Primaten gorilla: Egenskaper, atferd og habitat

I denne interessante artikkelen vil du oppdage egenskapene, atferden og habitatet til gorillaen.
Primaten gorilla: Egenskaper, atferd og habitat

Siste oppdatering: 19 august, 2021

Hvem husker vel ikke at de besøkte dyrehagen i barndommen der de ble forelsket i primaten gorilla sin majestet og styrke? Dette dyret har vært en del av våre liv siden barndommen selv om den lever i fjerntliggende land. I dag ønsker vi å bli mer kjent med dette fantastiske dyret.

Det er primatenes konge, og absolutt den største. Du burde vite at mange gorillaarter har blitt utryddet. Men i dag kjenner vi til to: den østlige gorillaen og den vestlige gorillaen.

I denne forbindelse bør du også vite at afrikanerne navngav dette dyret; navnet betyr hårete person. De første eksemplarene skal ha dukket opp i Afrika for rundt 25 millioner år siden. Den første offisielle nedtegnede observasjonen var imidlertid av Thomas Savage, en amerikansk lege som var misjonær i Gabon. Dette skjedde i 1847.

Finn ut mer om gorillaen, primatenes konge

Karakteristikker

Dette dyret kan bli opptil 1,80 meter høyt, noe som betyr at noen eksemplarer er mye høyere enn mange mennesker. Hannene kan veie opptil 135 kilo. Hunnene veier imidlertid bare halvparten av det.

En gorilla med to barn
Bildekilde: http://elpais.com

Munnen er stor, og den har en veldig bred, flat nese og veldig små ører. Dette dyret har 32 tenner som ligner på mennesketenner. Gorillaer mister melketennene og utvikler skarpe hjørnetenner når de blir eldre. Akkurat som mennesker, har også primaten gorilla unike fingeravtrykk.

Pelsen er grå og svart og dekker hele kroppen bortsett fra ansiktet og brystet, der den bare har tykk, porøs og rynket hud. Etter hvert som den blir eldre, blir pelsen grå.

Primaten gorilla har evnen til å gå oppreist, men den går vanligvis på alle fire. Dette gjør det kanskje lettere for dem å få opp farten.

Atferd

Gorillaen beskytter seg selv og blir aggressiv hvis den føler seg truet eller hvis noen i familien er truet. I motsetning til hva mange tror, er den ikke sjåvinistisk og er kjærlig med hunner og dens avkom. Gorillaer bruker et slags verbalt eller ikke-verbalt språk som lar dem kommunisere.

Selv om de lever i små grupper eller flokker, er de definitivt flokkdyr. Alle flokker har en leder som beskytter resten. Denne gorillaen vil slåss mot alle som truer flokken.

Selv om folk anser det som et skremmende og farlig dyr, er sannheten at det er et av de roligste dyrene i verden. Det reagerer bare aggressivt når det føler seg truet eller når det føler at flokken er truet.

Habitat

Dens naturlige habitat er Ekvatorial-Afrika, spesielt disse landene: Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Gabon, Guinea, Nigeria, Rwanda og Uganda.

I sitt naturlige habitat kan den leve opp til 50 år. Dette dyrets levetid blir imidlertid kortere og kortere på grunn av skade som er forårsaket av mennesker. Ulike organisasjoner kjemper for behovene til gorillaer og ønsker å bevare livene deres lenger og forbedre livskvaliteten deres.

Hva de spiser

Gorillaer er vegetarianere, selv om de kan spise maur eller termitter i noen tilfeller. Kostholdet deres bør imidlertid bestå av blader, stilker, røtter, trær og urter; de spiser også litt frukt.

En gorillafamilie
Bildekilde: https://elpais.com

Til tross for at den spiser veldig sunn mat, sover gorillaen vanligvis 12 til 13 timer hver natt og kan lide av de samme sykdommene som mennesker, for eksempel kreft, ebola, lungebetennelse og mer.

Dette er et veldig merkelig dyr som er ganske likt mennesker. Hva synes du om dette fantastiske dyret?

Det kan interessere deg ...
11 arter som er på randen av utryddelse
My AnimalsLes det hos My Animals
11 arter som er på randen av utryddelse

I dag er det fortsatt mange dyr som er på randen av utryddelse. Vi vil fortelle deg om noen av dem i denne artikkelen. Les videre ...