Karakteristikkene og spisevanene til javaneshorn

21 desember, 2020
Javaneshorn er et av de mest truede pattedyrene på planeten. Det finnes bare rundt 18 levende voksne eksemplarer igjen.

I løpet av 1800-tallet var antallet javaneshorn ganske høyt, og de levde i en stor region på det asiatiske kontinentet. Disse dyrene levde i land som Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam.

For tiden finnes det bare noen få i en liten region nord for øya Java, i Ujung Kulon nasjonalpark. Disse dyrene er på grensen til utryddelse på grunn av tapet av habitatet deres, og også fordi folk dreper dem for å stjele hornene deres, ofte brukt i tradisjonell kinesisk medisin.

Karakteristikkene til javaneshorn

Anselme G. Desmarest beskrev javaneshornet (Rhinoceros sondaicus sondaicus) i 1822. Den var den siste som ble beskrevet og katalogisert innenfor fylogenien, på grunn av dens sjeldenhet og livsstil.

Som du kan se, er denne arten en av de mest truede på planeten. Det finnes noen eksemplarer i en nasjonalpark, men de lokale organisasjonene frykter at de ikke vil overleve veldig lenge på grunn av krypskyting og innavl. De to andre underartene av javaneshorn er allerede utryddet (Rhinoceros sondaicus annamiticus og Rhinoceros sondaicus inermis).

Sammenliknet med andre neshornarter er dette pattedyret mindre og har mindre utviklede hudplater. Med andre ord har den ikke den typiske “rustningen” som er karakteristisk for andre neshornarter.

Hannene og hunnene er ganske like; hunnene har en tendens til å være litt større. Huden deres har en gråbrun tone. Den enkleste måten å vite hvilket kjønn de er på, er å se på hornet deres, som enten er fraværende eller lite hos hunnene.

Dette er det nest største pattedyret i Asia – den asiatiske elefanten er det største. De kan nå en høyde på 1,7 meter og er omtrent 4 meter lange. De varierer i vekt, og den går fra nesten 900 kg til litt mer enn to tonn.

En neshorn spiser

Habitat

Fram til det øyeblikket noen katalogiserte dette dyret som en art, visste vi bare de lokale innfødte fortalte oss om javaneshorn. De snakket om et slags forhistorisk vesen med et horn. Dette dyret levde i den fjerneste jungelen på den indonesiske øygruppen og var veldig vanskelig å finne. Bare deres hauger med ekskrementer og enorme fotavtrykk røpte deres tilstedeværelse.

I dag lever javaneshorn i regnskogområder i lavlandet, alltid nær vannmasser. De pleide imidlertid å leve på åpne gressletter og i høye fjellområder. Forskning antyder at de ikke levde i jungelen, så deres nåværende habitat er ikke optimalt.

Hva spiser javaneshorn?

Javaneshornet er et planteetende dyr som hovedsakelig spiser planter. De trenger en stor mengde daglig for å opprettholde sin robuste kropp. I tillegg trenger de store mengder vann, og det er derfor de holder seg rundt elver og innsjøer.

De vil spise altfor fiberholdig mat hvis de må, men foretrekker myke spirer. Vi vet at dette dyret kan slå ned treaktige planter for å nå de grønne spirene på grenene, akkurat som andre asiatiske neshornarter. I tillegg bruker de leppen til å velge de mest appetittvekkende bitene.

Javaneshorns reproduktive liv

Hvordan neshorn reproduserer seg og utviklingen av deres avkom er fremdeles et mysterium, akkurat som nesten alt annet om biologien til javaneshornet. Vi vet at det er en solitær art, og enkeltindivider bare er sammen for å pare seg eller ta vare på avkommet.

Studier anslår at levetiden til arten er mellom 30 og 40 år. Svangerskapet varer omtrent 16 måneder, og deres seksuelle modenhet begynner når de er mellom fem og syv år for hunner og 10 år for hanner.

neshorn spiser

Bevaringen av denne arten har få forventninger til en gjenoppblomstring eller gjeninnføring. Det konstante tapet av habitat i denne regionen på planeten er brutalt. Dermed vil vi ikke kunne lære mer om disse dyrene før de utryddes.

  • Ellis, S. & Talukdar, B. 2020. Rhinoceros sondaicus. The IUCN Red List of Threatened Species 2020: e.T19495A18493900.
  • Grubb, P. 2005. Artiodactyla. In: D.E. Wilson & D.M. Reeder (ed.), Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed), pp. 637-722. Johns Hopkins University Press, Baltimore, USA.
  • Nowak, R.M. 1999. Walker’s Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore, USA and London, UK.
  • Schenkel, R. and Schenkel-Hulliger, L. 1969. The Javan rhinoceros (Rhinoceros sondaicus Desm.) in Udjung Kulon Nature Reserve: its ecology and behaviour. Field Study 1967 and 1968. Acta Tropica 26: 97-134.