisk merke i ansiktet som minner oss om nattfugler.

uglefjes-ape

Cercopithecus hamlynis karakteristika

Men hva er det ved disse apene som minner oss om ugler? Svaret er at de har to striper i ansiktet, en vertikal og en horisontal, som danner en T. Disse merkelige markeringene har en hvit eller gulaktig farge og skiller seg ut mot den mørke pelsen deres. Andre fysiske karakteristika hos disse primatene er:

  • Hanner veier mellom 7 og 10 kilo og hunner veier mellom 4,5 og 6 kilo.
  • Hannens kroppslengde er mellom 50 og 65 centimeter, og hunnene er mellom 40 og 55 centimeter.
  • De har grått og svart, langt, tett og tynt hår.

Atferden til denne apen

Uglefjes-ape er kjent for å være terrestrisk og trelevende. Imidlertid foretrekker de å være på bakken når de beveger seg rundt og finner mat.

Bambus er deres viktigste matkilde. De spiser imidlertid også blader fra andre trær, samt urter, frukt og frø.

De lever i små grupper på ikke mer enn 10 individer. Innenfor disse gruppene er det en dominerende hann som skiller seg ut og kommuniserer både på en olfaktorisk og vokal måte. De bruker også en kjertel i brystkassen for å markere territoriet sitt. De bruker også forskjellige stemmer for å orientere seg eller når de parer.

Denne primatens fødesesong er mellom mai og oktober. Hunnen går drektig i rundt fem eller seks måneder, og så blir babyen født. Vanligvis vil hunnene ikke bli drektige igjen før etter to år.

Hamlyns ape

Et dyr som formerer seg i dyreparker

I fangenskap kan uglefjes-aper leve i opptil 27 år. Leoparder, afrikagullkatt og mennesker er deres naturlige fiender i naturen.

Selv om den mørke pelsen deres hjelper dem med å forbli ubemerket, har avskoging, jakt og lave fødselsrater gjort den til en sårbar art. Dette er ifølge deres kvalifikasjon av IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Dette dyret kan formere seg i fangenskap, og dette skjer i mange dyreparker i Europa og Nord-Amerika.

Det kan interessere deg ...
Palmeolje er nå også en trussel for livet i Afrika
My AnimalsLes den inn My Animals
Palmeolje er nå også en trussel for livet i Afrika

Noen studier anslår at vi innen 2050 må firedoble områdene vi skaffer palmeolje fra for å forsyne verdens populasjon, og produksjonen er i gang i Afrika.