Reveekorn: Habitat og egenskaper

Reveekornet er en stor, fargerik og svært smidig gnager både i trærne, på bakken og i vannet. Lær mer om dens biologi og oppførsel.
Reveekorn: Habitat og egenskaper

Siste oppdatering: 01 januar, 2022

Reveekorn, også kjent som svartekorn, regnes som det største ekornet i Nord-Amerika og har en lang, buskete hale og en rekke pelsfarger (oransje, gult, gull og rødlig), som gjør den til et veldig fargerikt dyr. Den tilbringer dagene blant trærne, selv om evnen og listigheten ikke blir mindre på bakkenivå, og derfor er den ikke et lett bytte for rovdyrene.

Denne gnageren er ofte kjent som østlig reveekorn, og i det vitenskapelige samfunnet er den kjent som Sciurus niger. I tillegg er den delt inn i 10 underarter som har fargeavvik, blant andre aspekter. Les videre for å lære om alle egenskapene og livsstilen til dette fantastiske dyret.

Habitat og utbredelse av reveekorn

Reveekorn fantes opprinnelig over hele det østlige og sentrale USA, og det er grunnen til at ordet østlig er lagt til navnet. Den har nå spredt seg til de nordlige og sørlige præriene i Canada, så vel som til noen lokaliteter i Mexico. Den har også blitt introdusert i urbane områder i det vestlige USA

Dens habitater inkluderer forskjellige typer skog, for eksempel løvskog og blandingsskog. I tillegg foretrekker disse gnagerne å kolonisere trær med frukt som de kan lagre. De mest populære er eik, hickory og furutrær. De bruker hullene i stammene som tilfluktsrom.

Et reveekorn.

De fysiske karakteristikkene til reveekorn

Sciurus niger har en viss likhet med gråekorn, men kan lett differensieres med sin større størrelse (dette er det viktigste aspektet ved arten). Den er det største ekornet i Nord-Amerika – med en minimumslengde på 45 centimeter, mens den lengste som er registrert er 70 cm, og de har et gjennomsnitt på 60 cm. Halen legger til 20 til 30 centimeter til lengden.

Størrelsen på dette ekornet betyr også at det veier ganske mye. Dens minimum er 0,5 kilo og dens maksimale vekt er 1,3 kilo. Dens gjennomsnittlige vekt er 0,8 kilo. Hunner og hanner viser ingen observerbare forskjeller, så det er ingen seksuell dimorfisme i arten.

Fargene til disse ekornene er de mest variable karakteristikkene, og hver underart har sine egne nyanser. Nyansene på pelsen varierer mellom grått, gult, gyllent, kobber og en rødlig farge. De har også en svart tone i ryggområdet, mens det ventrale området er rødlig.

Hos denne arten finner vi fenomenet melanisme, og det er mulig å finne helt svart reveekorn. Dette aspektet er mer vanlig hos eksemplarene som lever mer mot sørøst, mens albinisme er uvanlig eller svært sjelden.

Oppførsel

Dette ekornet er trelevende og livet tilbringes blant tretoppene, hvor det leter etter mat eller søker tilflukt. Det er vanligvis en solitær matleter, bortsett fra i paringsperioder når flere hanner jager en hunn.

Reveekorn beveger seg ikke bare i trær; de løper også fritt på bakken. I tillegg har det vært observasjoner av dem som svømmer uten problemer. Levetiden i naturen er veldig variert (fra noen få måneder til mer enn 10 år), men i fangenskap kan de leve opptil 18 år.

Aktivitetsperiode

Disse gnagerne utfører de fleste av aktivitetene sine i løpet av dagen. I løpet av denne tiden søker de etter mat, og de beveger seg fra sted til sted og har høy spredningskapasitet.

Vellykkede hamstrere

En spesiell vane for denne typen dyr er å lagre matforsyninger for vinteren. De graver hull og begraver nøtter til en dybde på omtrent 2 centimeter eller dekker dem med bladstrø.

Dette bidrar til spiring av nye trær, da de ofte kan glemme hvor de la maten.

Kommunikasjon

Disse ekornene kommuniserer dyktig ved hjelp av stønn, klynk, klikk, og bruker også luktkommunikasjon ved hjelp av urinmerker. De avgir vanligvis karakteristiske lyder under paring.

