Kattedyret pallaskatt: En einstøing fra Himalaya

14 februar, 2021
Kattedyret pallaskatten er et solitært og sky dyr, og blir sjelden sett i sitt miljø. Det foretrekker steinete og bortgjemte områder i fjellene i Sentral-Asia.

Kattedyret pallaskatt (Felis manul eller Otocolobus manul), også kjent som manul, er en liten villkatt fra Sentral-Asia. Det er interessant å vite at navnet dens stammer fra navnet på personen som først beskrev den, den tyske zoologen Peter Simon Pallas.

Denne katten er på størrelse med en huskatt og har vakker og svært ettersøkt pels. Dessuten er de runde pupillene, som ligner på de hos store katter, et av dens karakteristiske trekk. Dessuten har denne arten korte ben, flatt ansikt og brede ører, som den bruker til å lage noen av de morsomste ansiktsuttrykkene i katteverdenen.

Hvor lever kattedyret pallaskatt?

Selv om pallaskatten finnes i hele Sentral-Asia, er dens habitat veldig spesifikt. Denne katten er tilpasset kalde og tørre omgivelser og okkuperer stepper, alpinørkener og steinete områder. Dermed lever denne arten på slettene i land som Mongolia, Russland, Pakistan, Vest-Kina, Sibir og Tibet. Den finnes også i Nord-Iran og India.

Den bor i huler eller sprekker som er gravd ut av andre dyr, i høyder mellom 4000 og 5000 meter over havet, men bare i områder der dyp snø ikke samler seg. Det er svært sjeldent at den har blitt sett i lavlandsområder.

En pallaskatt som sitter på en stein

Pelsen til pallaskatten: Dens beskyttelse, skjønnhet og forbannelse

Skjønnheten til denne katten kommer hovedsakelig fra den veldig tykke pelsen. Takket være pelsen kan den beskytte seg mot den kalde frosten i habitatet. Pelsen har betydelige fargevariasjoner som endrer seg etter sted og årstid, noe som hjelper den med å gå ubemerket hen i sitt habitat.

Dermed varierer tonaliteten til pelsen avhengig av årstid. Den er mye mer hvitaktig om vinteren og mer gråaktig når det ikke er snø på steinene. Derfor varierer pelsen fra askegrå til okerfarger i forskjellige regioner.

Denne variasjonen overbeviste noen forskere om å foreslå en klassifisering i to underarter. Definisjonen av disse underartene krever ny forskning. Disse underartene vil være:

  • Otocolobus manul manul, representert ved den vanligste pigmenteringen som er funnet. Den finnes hos de fleste eksemplarer av arten, men hovedsakelig i Mongolia og Kina.
  • Otocolobus manul nigripectus, som har særegne sorte markeringer. Den finnes i Tibet, Kasjmir, Nepal og Bhutan.

Pelsmønsteret til kattedyret pallaskatt

Den har hvitaktig pels på kinnene. Dette står i kontrast til de svarte flekkene i pannen og de tynne mørke linjene som begynner i øyekroken og krysser ansiktet. Den har også mørke ringer rundt øynene og svarte flekker på toppen av hodet og pannen. Munnen, haken og nakken er hvite med en litt rødlig fargetone nær overleppen.

Bena og magen har fem til syv smale svarte striper som krysser korsryggen på tvers. Disse mørke stripene er ikke alltid synlig ved første øyekast på grunn av pelsens tetthet.

Dessuten har den lange, hårete halen en svart spiss og vakre sorte ringer overalt. Magepelsen er nesten dobbelt så lang som den på ryggen, og den fungerer som beskyttelse mot kulde når katten ligger.

Andre fysiske egenskaper

Pallaskatter er robuste, fyldige og har korte ben. De blir mellom 50 og 62 centimeter i lengden, pluss en hale på 21-31 centimeter. De veier i gjennomsnitt 4,5 kilo.

Kanskje det mest typiske med dyret er det store flate hodet. Ørene er små med ekstremt lav innsetting. Snuten er kortere enn hos huskatter, til det punktet der den har færre tenner enn andre katter.

Livsstil

Denne ville katten er et solitært nattaktivt kattedyr, men den kan også være aktiv i skumringen og tidlig på morgenen. I følge eksperter sover den vanligvis i bergsprekker og små grotter om dagen. De søker ofte ly i hulene til andre små dyr som murmeldyr, rev og grevling.

Forskere la merke til deres ekstraordinære evne til å gjemme seg i sitt eget habitat. Stripene og pigmenteringen gjør det enkelt å gå i ett med omgivelsene. Denne kamuflasjeevnen er nyttig for jakt siden pallaskatter er dårlige løpere.

Denne katten spytter eller plystrer ikke når den føler seg truet, men den hyler og knurrer når den er redd. Lyden har blitt beskrevet mer som uling fra en liten hund enn mjauing fra en huskatt. I følge eksperter kan denne katten male på samme måte som en huskatt.

Få av disse dyrene har blitt holdt i fangenskap, men de som har det, har en tendens til å være aggressive og dristige mot mennesker.

Hvilket bytte foretrekker kattedyret pallaskatt?

Gjennom hele habitatområdet spiser denne katten hovedsakelig små pattedyr kjent som pipeharer og andre små gnagere. Som en rovdyrart er dens rolle gunstig for mennesker siden pipeharer betraktes som jordbruksskadedyr.

Denne katten er ekspert på å forfølge og angripe disse dyrene på de steinete steppene der den bor. Det er også kjent at den av og til spiser små insektetende fugler.

Den ulovlige handelen med pallaskatter

Det er historiske bevis som viser at handelen med denne kattens pels begynte i 1965, med et gjennomsnitt på mer enn 50 000 skinn per år frem til 1985. Det skal bemerkes at pelsen til pallaskatten ikke betraktes som pels av høy kvalitet for tiden, og den har derfor lave priser i forhold til snøleoparden, gaupa og andre arter med villkatter.

Bevaringsstatus

Det skal bemerkes at bevaringsstatusen til pallaskatten er lite kjent på grunn av mangel på informasjon om antall. Den ble jaktet mye på til 1980-tallet.

Selv om jakt ikke lenger ser ut til å være et problem for denne katten, blir de små gnagerne og pipeharene den spiser forgiftet i noen deler av Russland og Kina fordi de regnes som sykdomsbærere.

Pallaskatten under en grein

Det er foreløpig uklart hva den største trusselen mot denne arten er: eksponering for gift eller reduksjon i matforsyningen. I tillegg, til tross for lovene som beskytter den, kan vi fremdeles finne krypskyting på grunn av den vakre grå pelsen.

Til slutt er forsøk på avl i fangenskap ganske skuffende og fruktløst siden dødeligheten til avkommet som er fanget nesten er på 50 % (en av to).