Rosa amazonasdelfin: En fascinerende skapning

13 desember, 2018
Har du sett rosa delfiner før? Disse delfinene lever i elver og er veldig fine.

Rosa amazonasdelfin er en vakker og fascinerende skapning som har inspirert endeløse myter og legender. Det er et av de få dyrene i cetacea-familien som lever i elver, og fargen er definitivt den tingen som skiller seg ut mest. I dagens artikkel kan du lære mer om dette fantastiske dyret.

Fargen deres kan variere noe avhengig av hvilken type vann de lever i. Denne arten er ikke så vennlig som delfinene som bor i havet, og de har en tendens til å være redd for ukjente ting og mennesker.

Kjennetegn ved rosa amazonasdelfin

Rosa amazonasdelfin er en elvedelfin, blir inntil 2,6 meter lang, og kan veie 180 kilo. Det finnes stor forskjell i fysiske trekk mellom hanner og hunner: hunner kan i noen tilfeller være 50% kortere og lettere enn hanner.

Deres mest slående trekk er den rosa fargen på huden, som kan ha en rekke forskjellige toner. De er grå når de blir født og gjennom hele ungdommen, men de endrer seg i farge når de blir voksne. Hannen er også ofte mer rosa enn hunndelfinen. Dette er imidlertid avhengig av gjennomsiktighet, temperatur og plassering av vannet de bor i.

Rosa amazonasdelfin har en lang snute med skarpe tenner for å jakte byttedyr. Den kommer til overflaten nå og da for å puste. Når den dukker opp til overflaten blåser den også ut mye vann gjennom blåsehullet.

rosa amazonasdelfin

Delfinens habitat og kosthold

Denne arten lever i ferskvann i Sør-Amerika som for eksempel Tapajós, Madeira og Xingú-elver. Den er også et av de vanligste dyrene i Orinoco-elven.

De foretrekker små bekker og elver. Avhengig av årstiden kan de til og med svømme inn i oversvømmede skoger eller sletter i regntiden.

Hanner svømmer gjennom store elver når vannet er høyt. Hunner og deres avkom forblir imidlertid i de oversvømte områdene fordi vannet er rolig der, noe som gjør det enkelt for dem å hvile, produsere melk og finne mat.

Dietten deres består av et stort utvalg av dyr som pirajaer og havabbor. Deres korte tenner og formen på snuten hindrer dem i å fange skilpadder eller hummer. De jakter tidlig om morgenen og om ettermiddagen fordi på denne tiden passerer stimer av fisk og er lette byttedyr.

ung rosa amazonasdelfin

Reproduksjon og vaner

Rosa amazonasdelfin er veldig ensomme dyr, men når de danner grupper, vil de ikke “godta” mer enn 4 delfiner. Du vil mest sannsynlig se en mor sammen med ungene sine. I løpet av regntiden, migrerer de og er i stand til å leve i samme vannkilde, uten at det oppstår noen konflikter når den er over.

Rosa amazonasdelfin er mindre sosial og lekefull enn sine fettere som bor i havet, og er veldig redd for ukjente ting, som for eksempel mennesker. De svømmer sakte, er vanskelige å trene, og har en høy dødelighet i fangenskap.

Hunner når seksuell modenhet når de er seks år, mens hanner bruker flere år på å utvikle seg. Deres parringsperiode er i tørrsesongen, og de har 11 måneders svangerskap. Babyer blir hos sine mødre i ett år, og disse hunnene blir fruktbare igjen to år etter fødselen.

Legenden om den rosa delfinen

Mange forskjellige kulturer i Amazonas har myter om disse delfinene. En legende forteller at ånden til et druknet menneske er fanget inne i delfinen.

En annen sier når det er netter med fullmåne blir forvandlet til menneskelige menn og forfører kvinner til å parre seg med dem. Det sies at unge jenter skal være forsiktige hvis de ser en mann kledd i hvitt fordi det kan være en av disse delfinene.