Kostholdet til reveekorn

Kostholdet til denne gnageren består av en stor prosentandel plantebasert mat. Den kan konsumere blomster og knopper fra trærne den lever i (blant annet amerikansk bøk, langbladsfuru, eik, holmeik og valnøtttre).

Dette ekornet elsker å spise frøene fra nøttene disse trærne produserer, inkludert valnøtter.

For å supplere kostholdet kan disse pattedyrene også fange noen insekter og også fugler (og eggene deres), selv om andelen av animalsk mat er mye lavere. Kostholdet varierer i henhold til tilgjengeligheten av ressurser i hver sesong. Denne gnageren kan betraktes som altetende på grunn av dens allsidighet når det gjelder å spise.

Reproduksjon

Ekorns reproduksjon er viviparøs. Prosessen har ikke en bestemt sesong eller tid, men kan skje når som helst på året. Månedene med høye reproduksjonsrater er mellom november og februar og april og juli, med maksimale topper i desember og juni. La oss ta en titt på noen detaljer angående kurtisering, paring, drektighet og avlsadferd til disse ekornene.

Kurtisering og paring hos reveekorn

Når hunnene går i brunst, nærmer flere hanner seg hunnen og jager henne. De konkurrerer og etablerer en kamp seg imellom for å oppnå hierarki og tilgang til paring. Når de blir konfrontert, inntar hannene en oppreist holdning med raske bevegelser med halen. Et annet aspekt å fremheve er at denne arten er polygam, det vil si at hunnene parer seg med forskjellige partnere.

Drektighetstid og avkom

Draktighetsperioden for dette dyret er ikke mer enn 45 dager. Et gjennomsnitt på tre individer blir født per kull, med maksimale rekorder på opptil syv ekorn i en enkelt fødsel. Babyene er hjelpeløse, og de trenger at moren mater dem med melk, og denne ernæringen varer i opptil 8 uker. Hannen deltar ikke i omsorgen for avkommet.

Seksuell modenhet hos disse gnagerne skjer ved 8 måneders alder for hunnene, mens hos hannene er det senere og oppstår mellom 8 og 11 måneder. Hunnene får vanligvis sitt første kull ved ca 1 års alder, og basert på mattilgjengelighet kan det forekomme to fødsler årlig.

Bevaringsstatus

Østlig reveekorn har gode tall i USA, så klassifiseringen som er tildelt den av International Union for Conservation of Nature (IUCN) er “livskraftig”. Noen underarter har imidlertid opplevd tap av habitat og omfattende jakt, noe som har resultert i en nedgang i bestanden.

Et ekorn i et tre.

Oppsummert er reveekornet den største representanten for sin gruppe i Nord-Amerika og har forskjellige fargemønstre avhengig av underarten. Dem er en kvikk gnager i trærne og en utmerket svømmer med en veldig interessant livsstil.

Det kan interessere deg ...
Pika eller pipeharer: habitat og karakteristikker
My Animals
Les det hos My Animals
Pika eller pipeharer: habitat og karakteristikker

Disse fascinerende dyrene gjemmer seg i steinuren og lager en plystrende lyd. Derfor har pika også navnet pipeharer. Les mer om disse søte dyrene.



  • Koproswki, J. (1994). Sciurus niger. Mammalian species, 479, 1-9.
  • Linzey, A.V., Timm, R., Emmons, L. & Reid, F. 2016. Sciurus niger (errata version published in 2017). The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T20016A115155257.
  • Perkins, M. W., & Conner, L. M. (2004). Habitat Use of Fox Squirrels in Southwestern Georgia. The Journal of Wildlife Management, 68(3), 509–513. http://www.jstor.org/stable/3803383
  • Sciurus niger, Animal Diversity Web (ADW). Recogido a 29 de octubre en: https://animaldiversity.org/accounts/Sciurus_niger/
  • Trauth, S., & Jamieson, D. (1997). Swimming Behavior in the Fox Squirrel, Sciurus niger (Rodentia: Sciuridae), from
    Northeastern Arkansas. Journal of the Arkansas Academy of Science, 51(38), 213-214.
  • Valdés, M. (2003). Las ardillas de México. Biodiversitas, 8(51), 1-7.