9 kuriositeter om brunbjørn

Brunbjørn er bjørnearten med størst utbredelse og kostholdsvariabilitet. Lær noen kuriositeter om dem her.
9 kuriositeter om brunbjørn

Siste oppdatering: 11 juni, 2022

Det finnes mange forskjellige jegere i dyreriket, helt på toppen av næringskjeden og med svært få dyr som er i stand til å utfordre dem. Bjørn er en av dem. Majestetiske og imponerende pattedyr, veldig store og voldsomme også. Her er noen kuriositeter om brunbjørn – se om du kjente til noen av dem fra før!

Brunbjørn har det vitenskapelige navnet Ursus arctos og er en del av Ursidae-familien. De er vidt distribuert i skogene i Nord-Asia, Europa og Amerika. Hvis du vil vite mer om disse kolossale skapningene, har du kommet til rett sted, for her er 9 interessante aspekter av livene deres som vil fascinere deg!

Hvordan ser brunbjørner ut?

Som navnet antyder, har brunbjørner brun pels, men individene varierer i nyanser. Generelt har de lysere neser og mørkere poter. Hodet deres er bredt, snuten fremtredende, og ørene er små. De har korte haler og 5 tær på hvert lem, med ikke-uttrekkbare klør.

Hos disse bjørnene kan vi se seksuell dimorfisme, som betyr at hunner og hanner er forskjellige i noen aspekter, og i dette tilfellet snakker vi om kroppsmasse. Hannene er mer robuste enn hunnene. Generelt varierer vekten deres mellom 100 og 675 kilo, og de kan nå nesten 3 meter i lengde, avhengig av individet.

En brunbjørn.

Kuriositeter om brunbjørn

Det er flere interessante fakta om livet til disse bjørnene, og her er 9 av dem.

1. Det finnes 16 underarter

Selv om det bare er én art av brunbjørn og vi ofte tror at de alle er like, er sannheten at det er en god del variasjon i forhold til hvor de bor. Derfor er 16 underarter av brunbjørn for tiden akseptert, hver med definerende karakteristikker, da de kan variere i størrelse, kroppsmasse og noen fysiske aspekter.

2. De er sålegjengerdyr

Brunbjørn har en sålegjenger-gangart, som betyr at de bruker hele fotområdet til å gå. Denne egenskapen deles med mennesker og dyr som blant annet gnagere, kaniner, kenguruer, vaskebjørn og koalaer. Denne formen for forskyvning lar dem også stå opp på bena eller baklemmene.

3. De inkluderer et stort antall planter i kostholdet

Til tross for sin størrelse og voldsomhet, er brunbjørner altetende dyr, og spiser for det meste planter, spesielt om våren og høsten. I noen områder kan kostholdet deres være opptil 90 % plantebasert. Kostholdet deres inkluderer gress og andre urteaktige planter. De spiser også røtter og frukt, både tørre (hasselnøtter, eikenøtter) og kjøttfulle (epler, bjørnebær, blåbær, kirsebær).

Imidlertid er kostholdsrepertoaret deres veldig mangfoldig. De er også gode jegere og er på utkikk etter visse pattedyr. I tillegg kan de konsumere insekter og åtsel. En annen av deres kjente kulinariske smaker er deres forkjærlighet for laks, i noen regioner hvor disse fiskene vandrer. Denne maten gir et høyt proteininntak til kroppen deres, nesten uten anstrengelse.

4. De går i vintersøvn

En annen av kuriositetene rundt brunbjørn er vintersøvnen deres. Dette gjør de på grunn av mangel på mat i vintersesongen. De går inn i en dyp søvn i omtrent 5 eller 6 måneder. I løpet av denne perioden reduserer de stoffskiftet, noe de oppnår takket være deres fysiologiske tilpasninger.

Før vinterhvilen går brunbjørn gjennom en periode med hyperfagi, det vil si at de får i seg en større mengde mat for å ha de nødvendige næringsreservene. I løpet av denne perioden kan de øke vekten med opptil 70 %.

Brunbjørn spiser gress og jord, sammen med mat, før vintersøvnen. Hensikten med dette er å danne en slags bolus, som tetter tarmen i løpet av denne tiden. Dermed blir fordøyelsen tregere og alle næringsstoffer blir brukt.

5. De spiser opptil 40 kilo mat per dag

Som forventet, takket være størrelsen, må brunbjørner spise store mengder mat per dag, spesielt før de går i vintersøvn. De kan konsumere opptil 40 kilo, og oppnår dette på grunn av den store variasjonen i maten de kan spise – et imponerende faktum om disse pattedyrene.

6. Bjørnen får unger hvert 2. eller 3. år

En av kuriositetene rundt brunbjørn gjelder reproduksjon. De bærer ungene sine i livmoren, noe som krever ekstra energiforbruk og utgjør en større utfordring for deres overlevelse på grunn av vintersøvnen.

I dette scenariet kan det ta opptil 2 eller 3 år før de får avkom igjen. De får ungene sine om vinteren, dier dem og gir varme, noe som gir dem større energiforbruk. I tillegg forlenges foreldreomsorgen med to og et halvt år. Dette viser det harde arbeidet disse fantastiske krigerne har.

7. De er polygame dyr

Som alle pattedyr er de preget av hvordan de formerer seg seksuelt. De er polygame, noe som betyr at de ikke bare har én partner. Det er til og med tilfeller av flere farskap i samme kull, som kan variere fra 1 til 4 avkom, et overraskende faktum.

8. De har dårlig syn

Disse bjørnene kjennetegnes ved at de ikke ser så godt. De er imidlertid avhengige av andre sanser som er mer utviklet, som hørsel og lukt. På denne måten er de i stand til å utføre sine matletingsaktiviteter, et annet merkelig faktum om brunbjørn.

9. De er truet av utryddelse i noen regioner

Selv om den globale bevaringsstatusen til bjørn er av mindre bekymring, er situasjonen i noen områder mer kritisk, ifølge International Union for Conservation of Natur,. I Middelhavsregionen, for eksempel, er arten klassifisert som sårbar. De viktigste truslene involverer blant annet krypskyting, isolering av bestander og endring av habitat.

En brunbjørn.

Vår kuriositeter rundt brunbjørn har vist oss noen interessante og fantastiske aspekter ved disse kraftige skapningene som du kanskje ikke visste om. De er dyr som bruker ressursene som er tilgjengelige for dem i omgivelsene, og tilpasser stoffskiftet om vinteren under deres kamp for å overleve.

Det kan interessere deg ...
Hvordan tar bjørner vare på ungene sine?
My Animals
Les det hos My Animals
Hvordan tar bjørner vare på ungene sine?

Til tross for dens imponerende utseende, er det imidlertid både et gripende og fascinerende skue å se på hvordan bjørner tar vare på ungene sine.