Sjiraffen: egenskaper, oppførsel og habitat

Selv om det kan virke uvanlig, er sjiraffen et dyr som kan velge når den skal føde. Dette er utvilsomt et kuriøst dyr som er verdt å vite mer om.
Sjiraffen: egenskaper, oppførsel og habitat

Siste oppdatering: 09 august, 2021

Sjiraffen er det høyeste pattedyret på hele planeten. Lengden på halsen og beina er veldig slående fra første gang du ser den. Og som sebraen, har den en veldig attraktiv hud som utvilsomt har inspirert mange designere til å etterligne de forskjellige mønstrene.

Dette er et planteetende dyr hvis hals kan bli opptil to meter lang. Resten av egenskapene er imidlertid like kuriøse. Nedenfor diskuterer vi noen av de viktigste.

Kjennetegn på sjiraffen

Vekt og lengde

Sjiraffens lange hals hjelper den å spise blader fra trærne og vaske seg selv. Dette er imidlertid ikke det eneste verktøyet som er tilgjengelig for dette dyret; den har også en veldig lang tunge. Den kan måle opp til 50-53 centimeter og har en lilla-svart farge. Sjiraffer bruker tungen til å plukke mat og bringe den til munnen.

Sjiraffens ben er lengre enn høyden til mange voksne mennesker, ettersom de kan måle opptil 1,80 meter. Selv om dette kan virke som en stor fordel når det gjelder å rømme fra mulige rovdyr, kan sjiraffen bare gå og galoppere med en hastighet på mellom 50 til 60 kilometer i timen.

Når det gjelder størrelse og vekt, måler kroppen mellom 13,8 og 4,7 meter. Til dette må vi legge halen, som varierer fra mellom 78 til 100 centimeter. Hannene er høyere enn hunnene og veier vanligvis rundt 1200 til 1600 kg. Hunnene veier vanligvis mellom 750 og 825 kg.

To sjiraffer ved en elv

Kuriositeter om sijraffen

På hodet har sjiraffer et par horn som er kledd med hud og hår. Det er en slags brusk som vanligvis er mye mer uttalt hos hanner enn hos hunner. Et annet merkelig faktum er at hannsjiraffer kan ha en mye sterkere lukt enn hunner. Det antas at denne duften hjelper dem med å tiltrekke seg partnere i paretiden.

Pelsen er også kort og brun, flekket med mørkebrune flekker. Mønsteret på flekkene er definert når sjiraffen er en kalv, og deretter parer den seg i likhet med pelsmønsteret. Når det gjelder håret, er det ganske kort og oppreist.

De fire sjiraffartene er:

  • Nordlig sjiraff– G. camelopardalis
  • Somalisk sjiraff – G. reticulata
  • Masaisjiraff –G. tippelskirchi
  • Sørlig sjiraff – G. giraffa

Dessverre står en underart av nordlig sjiraff, nemlig de som tilhører arten G. c. camelopardalis, i fare for å bli utryddet. De skiller seg ut fordi flekkene er mer rødlige og har en lysere pels. Denne kontrasten er virkelig slående.

Hovedårsaken til at den nubiske sjiraffen er truet, er ødeleggelsen av dens habitat. Imidlertid er det også andre årsaker, for eksempel krypskyting (hovedsakelig som en hobby og for pelsen) og sivile uroligheter i forskjellige regioner.

Habitat og oppførsel

Sjiraffer lever på afrikanske enger, savanner, skoger og gressletter. De lever vanligvis i flokker på opptil 20 og ikke mindre enn 6. De fleste av disse flokkene består av hunner og en ung hann. Imidlertid er det bemerkelsesverdig at familiene stadig endrer seg. Mens moren blir hos kalvene et helt år, starter rotasjonen etter denne tiden.

To sjiraffer på en savanne

Hanner kjemper seg imellom for å være leder gjennom necking (nakken brukes som våpen). I tillegg avgir de lyder som ligner kuers rauting. På denne måten varsler de hverandre hvis et rovdyr nærmer seg. Hunnsjiraffer bruker også denne lyden for å påkalle kalvene hvis de går seg vill.

Vanligvis er sjiraffen et sky dyr som prøver å unngå konfrontasjon. Men hvis den er fanget, truet eller ser at kalvene er i fare, gir den spark som kan være dødelige på grunn av vekten og styrken på beina.

Det kan interessere deg ...
Søvnvaner: Hvorfor sover sjiraffer lite?
My AnimalsLes det hos My Animals
Søvnvaner: Hvorfor sover sjiraffer lite?

Hvis vi ser på de minst sovende artene i dyreriket, finner vi sjiraffene blant dem. Sjiraffer sover lite og unngår dermed risikoen for å bli et let...